La Fira del Camí Ral reviurà la història del segle XV de Vilanova del Camí

72

Vilanova del Camí serà aquest diumenge 14 de desembre una vila medieval del segle XV. El carrer Major, l’antic camí reial que unia Barcelona i Lleida amb Saragossa, acollirà prop d’un centenar d’expositors entre artesans, firaires, comerços i entitats locals.

La Fira del Camí Ral, que aquest any celebra la seva vintena edició, és un esdeveniment cultural, esportiu i comercial molt consolidat al municipi. El públic assistent, que els darrers anys ha rondat els 10.000 visitants, gaudeix de la tradicional mostra de productes artesans, antics oficis, espectacles i activitats infantils i familiars. I aquest any, com a novetat, també podran conèixer la vessant històrica d’aquesta Fira. Aquesta ha estat una aposta del regidor de Promoció Econòmica, Francisco Palacios que creu que cal explicar els orígens del camí reial i de com era i es vivia a la Vilanova medieval.

Una altra de les novetats d’aquesta edició de la Fira ha estat concretar-la en el temps per tal centrar-la en una part concreta de la història, que aquest any serà la del segle XV. Francisco Palacios assegura que això ha permès enfocar els espectacles i les recreacions històriques i teatrals segons la vida, les costums i l’esdevenir d’aquest segle.

Amb l’objectiu de recrear la Vilanova del segle XV s’han elaborat dos panells informatius que s’ubicaran en diferents espais de la Fira. També s’han programat diferents espectacles com una exhibició d’esgrima medieval, la recreació del campament del Rei Joan II, les actuacions dels ministrers de l’Aixada, amb músics, el malabarista i la ballarina; o dels germans Jofres, dos mercenaris medievals. Un personatge típic de l’època, el cec de fil i canya, serà l’encarregat d’explicar la història del Camí Ral durant la fira.

Aquest any s’ha programat novament l’espectacle de Falconeria, amb sessions a les 13 i a les 16:30 h, però s’ha canviat d’ubicació i es farà a la plaça del Mercat.

La Fira del Camí Ral s’ubicarà principalment al carrer Major i s’amplia el seu recorregut fins el carrer Alba, incorporant els comerços locals que van quedar-ne fora l’any passat, explica Francisco Palacios. Per raons de seguretat, afirma el regidor, el pàrquing municipal es mantindrà tancat i des de l’Ajuntament s’han buscat altres aparcaments alternatius que estaran convenientment senyalitzats. El regidor és conscient de les molèsties que el tancament del pàrquing pot ocasionar sobretot als abonats però els demana comprensió i paciència ja que la Fira no tindria raó de ser si es canviés d’ubicació.

Comerços, entitats i artesans locals també seran presents a la Fira del Camí Ral

El Camí Ral oferirà al visitant el Mercadal: un espai amb parades d’artesania de Catalunya com joguines de fusta, treballs de cuir, cristall, instruments, antiquaris i brocanters… I també el Rebost: amb parades d’artesania alimentària.

Els artesans locals: Mel d’Antany, Espina de Ferro i El Baúl del Capitán, mostraran els seus productes en el marc d’aquesta Fira en la qual hi participen des de fa quatre anys i també hi participaran una desena de comerços i entitats locals. Està previst que obrin el seu establiment els comerços del carrer Major i de l’entorn: Gusi Dulce, Model, Anforas, Joieria Díaz, Gonzalo, El Golafre, La Marioneta Dietètica La Bona Salut, Segona mà, Vilavet veterinari i l’agència de viatges Zafiro Tours.


Altres comerços i entitats com Sígrid Informàtica, Sweet India, Cabrons de Vilanova, Caritas, Pulseras Candela i ERC –Som Vilanova, disposaran d’un expositor al carrer per mostrar els seus productes i serveis.

La Fira es podrà visitar durant tot el dia, de les 9 a les 20 h.

La celebració de la Fira afectarà el trànsit en diferents carrers del municipi

La celebració de la Fira del Camí Ral, el proper diumenge 14 de gener, afectarà el trànsit en diferents carrers del municipi. No es podrà circular pel carrer Major, entre la plaça Major i el carrer Alba. També quedarà afectat el tram del carrer Santa Llúcia entre Mossèn Borràs i Major i l’avinguda Onze de Setembre, entre Jacint Verdaguer i el carrer Major. Tampoc es podrà accedir amb vehicles a la plaça Major.

La prohibició per circular amb vehicles motoritzats comença a les 20 h de dissabte 13 de gener i s’allargarà durant tot el diumenge fins que es reculli la Fira.