Entrevista a Rupert Carvajal, President del Gremi d’Instal·ladors de l’Anoia
E

25 de setembre de 2016

Aprofitant l’especial de construccions i reformes que aquest mes hem volgut dedicar a aquest sector en clau comarcal, hem parlat amb Rupert Carvajal, President del Gremi d’Instal·ladors de l’Anoia, un dels més grans de la comarca amb més de 100 empreses agremiades. Hem volgut saber l’estat de salut del gremi i també de les llars dels anoiencs.

imag0114
Després de 60 anys des de la creació del gremi, el seu progrés ha estat sempre cap endavant?
Hi ha hagut èpoques de tot, com en tots els sectors, crisi. Però ara sembla que ens tornem a rellançar una altra vegada i bé. El què intentem fer és estar al dia amb les empreses, fer reciclatges, fem formacions, portar els papers a l’hora. Sobretot ens dediquem molt a la formació.

 
Quantes empreses el formen?
Aproximadament som 110 agremiats i havíem arribat a un punt àlgid de 150, però ara s’ha estabilitzat. Aquelles empreses han desaparegut o s’han jubilat.

 
Cada quant feu reunions?
Bé, al gremi anem fent jornades formatives. I la nostra junta ens reunim cada setmana i amb els agremiats doncs depèn de l’època ens trobem més amb uns o altres. També amb empreses de distribució com Endesa, Gas Natural…

 
Quins privilegis i sacrificis té formar part del gremi com a empresa?
Com a privilegis, estar al dia amb les instal·lacions, estar informat de les normatives, tenir avantatges en depèn de quina compra de cotxes, assegurances. I com a sacrifici simplement és l’ínfim cost econòmic.

 
Quins requisits ha de complir una empresa per ser agremiada?
Has de tenir com a mínim un dels carnets autoritzat per la Generalitat de Catalunya, tenir els papers en regla i bé el que seria una empresa amb cara i ulls.

 
I qui ho decideix qui pot entrar?
Bé amb la junta ho decidim. Normalment no hi ha cap problema, perquè qui vol entrar al gremi ja són empreses que tenen una qualificació i els interessa estar-hi dins.

 
Com us acrediteu?
Visualment a la furgoneta tenim un adhesiu que cada any que fa que puguis demostrar que ets agremiat. A part, cadascú té les seves cartilles de Responsabilitat Civil, de carnets, que li pots demostrar al client. Però no tenim ben bé alguna cosa concreta.

 
Això és suficient per evitar l’intrusisme, molt habitual en el vostre sector?
L’intrusisme ens té molt preocupats, perquè és una manera deslleial de competir econòmicament. Parlant l’última vegada amb el Síndic de Greuges que va venir aquí a la comarca, va quedar una mica parat al demanar-li que volíem tornar 20 anys enrere. O sigui volem tenir les inspeccions que teníem fa 20 anys i que tothom es queixava. Però d’aquesta manera ens asseguràvem que l’intrusisme quedés fora d’aquests àmbits industrials i tècnics.

 
Cada vegada la gent s’atreveix a fer més coses?
Actualment s’atreveix tothom a fer muntatge ja més sofisticat, s’haurien de tenir unes qualificacions mínimes. La gent segueix tutorials per internet que a vegades no són ben bé els adequats, perquè encara que estiguem a la Unió Europea cada país té les seves normatives. Amb el tema de cablejats, de les canonades del gas, en un país poden ser de plàstic i aquí havien de ser de coure fins ara. Petites coses que aquí no són legals.

 
La gent acostuma a voler un bon servei o encara tiben els “manetes”?
Actualment des que va començar aquesta última crisi ha tornat amb els “manetes”, creu que s’estalvia diners. Que visualment ja es veu que un cost ínfim no pots cobrir les necessitats que necessita una empresa. És a dir, hi ha uns costos mínims d’empresa que la gent hauria de saber, per això es cobra l’hora a tal preu. Tothom qui ha tingut una empresa ho sap.

 
Hi ha suficient feina per tothom? O hi ha competències dins el gremi?
Cada vegada més les empreses que tenim agremiades surten a fora, ja no a nacional sinó internacionalment. I cada vegada més per això pots veure tot un reguitzell de furgonetes cap a Madrid, Barcelona… Abans possiblement com que hi havia més indústria es quedava més per aquí la zona. Tant és que l’empresa sigui petita, mitjana o gran, totes al llarg de l’any fan alguna feina una mica més lluny del que estaven acostumades.

 
Hi ha competència dins el gremi?
Nosaltres al gremi tenim competència com en totes les empreses, però també és un complement. Sembla que pugui ser una mica contradictori, però a vegades fem una trucada amb un company que potser hi entén una mica més d’un tema i al revés. Al gremi estem molt ben compaginats i hi ha empreses que es complementen entre elles. Fins i tot fan cadascú un tema que porta més bé i s’hi van especialitzant.

 
En general, la gent és previsora amb les reformes de les seves llars o apuren per fer-les?
Cada vegada més la gent espera que li passa alguna cosa a l’habitatge, ja no fan allò que es feia abans de fer la previsió de tota la temporada. El client final a vegades confia molt més en una distribuïdora que tot el dia està anunciant i nosaltres pensem que haurien de confiar més en el seu instal·lador de confiança, de tota la vida, agremiat. Però costa molt que la gent tingui previsió, pensa que et demanen que arreglis l’aire condicionat el dia que fa calor i la calefacció el dia que fa fred. I és llavors quan la feina s’acumula de cop. Hi ha gent que sí que ho fa encara, sobretot gent gran. La gent jove diu com que surt aigua calenta doncs no s’hi fixa. Sobretot recalcaria que confiïn en el seu instal·lador agremiat – que això ja li treu els dubtes de si té tots els papers en regla – i pagar una mica més, a vegades surt barat, perquè els estalvis es foten les estovalles. A vegades ens juguem la vida i hem d’anar amb un professional. Tu quan tens mal vas al metge, no al veterinari. Un senyor pot tenir molt bona fe, en pot saber molt, però si no té la titulació i els coneixements és un problema pels inquilins de tot el bloc.

 
El relleu generacional encara té força?
Sí, ara fa dos anys que hem renovat tota la junta i quasi tota és un relleu generacional, de pares a fills. Cada vegada costa més perquè van desapareixent empreses, però sí que hi ha bastant relleu, són empreses familiars, vora el 70% són així.

 
Els qui formeu la junta sou els qui teniu les empreses més “top”?
No. Hi ha des d’empreses petites, mitjanes i grans. Jo tinc una empresa familiar petita i n’hi ha que tenen més de 100 treballadors. No té res a veure. Tothom és benvingut a la junta, qui tingui ganes d’invertir unes hores pel bé de la seva empresa i de les altres.

Ton Casellas

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?