Entrevista a Oriol Solà, president dels Moixiganguers d’Igualada
E

15 d'octubre de 2016

L’Oriol Solà actualment és el president dels Moixiganguers d’Igualada. Aquest cap de setmana passat, al Concurs de Tarragona, la colla de la nostra ciutat va fer una excel·lent actuació que els va col·locar en cinquena posició fet que demostra que es troben en un moment especialment dolç de la temporada.

oriol-sola-moixiganguers-veuanoia
Foto: Pau Corcelles.

Dissabte, al Concurs, vàreu fer una actuació rodona. Hi heu arribat en el millor moment?
Sí, tot i que ha sigut molt difícil arribar aquí. Aquesta actuació que vam fer dissabte és la que volíem fer per la Festa Major i que, malgrat teníem molt bones sensacions, ens va caure el tres de vuit a la segona ronda. Aquesta va ser una caiguda complicada perquè ens ha suposat fer diversos canvis no només en el castell que va caure sinó també en els altres dos per diverses raons tècniques. Per tant al concurs de Tarragona vam arribar-hi després d’haver treballat moltíssim i estem molt satisfets de l’actuació a la qual donem molt més mèrit, doncs no hi arribàvem en unes condicions fàcils sinó després de diversos entrebancs.

En el concurs de Tarragona vàreu quedar en la setzena posició al rànquing casteller. És la vostra posició natural o encara s’ha d’anar a més?
De les dotze colles que van concursar el diumenge, amb els punts que nosaltres vam fer el dissabte en vam avançar a alguna. Però de fet, podem dir que a nosaltres la posició en què quedéssim tant ens feia una mica. Nosaltres anàvem a descarregar els nostres tres castells i no competíem contra ningú i, davant la fita assolida, si haguéssim quedat algun lloc més amunt o més avall no hauria modificat la nostra alegria.

 

Quines són les aspiracions dels Moixiganguers per a un futur proper.
A nivell tècnic, en Jordi Moreno, que és el cap de colla, serà qui determinarà quins són els propers passos a seguir. És important poder repetir aquesta actuació de Tarragona amb més facilitat en les quatre actuacions que queden aquesta temporada i després continuar treballant amb els castells que estem assajant que són el tres de nou i el cinc de vuit que, si les coses van com han d’anar, haurien de sortir del local d’assaig la propera temporada.
Per altra banda la colla vol fer un canvi important a nivell social i aquest concurs, en què hem portant més de 300 persones a Tarragona, ens dóna ànims per fer-ho. Hem de ser molts més a la colla, volem passar de les 150 persones que som ara a les 200-250 persones perquè les fites que tenim de castells necessiten més gent.
Aquest cap de setmana [el passat, per al lector], en assemblea, s’ha d’aprovar el canvi de local. Volem ubicar-nos en un espai més al centre de la ciutat i convertir el nou local en un local social on hi tinguin cabuda els Moixiganguers però també diferents activitats o altres grups i associacions de la ciutat amb qui podrem compartir espais i interessos.

 

Qui pot ser moixiganguer? Què ha de fer?
Hi ha la idea que els castells comporten moltes hores de sacrifici. Però s’ha de dir que l’avantatge dels castells és que t’ho pots fer a mida: hi ha gent que ve a cada assaig i a cada sortida i hi ha gent que ve tres cops l’any, i tots són Moixiganguers i necessitem tothom. Per suposat que com més fidel sigui una persona als assajos i a les sortides més endins del castell serà. Hi ha diversos nivells de responsabilitat i cadascú es lliure d’agafar el que més li convingui o pugui. Però a la colla hi té cabuda tothom.
Per entrar a formar part de la colla només cal acostar-se qualsevol dia d’assaig, posar-se la faixa i començar a treballar amb tots nosaltres. Tothom és benvingut.

 

Com us financeu?
Primerament amb la subvenció de l’Ajuntament i altres ajuts ordinaris i ara estem engegant una campanya que es dirà el “Soci Protector”, que està dirigida a tota aquella gent d’Igualada que li agradin els castells i vulgui donar suport als Moixiganguers però que, pel motiu que sigui, no vol venir als assajos i a les actuacions. Aquests socis protectors aportaran una quota de 50 euros anuals. Aquesta serà una de les fonts importants de finançament a més del que cobrem per les actuacions que anem a fer.

 

Esteu satisfets de la temporada que esteu duent a terme?
Ha sigut una temporada complicada, perquè vam començar molt forts i amb la caiguda de la Festa Major vam haver de parar. Ara hem tornat a agafar el ritme. Mirant la temporada en conjunt penso que és molt bona: hem fet més torres de vuit que mai, que és el castells més difícil que fem; hem fet quatres de vuit, tres de vuit… Particularment estic content, tot i que la valoració tècnica l’haurà de fer en Jordi, el cap de colla, a final de temporada.

 

Igualada és una plaça castellera?
Encara que no ho sembli el diumenge de Festa Major hi ha molta gent a plaça. Però cal tenir en compte que fa molta calor i la gent, entre castell i castell se’n va a l’ombra. El que sí que hi ha és molta rotació de gent, molts veuen un parell d’actuacions i se’n van, però en vénen d’altres. Cal tenir en compte a més que són dies que hi ha jornades castelleres a altres municipis importants i que a Igualada, la gent de fora encara no ve.

Foto: Manel Marimon.
Foto: Manel Marimon.

Aquest concurs de Tarragona ha donat uns castells espectaculars. S’arribarà a un límit?
El límit segur que hi és però encara es pot evolucionar molt. Es poden treure encara molts folres de castells folrats i moltes manilles de castells emmanillats. El que s’ha fet els darrers anys és millorar molt les formes d’assaig i s’han introduït termes com la xarxa, i això ha fet evolucionar molt els castells. Mentre hi hagi gent que vulgui fer castells, se seguirà creixent.

 

Hi ha moltes lesions?
Menys de les que sembla quan ho veus. Nosaltres, amb vint anys fent castells, hem tingut molt poques lesions i cap de molt greu. Hi ha moltes més lesions als camps de futbol. Els Moixiganguers enguany hem caigut dues vegades, fent actuacions cada cap de setmana durant tota la temporada.

 

Què té d’especial el concurs de Tarragona?
En primer lloc que és un punt de trobada de tots els castellers i ens fa molta il·lusió trobar-nos amb tothom. I en segon lloc que és una de les actuacions més importants de món casteller i que ens obliga a portar-hi els millors castells. Per diferenciar-ho de la Festa Major, en què venim d’un mes de vacances i ens costa molt més treballar, ara estem en plena temporada i  això ens permet lluir-nos. I per suposat actuar davant de 10.000 persones és molt emocionant.

 

Actualment el món casteller està de moda als mitjans de comunicació.
El món casteller ara mateix mou moltíssima gent. Cada cap de setmana a Catalunya hi ha 30 o 40 actuacions de castells repartides per tot el territori que mobilitzen una munió de gent i la vinculació emocional amb els castells per part de moltes persones que no fan castells també hi és. Els castells estan vivint un moment molt dolç.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta