Entrevista a Rosa Narbona, alcaldessa de Sant Martí Sesgueioles

337

rosa-narbona-veuanoia-sant-marti-sesgueiolesParlem amb Rosa Narbona (ERC), alcaldessa de Sant Martí Sesgueioles, en el marc de la seva festa major. L’alcaldessa, que tant sols fa 2 mesos que és al càrrec, ens explica en quina situació està al poble en diferènts àmbits i sobretot pel tema de les vegueries.

 

Quina valoració en fas del primer any de mandat?
A veure el primer any d’alcalde va ser pel Jesús Torrents, que ja venia dels 8 anys anteriors i ara jo fa 2 mesos que sóc alcaldessa. Per tant de mandat real hi porto 2 mesos, però porto treballant amb el Jesús des de l’inici del mandat. Estic molt contenta, estem fent moltes coses. L’Ajuntament venia sanejat econòmicament d’aquests 8 anys pel Jesús, la veritat és que bé.

Heu pogut seguir projectes que ja s’havien iniciat en l’anterior legislatura?
Sí, ara vam acabar la primera fase de l’arranjament dels carrers que era una obra molt important pel poble. I de projectes en tenim molts. Ara el més important, que hem demanat ajuda a la Diputació, és el tema de la Llosa del Cavall, que és la portada d’aigua perquè a Sant Martí – com a molts pobles – encara anem amb dipòsit, no és aigua de xarxa. Aquest és un projecte que tenim però no depèn només de nosaltres. També tenim l’ampliació de la zona verda, que és tot un pas pel torrent que passa per sota el poble. També la millora de la zona esportiva, ja fa molts anys que es va fer i s’hi van posant pedaços. Tenim el centre social La Fàbrica, que és un local molt gran que es va fer fa anys a l’època de Zapatero i no té calefacció a la sala gran. Per tant, hem demanat un ajut tècnic a la Diputació perquè ens facin un projecte de funcionament. D’idees sempre n’hi ha moltes, però falta tenir temps perquè me’n adono que el temps és important. Hi ha tantes coses per fer que quan en vols fer una dius ara on ho poso.

Encara que sigui un poble petit, deu haver-hi molta feina.
Sí, no pares. Pensa que jo estava treballant a la Apliclor, que és una de les empreses que hi ha al poble, i m’he demanat una excedència per poder-me dedicar al 100%. Vaig intentar compaginar-ho, la feina de la Apliclor de 8 hores cada dia, després també tinc un negoci de turisme rural i a part fer d’alcaldessa. No podia amb tot i vaig decidir apostar per l’alcaldia. Sempre es pot provar, sé segur que són 3 anys i com és una excedència després pots tornar.

Abans es deia grup GSI-AM i ara Sant Martí – Avança, per què aquest canvi de nom?
Perquè vam canviar tots els regidors i de l’anterior legislatura només quedava el Jesús. Tota la resta vam fer un grup entre ERC i CiU. Quan era GSI el govern estava format per ERC i 5 regidors dels quals 2 de CiU, però eren dos partits totalment diferents i CiU estava a l’oposició. Ara el Jesús quan va ser el moment i em va demanar que m’hi presentés jo, li vaig demanar que s’estigués un any amb mi, que m’ajudés – ja que som del mateix partit – i m’ensenyés què era una alcaldia, que m’ho ensenyés tot durant un any. I un cop passat l’any vam fer el canvi però els regidors com qui diu són meus.

Quin paper hi juga Sant Martí a l’Alta Segarra?
Nosaltres estem d’acord que sigui Alta Segarra, amb el tema de les vegueries creiem que si tenim una comarca, encara que sigui petitona, podrem aconseguir més coses. I Sant Martí està d’acord amb el que el Jordi Badia – alcalde de Calaf – està incentivant a tota la zona.

I quin encaix té l’Alta Segarra a l’Anoia?
Bé, és que clar en principi jo crec que no és un encaix amb l’Anoia, l’Anoia arribarà en un punt que es trencarà, pel tema de les vegueries. És una mica pensant en el futur, quan Igualada ens deixi de la mà de Déu com ho farem? Jo crec que és més aviat al revés. Ara amb l’Anoia estem perfecte, tots els serveis els tenim a Igualada, vull dir, no hi ha cap problema, però sí que ens hem de fer la pregunta de si Igualada marxa on ens quedem.

Espereu que sigui un canvi positiu.
Sí, suposo que sí però no ho tenim massa clar perquè no sabem on anirem, se suposa que amb Catalunya Central, perquè ara ja amb les demarcacions estem a la Catalunya Central, amb la delegació del govern estem allà, amb Manresa, tenim coses a Vic. Però bé, no ho sabem. Hi ha uns quants pobles, concretament 8, que la Generalitat no tenia molt clar cap a on anaven i entre ells hi som nosaltres.

Com es viu amb un abocador a pocs metres de casa?
A nosaltres aquell abocador ens sobra, sabem que hi ha residus i que s’han de gestionar. Però clar quan el tens tan a prop molesta, i més quan se suposa que no és tot tant clar com diuen. Ara precisament vam tenir una reunió – ja que l’abocador ha canviat d’amos – per tal de presentar-nos i saber com funcionarà.

Teniu una economia basada en la ramaderia i agricultura, innoveu en aquest sentit?
Com a Ajuntament la veritat és que no estem fent gaire cosa. Però tenim l’empresa Agrària Estany que ells sí que són innovadors i estan fent moltes coses. Ara estan fent un laboratori de proves. Des de l’Ajuntament simplement el què ens demanen els hi facilitem al màxim, mentre sigui correcte.

sant-marti-sesgueioles-veuanoia

Com veus el procés des de l’alcaldia d’un petit poble?
Jo ho veig complicat, perquè veig que s’estan posant amb qualsevol cosa que fem. Però ho veig amb molt optimisme, jo crec que Catalunya aconseguirà ser independent. Penso que estan fent molta feina i que molta cosa no la sabem perquè potser no tenim per què saber-ho, encara que la política hagi de ser transparent. Si m’he posat en aquesta alcaldia entre altres coses el que volia era ajudar a fer que funcioni.

Es fan coses al poble pel procés?
Sí, per exemple amb l’Agència Tributària de Catalunya. Jo vaig demanar a ERC com ho havíem de fer per començar i ens van dir que esperéssim una mica i que ja ens avisarien, perquè ara no donaven l’abast de tantes sol·licituds que tenien. Amb això sí que intento seguir una mica les coses del partit, quan et demanen una cosa doncs la fem. I ja et dic, particularment jo m’hi vaig presentar tenint en compte que una de les raons primordials era perquè Sant Martí ajudés a Catalunya, dins de les seves possibilitats.

Què ens pots dir de la Festa Major?
Doncs serà del 19 al 22 d’agost i pràcticament ho hem copiat tot de l’any passat. Canviem els grups que actuen, afegim alguna cosa però la dinàmica és la de cada any. Com que està funcionant no ho toquem. Hem intentat fer una cosa més moderna a veure com va. El diumenge entre el ball de tarda i el ball de nit hem demanat que vinguin les food-trucks, a veure si així la gent es queda per allà. L’any passat vam tenir alguna queixa perquè com que acaba un a les 9 i l’altre comença a les 11 la gent del poble torna, però els que venien de fora ja se n’anaven a casa i no tornaven. I per això hem volgut portar food-trucks, n’hem aconseguit una de pizzes i una de menjar mexicà. En ser poquets tenim problemes per portar-ne.

 

Ton Casellas