Un article de
Veuanoia

Entrevista a Marta Raja, directora de l’Escola de Bàsquet de l’Òdena CB
E

24 de novembre de 2017

L’Escola de Bàsquet va néixer l’any 2011 com a EEO, Escola Esportiva d’Òdena.
Durant les tres primeres temporades la gestió de la mateixa va anar a càrrec de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Òdena i la gestió esportiva, des del club.

Va ser a l’inici de la temporada 2013-2014, quan l’Ajuntament d’Òdena va cedir el 100% de la direcció de l’Escola al club.

Per tant, dues temporades com a EEO i cinc temporades més com a Escola de Bàsquet, un total de 7 temporades i l’Escola segueix creixent.

Aquesta tasca des del club pel foment de l’esport del bàsquet de formació va estar reconeguda per l’Ajuntament d’Òdena l’any 2015 i un any després per la prestigiosa revista d’àmbit nacional “Gigantes del Basket”.

Des de la temporada passada, la direcció de l’Escola recau en la Marta Raja Balaguer, una odenenca de 32 anys i Diplomada en Educació Física.

Hem parlat amb la Marta perquè ens expliqui com està sent aquest inici de curs:

Quants nens i nenes s’han inscrit aquesta temporada?

En aquests moments tenim 38 inscrits, dels quals 31 són nens i 7 són nenes. Aquests 38 nens i nenes inscrits estan repartits entre les sessions que fem els dimecres i els divendres. De manera que a cada entrenament són un màxim de 23-24 nens i nenes, aproximadament.

Quina franja d’edat comprenen?

Les edats van des dels 4 anys els més petits, als 15 anys del noi més gran, tot i que és una excepció.

Haguéssim pogut fer un grup de nois i noies de 14-15 anys però no els podíem tenir entrenant amb els nens de l’Escola de Bàsquet.

El tema pista com l’organitzeu? El poliesportiu cada vegada té més activitat

L’organització de les sessions és el tema mes complicat de tots. Som un total de 3 monitors, que és el número perfecte per la quantitat de nens, però només disposem d’una pista lateral amb dues cistelles. I és per aquest motiu que hem de limitar els nombre d’inscrits i molts és queden fora.

Per sort disposem d’una cistella petita per als nostres minis, i aquest estiu n’hem comprat una altra, de manera que en el lateral de la pista de mini-basquet podem tenir un altre camp amb dues cistelles, sense cap línia que delimiti però més val això que res.

Quina metodologia d’entrenament porteu a terme?

Els entrenaments consten d’una part inicial d’escalfament, on depenent de la quantitat de nois/es que tenim aquell dia la fem conjunta. Així també és una manera de fer pinya entre grans i petits, o bé els separem per franges d’edat.

Posteriorment hi ha la part principal de l’entrenament. A cada sessió treballem uns conceptes i objectius concrets, i aquí sí que treballem en grups.

Els petits sempre van junts i fan un treball mes d’iniciació i joc.

I els mitjans i grans en fem un altre més tècnic, però sempre amb el joc com a base !! Els exercicis son molt pràctics i acostumen a ser molt dinàmics per tal que els esportistes, a part d’aprendre a jugar a bàsquet, principalment es diverteixin.

[publicitat]

Moltes vegades aquestes activitats les realitzem per estacions… treballant amb mitja pista i rotant cada cert temps, de manera que treballen amb els diferents monitors. I altres activitats les realitzem a pista sencera. I fora de la pista treballem aspectes més tècnics com el bot, el tir a cistella, la defensa, etc.

Finalment, sempre acabem amb algun joc: partits que siguin a pista sencera de 5×5 o a mitja pista. Per poder valorar tot el treballat a l’entrenament. Triangulars, 3×3, reis de la pista… Sempre intentem anar variant i ens ho fem anar en funció de la quantitat de nens que tenim aquell dia i que estiguin parats el mínim de temps possible.

Creus que us falta alguna cosa per poder millorar encara més, el nivell de qualitat d’aquestes sessions?

L’ideal seria disposar de tota la pista del pavelló, però com que de moment no és possible, ens hem d’anar organitzant així.

Durant les sessions, teniu alguna rutina en especial?

Quan sortim de pista, fem una sessió d’estiraments i per acabar el crit de guerra conjunt, xoquem les mans i cap al vestuari.

Teniu previst tornar a participar a les Trobades organitzades per la FCBQ, tal i com vàreu fer la temporada passada?

Pel que fa a les trobades, aquest any amb els pre-minis seguirem com la temporada passada, participant en les trobades d’escoles de bàsquet de la Catalunya Central.

Ens va agradar molt el format ja que cada setmana que teníem trobada tant pares com nens ho vivíem com una festa del bàsquet.

Intentarem fer un equip de minis, ja que aquest any tenim nens i nenes d’aquesta edat i estaria molt bé poder-hi participar.

I pel que fa als grans, l’any passat no van poder participar en aquestes trobades ja que la franja d’edat s’acabava a 4t de primària.

Intentarem buscar equips que estiguin en la mateixa situació que nosaltres i anar realitzant trobades més periòdicament. Ja que el que volen és jugar, però encara no fer-ho de forma federada.

Tal i com vam fer la temporada passada, també intentarem organitzar alguna trobada en el poliesportiu del municipi, però això encara està una mica a l’aire, ja que haurem de veure la disponibilitat de tots (pavelló, monitors…).

Per acabar l’entrevista, volia donar-te les gràcies pel teu temps i per tot el que ens has explicat i desitjar-te molta sort en aquest projecte que tant bé estàs dirigint.

Xavier Fanega

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta