Fiscalitat municipal més justa per a la majoria

24

josep-maria-palau-opinio-veuanoiaL’11 d’octubre, des d’ERC, CUP i Decidim Igualada vam donar a conèixer la nostra proposta de millores a introduir en les ordenances fiscals del 2017. Són set mesures ben treballades i acordades entre aquestes tres forces d’esquerres de l’ajuntament d’Igualada.

 
És l’alternativa basada en aplicar una fiscalitat municipal més justa per a la majoria d’igualadins i igualadines. En primer lloc, s’aposta per una equiparació amb les altres 7 ciutats catalanes de volum de població i serveis similars, ja que actualment l’aportació a Igualada és força més alta. El compromís és que la contribució fiscal que fan els igualadins per a sostenir els serveis municipals no creixi, sinó que es mantingui estable tot introduint nous criteris que configurin un sistema de tributs més just. Així ho vam plantejar l’any passat des d’ERC i altres forces. La recaptació prevista pel principal tribut, l’IBI, ha passat de 15,6 milions l’any 2011 a 19,1 milions l’any 2016. L’augment de 18,6 a 19,1 milions de l’any passat, per nosaltres, va ser innecessari i injust. Després de la campanya informativa del gener a totes les llars sobre el nostre pressupost alternatiu i la necessitat de no augmentar l’IBI, l’equip de govern d’Igualada ha vingut a la nostra posició. L’any que ve ja no s’augmentarà l’IBI als igualadins.

Però la proposta que compartim amb la CUP i Decidim Igualada conté altres principis i mesures igualment de fonamentals per una fiscalitat més justa per tothom. La redistribució de les càrregues fiscals segons els nivells de renda i de patrimoni és la fórmula per reduir les desigualtats i reforçar la capacitat de compra de les famílies amb rendes mitjanes i baixes. Només així aconseguirem reactivar de debò el comerç i les empreses de serveis locals. Per això plantegem uns ajuts progressius pel pagament de l’IBI per a les famílies amb el 30% de renda més baix, al mateix temps que, per compensar-ho parcialment, plantegem estudiar un possible augment al 10% del immobles no residencials de major valor. En aquesta línia, també és imprescindible revisar les liquidacions d’IAE de les grans superfícies comercials de la ciutat, ja que sovint troben fórmules d’elusió fiscal (declarar una suma de petites activitats en lloc d’una de gran).

fiscalitat-opinio-veuanoia-josep-palauAixí mateix, una tarifació progressiva en el pagament dels serveis més bàsics com les escoles bressol i els serveis d’atenció a la gent gran i persones dependents, al qual hi tinguin accés el 80% de les famílies igualadines. I per últim, una taxa de clavegueram, per mantenir el clavegueram i fomentar un consum responsable de l’aigua, al mateix temps que una taxa de recollida de deixalles en la qual es pagui en funció del nivell de reciclatge que porta a terme cada usuari del servei, sigui empresa o domicili, aplicant un sistema de recollida amb contenidor identificat.

CiU, PP i PSC sembla que es conformen en fer petits canvis, el més important dels quals és la nostra proposta de l’any passat (congelació de l’IBI). Nosaltres volem transformar la fiscalitat municipal en el seu conjunt, fent que cada any sigui més justa i progressiva.

Josep M. Palau i Arnau