Envelliment actiu, receptes per aplicar cada dia. Com cuidar el cos i la ment
E

5 d'abril de 2016

MARTA HERMIDA i MARIA JOSÉ SOTO - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catL’envelliment forma part de la vida i s’ha de viure com una etapa amb nous reptes i oportunitats. Amb el pas del temps hi ha canvis i és necessari mantenir actius el cos i la ment. Des de l’Hospital de Dia Sant Jordi d’Igualada us donem uns consells per a poder aplicar en el vostre dia a dia.

Respecte a la ment, cal tenir en compte que amb l’edat el cervell envelleix i les capacitats que tenim per memoritzar o resoldre problemes es tornen més lentes i dificultoses. La capacitat de concentració es torna més fràgil i susceptible a distraccions i això fa que ens costi retenir informació. Per això requerim més temps i esforç per fer el que fèiem abans.

• Conclusió: A mesura que ens fem grans hem d’intentar, sempre que puguem, fer les coses a poc a poc i d’una en una i especialment aquelles que requereixin de memorització.

Respecte al cos, aquest envelleix i la seva capacitat per adaptar-se a les noves situacions i regenerar-se es fa més lenta. Sovint apareixen limitacions i dolor, i això pot fer que comencem a viure el nostre cos com una font de molèsties i deixem de parar atenció a totes les experiències i sensacions agradables que també ens aporta. Tot això pot fer que ens sentim insegurs i que progressivament inhibim el moviment i la expressió física.

• Conclusió: Atenció! Precisament el MOVIMENT pot fer que tot aquest procés sigui més lent i que aprofitem al màxim les capacitats del nostre cos en cada etapa. Acompanyat d’una alimentació equilibrada, del descans necessari i d’una actitud positiva i de relació amb els altres.

Consells i recomanacions per ajudar a la ment:
1. Deixar sempre els objectes personals al mateix lloc
2. Abans de sortir de casa revisar si portem tot el que necessitem.
3. En anar a comprar, al metge, etc., fer-se una llista
4. Si truquen per telèfon i deixen algun encàrrec: apuntar-ho.
5. Escriure tots els dies: una notícia interessant, el diari, algun esdeveniment important , una poesia, etc.
6. Llegir com a mínim una pàgina cada dia
7. Fer un full d’exercicis al dia: mots encreuats, sudoku, etc.
8. Exercicis de memorització: tancar els ulls i dir què hi ha a l’habitació, intentar repetir una cosa que llegim o ens diuen, evocar paraules de la mateixa categoria o que comencin per una lletra, etc.
9. Fer un full de càlcul al dia
10. Fer les coses d’una en una a l’hora de cuinar, netejar, etc. Exemple: si cuina i truquen al telèfon, apagar el foc.
11. En situacions d’estrés, procurar relaxar-se

Consells i recomanacions per ajudar el cos:
1. Doblegar i estirar les cames varies vegades abans de sortir del llit. Si li costa arrencar a caminar, doblegar i estirar les cames abans d’aixecar-se de la cadira.
2. Aixecar-se del llit sempre de costat. Doblegar les cames i mantenir l’esquena recta si s’ha de plegar alguna cosa de terra o aixecar un pes.
3. Pujar i baixar escales almenys un cop al dia.
4. Aprofitar els parcs que disposin d’aparells per fer gimnàstica. Si et fa vergonya o mandra, busca algú que ho faci amb tu.
5. Ballar és el millor exercici del món. Per la salut cardiovascular i per mantenir la coordinació. El que més t’agradi, a casa tot sol, o a la pista de ball.
6. Cantar, i si ho pot fer en veu ben alta millor, per mantenir la capacitat pulmonar i la força de la musculatura respiratòria.
7. Fer gimnàstica en grup algun cop per setmana. Busca un grup de la teva edat. Et serveix la gimnàstica dels centres cívics, el tai-txi, etc.
8. Si saps seure a terra i tornar-te a aixecar de forma segura, fes-ho un cop al dia. Millor en companyia.
9. Per evitar lesions, si has de fer una tasca que impliqui cert risc, concentrat en el que fas i fes-ho amb calma. Si pots, busca algú que t’ajudi.
10. Si has d’ajudar algú a moure’s, demana sempre la col·laboració d’alguna altra persona i la de la persona que ajudes.
11. Si t’agrada, ves a fer-te un massatge de tant en tant. Millor de tot el cos.

I finalment, recorda aquest savi proverbi japonès: Només en l’activitat desitjaràs viure 100 anys.

MARTA HERMIDA, neuropsicòloga
MARIA JOSÉ SOTO, fisioterapeuta

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?