Entrevista a Josep Pons, organitzador de la Fira de les Bresques d’Orpí
E

28 d'abril de 2018

“Qui vingui a Orpí trobarà una Fira diferent, una fira que es fa al camp, on viuen les abelles”

Josep Pons és qui organitza l’Aplec de les Bresques d’Orpí, que aquest diumenge s’obre a tots els visitants que vulguin gaudir d’un entorn immillorable com és el de Santa Càndia i conèixer millor el món de les abelles.

Aquesta ja és la tercera edició de la Fira de les Bresques al municipi d’Orpí. Podem parlar ja de consolidació dins del calendari firal anoienc?

No, de cap manera, s’ha de treballar molt encara, estem definint objectius nous cada any, no hem aconseguit sensibilitzar a cap sector, ni el productor, ni al pagès, tampoc tenim cap reconeixement institucional a nivell de comarca, etc.

Per què es va decidir fer aquesta fira tan particular?

Antigament l’Aplec de les Bresques (Santa Càndia), ja era una mostra dels productes que tenien com a referent la mel i els seus derivats, era sols recuperar aquesta mostra i afegir-hi la necessitat de consciència actual, que o bé la fèiem nosaltres o algú altre.

Els visitants que s’arribin a Orpí aquest diumenge, què hi trobaran?

Hi trobaran una Fira diferent, una Fira que es fa al camp, on viuen i treballen les abelles i els altres pol·linitzadors, enmig d’oliveres i ametllers, al costat de sembrats de cereal, per tant una Fira on formem part del seu ecosistema, i on els expositors ens explicaran tot sobre elles, com són, què fan i sobre tot com les hem de respectar.

Els productes naturals estan cada cop més de moda, això afavoreix l’èxit de fires com la de les Bresques?

Sense dubtes que la moda afavoreix, el que passa és que la moda s’ha de vestir de contingut. No n’hi ha prou en la proximitat, o bé que es digui natural, què vol dir natural? Cal exigir la producció ecològica certificada, existeix un segell el del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que empara al consumidor i el guia per assegurar que aquell producte sí que és natural del tot, sobre tot que no utilitza pesticides, que és respectuós amb la flora i fauna, i sobre tot amb les abelles.

Quin tipus de visitant sol venir a passejar per la Fira?

El problema d’aquestes Fires en municipis petits és que per la baixa o moderada difusió que fan, tenen una baixa repercussió a nivell comarcal i a nivell nacional per descomptat.

El visitant és local, però cada dia més s’atreveixen a venir de lluny, dels voltants de Barcelona, els fa gràcia anar a una Fira de mel, és llavors quan tots els expositors aprofiten per deixar anar els missatges de perill, no bees no food, fins i tot tenim una parada on hi ha dues taules de fruites i verdures on en una hi trobem els productes que menjaríem si no hi hagués abelles i a l’altre amb abelles, és un missatge molt encertat.

Aprofito per dir que vàrem fer una consulta al Caprabo Igualada per posar uns cartells a les fruites i verdures assenyalant que si no hi hagués abelles aquella fruita no hi seria, i ens varen dir que no, quan a molts supermercats europeus és molt habitual trobar-ne. Aquest és l’exemple de la poca consciència que tenim en general.

És important per a un municipi petit com Orpí tenir un esdeveniment com aquest?

Penso que són aquestes propostes les que donen prestigi a un municipi preocupat pel Medi Ambient i la Sostenibilitat, no una cursa de cotxes, fums, soroll….

A la nostra comarca hi ha productors de mel? En podem trobar de qualitat?

Diguem que tenim productors de mel que s’esforcen molt en ser curosos amb les abelles i amb l’entorn, intenten utilitzar els menys productes agressius possibles i encarar-se, no ja a una producció integrada, més aviat a una producció ecològica 100 %

Les abelles cada cop tenen més enemics: la contaminació, els propis homes, les vespes asiàtiques…

Molts, i no tots en el mateix lloc: formigues vermelles, ratolins (fan el niu als ruscs), gripaus (Cada dia un gripau s’en pot menjar més de 400), ocells com l’abellarol (la seva dieta són les abelles), vespes, polls, coleòpters, aranyes, varroa, el canvi climàtic (floracions inexistents a la tardor), etc… i l’home (el pitjor). Amb les seves pràctiques agrícoles, industrials, de mobilitat, etc… ha fet disminuir la població de les abelles a uns nivells dramàtics, jo diria que estem en el llindar del irrecuperable, i si no prenem consciència del problema, ho passarem molt malament, les abelles desapareixeran, les plantes darrere, els petits i mitjans mamífers a continuació i finalment nosaltres.

Què se’ls pot explicar als nens i nenes sobre la importància de les abelles en la biodiversitat?

Si venen a la Fira… trobaran un gran taller on convidem els nens i els grans a descobrir el món fascinant de les abelles, on aprendran el paper que juguen a la natura, com són, com viuen, de què s’alimenten (plantes de flors mel·líferes),

També l’aprofitament que en fem els humans dels productes que generen, la mel i la cera, hi haurà degustació de productes de mel de diferents gustos, també amb fruits secs, i pels grans hidromel, com fer ungüents i pasta de dents amb mel i fer espelmes amb la cera, i tot en l’espai on s’alimenten, enmig d’oliveres i ametllers, de camps i sembrats, marges plens de plantes de flors ruderals, les més humils les preferides de les abelles.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta