Entrevista a Ramon Vergés, president de l’Agrupació Coral la Llàntia
E

20 de novembre de 2016
Exposició a la Biblioteca Central d'Igualada.
Exposició a la Biblioteca Central d’Igualada.

L’Agrupació Coral la Llàntia celebra aquest any el seu 140 aniversari. La Llàntia és una coral de veus masculines fundada l’any 1876 a Igualada. L’any 2011 la Generalitat de Catalunya atorgà la Creu de Sant Jordi a l’entitat, per la seva tasca duta a terme en l’àmbit del cant coral i en el món de la música. L’entitat també va rebre la Medalla de la Ciutat d’Igualada.

Actualment està dirigida per Josep Bernardí i Casanellas i durant aquests dies i fins el 30 de novembre es pot visitar una exposició commemorativa a la sala d’exposicions de la Biblioteca Central d’Igualada.

Hem parlat amb Ramon Vergés Vidal, president de l’entitat, sobre el passat, el present i el futur de la coral.

Com va néixer l’Agrupació Coral la Llàntia?

La història del naixement de la coral és una història molt bonica. Cinc nois igualadins es van desplaçar fins a Vilanova del Camí per anar a fer una cantada a unes noies, i en acabar se’n van anar a sopar a una fonda. Al sortir plovia moltíssim i com que havien de tornar a peu a Igualada, la mestressa de la fonda els va deixar una llàntia per poder creuar la riera sense perill. Quan van arribar a Igualada van anar a un cafè que se’n deixa Cal Fangas i allà, juntament amb altres companys i com que s’ho havien passat molt bé cantant, van decidir fundar una coral. Cal tenir en compte que en aquells moments a Catalunya les corals estaven en ple auge de la mà d’Anselm Clavé. I així va néixer La Llàntia.

Durant tots aquests anys la coral ha estat en actiu?

Des de la seva fundació i fins l’actualitat la coral ha estat sempre en actiu, amb un parèntesi dels anys de la Guerra Civil.

La Coral la Llàntia és una coral masculina.

Cal tenir en compte que quan Anselm Clavé va començar a fundar les corals claverianes ho va fer per treure els homes dels cafès als vespres, quan plegaven de treballar. Totes aquelles corals van ser durant molts d’anys d’homes sols però amb el pas del temps algunes han incorporat dones convertint-se en corals mixtes. Nosaltres de moment continuem sent homes sols.

llantias
Agustí Carbonell, Antoni Orpí, Jaume Elias, Càndid Ribera i Simó Ribera van ser els cinc fundadors de la coral.

Quants components formen part de la coral actualment?

En l’actualitat som 31 cantaires i considerem que som força gent. Cal tenir en compte que quan jo vaig començar a cantar -tenia 16 anys- érem una seixantena de cantaires però les corals aleshores estaven en ple auge. Però després van patir una davallada important de cantaires, la gent començava a tenir altres coses a fer els caps de setmana i lligar-se a una entitat costa molt. Per tant estem satisfets de ser els que som tot i que caldria anar incorporant gent jove perquè la mitjana d’edat dels cantaires és força alta.

Qui vulgui entrar a formar part de la coral, què ha de fer?

Doncs tenir ganes de cantar i de trobar-se amb un bon grup d’amics, venir als assajos i ja està. No cal tenir estudis musicals però sí una mica d’oïda musical. Nosaltres tenim la porta oberta a tothom. Assagem dos cops a la setmana al nostre local social que és al Teatre de l’Aurora, els dimarts i els dijous de 21:30a 23:30h.

La coral La Llàntia va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Sí. El 2011 la Generalitat en va atorgar la Creu de Sant Jordi i és un gran honor per nosaltres. També l’Ajuntament d’Igualada ens va concedir la Medalla d’Or de la ciutat. Ambdós guardons ens omplen d’orgull. Al nostre local social hi tenim els altres guardons que ens han anat concedit al llarg de la nostra història.

la-llantiaQuin tipus de música soleu interpretar i qui en fa la tria?

El director, en Josep Bernardí, és qui tria les peces que treballem. Ell ja sap quines són les nostres possibilitats i fa la tria adequada. Ara també tenim un assessor musical que és en Josep Montaner, el nostre antic director. Actualment toquem tots els gèneres: sardanes, havaneres, cantautors catalans (Serrat, Llach…) i uns fantàstics arranjaments de cançons fets per en Josep Montaner.

Durant aquest any que se celebra el 140 aniversari, quines activitats hi ha previst dur a terme?

Vam començar amb un sopar amb els cantaires, hi ha hagut diverses actuacions, l’exposició que es pot veure a la Biblioteca és un dels actes més importants perquè hi hem abocat tot el que som, és molt interessant fer-hi una visita perquè allà hi ha tres segles d’història igualadina. També hem fet arranjaments al nostre local social i tenim previst fer una jornada de portes obertes perquè els igualadins puguin visitar-nos. D’aquí a finals d’any hi ha preparats diversos concerts i actuacions: el 24 de novembre actuem a la Biblioteca juntament amb la Coral de Santa Maria dins el Cicle Cultural de tardor, el 18 de desembre tenim previst fer el Poema de Nadal a la Sagrada Família juntament amb diversos rapsodes igualadins. El 23 de desembre hi ha les cantades de Nadal a la plaça de l’ajuntament i el 24 musiquem la Missa del Gall a la Sagrada Família.

Com us financeu?

L’Agrupació Coral la Llàntia té una sèrie de socis protectors que paguen 15 euros l’any, no totes les actuacions es cobren però de les que en podem treure alguna cosa també és benvingut; rebem una subvenció de l’Ajuntament i la venda de Loteria de Nadal. Cal tenir en compte que la majoria de concerts no cobrem res i encara, si hi ha desplaçaments, els hem d’assumir nosaltres. I els cantaires paguem també una quota anual.

Alguna cosa més?

Sí: agrair molt a tots els cantaires la tasca que estan duent a terme; també agrair-vos als mitjans de comunicació la divulgació que feu de les activitats culturals que es fan a la ciutat. Agraïments especials als nostres socis protectors, sense ells no podríem tirar endavant. Expressar també la nostra satisfacció perquè l’Ajuntament d’Igualada ens van concedir l’honor de portar el penó per la professó de Sant Bartomeu, per la Festa Major. Els regidors de Cultura de l’Ajuntament sempre s’han portat molt bé amb nosaltres: el regidor de Cultura no té mai un nou quan el convidem a qualsevol acte. També donem les gràcies al nostre director Josep Bernadí, per la seva gran implicació.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?