La Fira de la Carbassa és tot un èxit i referma així Calaf com a potenciador de les fires agrícoles
L

3 de novembre de 2016

fira-carbassa-calaf-exit-veuanoiaLa plaça dels Arbres va convertir-se, aquest dimarts dia de Tots Sants, en el centre neuràlgic de Calaf. Centenars de visitants i vilatans van sortir al carrer per participar en la segona edició de la Fira de la Carbassa que oferia un conjunt d’activitats al voltant d’aquest fruit de tardor, una proposta que s’alinea amb les altres dues fires agrícoles organitzades per l’Ajuntament de Calaf, l’Ecofira i l’Agro Alta Segarra.

La fira comptava amb una trentena de parades d’artesania feta amb carbassa, com objectes de decoració o utensilis per a la llar ubicades al carrer Raval de Sant Jaume. També s’hi podien trobar estands relacionats amb el cultiu i amb la gastronomia.

Les carbasses gegants, que participaven al 4t Concurs de Carbasses, van ser un dels gran atractius i, de ben segur, les peces més fotografiades del dia. La seva arribada i descarregada, damunt de les bales de palla que els feien d’expositor, va ser espectacular. En total, hi van participar 18 cultivadors amb un nivell superior al de l’any passat.

Un altre pol d’atracció, al mig de la plaça, ser la reconeguda escultora, Xiu Duset, que durant el matí va anar construint dues escultures de carbassa. Una va acabar sent una calavera mentre que l’altra representava les dues cares dels gegants de Calaf, en Jaume i la Calamanda.

De fet, els gegants van endur-se bona part del protagonisme de la jornada. La Colla de Geganters i Grallers de la població van organitzar la seva IX Trobada Gegantera en la qual hi van participar un total de nou colles, amb 200 geganters i grallers. La plantada de gegants va tenir lloc en el mateix entorn de la fira i la cercavila va passar pel bell mig de les parades. La trobada es va cloure al migdia amb la ballada dels gegants i l’entrega de records.

Activitats paral·leles

Els secrets per aconseguir una carabassa gegant els van compartir el cultivador Jordi Xandri, i Salvador Mogas, president de l’Associació espanyola de cultivadors de carbasses i hortalisses gegants, en una xerrada que va atraure un bon gruix de persones. En paral·lel, qui ho va preferir, va poder gaudir d’una visita guiada al castell, a l’exposició commemorativa de Ramon Sala Coy i al campanar. En total, hi van participar una cinquantena de persones.

2016_firacarbassa2I cap a mig matí, els Boines Negres de Sant Feliu de Codines van començar a repartir els tastos de tapes elaborades amb carbassa. Just al costat, s’hi podia visitar la mostra de fruits de tardor muntada per l’ARCA, que també van repartir pa amb oli i sucre, codonyat i raïm.

Les castanyes també van estar presents a la fira amb el repartiment que en va fer, durant tot el matí, els membres de l’Agrupament Escolta Alexandre.

Carbassa de rècord

Poc abans de donar per acabada la fira es va fer el lliurament dels premis del Concurs de carbasses gegants a càrrec de l’alcalde Jordi Badia i el calafí Albert Casanovas, cultivador i impulsor del certamen. Tots els participants van rebre un diploma acreditatiu del concurs i, seguidament, es van entregar els guardons. En la categoria Alta Segarra el tercer premi va ser per Eudald Casanovas, per una carbassa de 78 kg; el segon per Joan Sala, per la seva carbassa de 110 kg; i finalment, el guanyador de la categoria va ser Jordi Gumà amb la seva carbassa de 112 kg.

En la categoria general, Joan Carner va rebre el 3r premi per la seva carbassa de 284 kg; el 2n premi va ser per a la carbassa de 360 kg, cultivada per Salvador Mogas; i, finalment, el 1r premi va ser per Carlos Callén amb la carbassa més pesada de 631,6 kg i que és rècord d’Espanya.

Per cloure el certamen es van obrir algunes de les carbasses gegants per donar-ne a tothom qui en volia.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta