FCC durà a terme la recollida de brossa “porta a porta” en 16 municipis de l’Anoia

152

El sistema de recollida d’escombraries “porta a porta” serà una realitat ben aviat. De moment, el Consell Comarcal de l’Anoia ha adjudicat a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) aquest servei, que serà tota una novetat a la comarca, però que s’implanta, i amb èxit, a molts municipis del país. En principi, la data màxima d’entrada en funcionament del “porta a porta” serà el mes de maig de l’any vinent.

Monopoli de FCC

El ple del Consell Comarcal de l’Anoia del passat mes d’octubre va aprovar l’adjudicació de la prestació del servei de recollida de residus porta a porta a l’empresa FCC, curiosament la mateixa que ja feia la recollida amb contenidors fins a l’actualitat, i la mateixa que du a terme aquesta funció a Igualada i als municipis de la Conca d’Òdena. FCC té, des de fa ja dècades, el “monopoli” de la recollida de brossa a tota la comarca.
El conseller de Medi Ambient del Consell, l’alcalde de Jorba David Sánchez, ha explicat a La Veu que “l’adjudicació s’ha fet amb la modalitat de concurs públic i obert. Van arribar dues propostes, i al final, la que resultava més atractiva tant per les condicions econòmiques com pel servei, va resultar ser, quan es van obrir els sobres tancats, la de FCC. També és cert que aquesta empresa, pels anys que fa que presta el servei, té un millor coneixement del nostre territori”.

El servei tindrà un cost exacte de 1.529.910,54€ anuals, per un període de quatre anys amb la possibilitat de ser prorrogat durant dos anys més. El nou servei de recollida contemplarà dos models de gestió diferents per tal d’adaptar-se a les necessitats i particularitats dels municipis: Porta a Porta pels municipis de més de 500 habitants i àrees tancades amb control d’accés per als de menys de 500 habitants i habitatges disseminats.

Dos anys d’estudis

L’ens comarcal fa dos anys que va iniciar els estudis per tal de cercar els models de gestió de residus més òptims per a la comarca, tant des d’un punt de vista de maximitzar la taxa de reciclatge com per afrontar l’escalada dels costos del tractament dels residus que les polítiques actuals defensen. Un cop proposats els models indicats a tots els municipis que l’ens comarcal dona servei, són 16 els municipis de la comarca que s’hi han sumat; el Bruc, Castellolí, la Pobla de Claramunt, Carme, Capellades, la Torre de Claramunt, Sant Martí de Tous, Jorba, Copons i Orpí, el d’Àrees tancades com a sistema exclusiu, Bellprat, Santa Maria de Miralles, Argençola, Montmaneu, Rubió i Veciana.

El sistema de recollida porta a porta té com a objectiu principal assolir elevats índexs de recollida selectiva i millorar la qualitat de totes les fraccions. El dimarts vinent es realitzarà una roda de premsa com a tret de sortida de la campanya de comunicació ciutadana que tindrà per objectiu informar i difondre la necessitat de canvi de l’actual model de gestió de residus i explicar a tots els ciutadans en què consistirà el nou sistema de recollida. També es farà un Consell d’Alcaldes per tal d’informar del sistema d’implantació i comunicació del servei.

De moment, Igualada i els municipis de la Conca d’Òdena, a més d’altres com Masquefa o Piera, no tindran aquest servei. Tampoc els de l’Alta Anoia i alguns pobles de l’Anoia Sud, que tenen un servei municipal o bé un altre contracte, de manera que el “porta a porta” s’anirà aplicant en funció de les decisions de cadascun dels ajuntaments.

Jordi Puiggròs