Entrevista a Joan Serra (ERC), alcalde de Castellolí

174

En ocasió de la Festa Major de Sant Vicenç, hem parlat una bona estona amb l’alcalde de Castellolí, Joan Serra. Els projectes en curs al poble, els que vindran en aquest mandat municipal, i els recursos que proveeixen el poble de més oportunitats, com Parcmotor o el Campus Motor, ocupen bona part de la xerrada que l’alcalde va mantenir fa uns dies a l’ajuntament, amb La Veu.

Aviat farà dos anys des de les últimes eleccions municipals en les que va repetir d’alcalde. Els projectes que tenia en el programa es van complint segons el previst?

No fa gaire dies ens vàrem reunir tot l’equip i vam fer el recompte de tot el que, durant la campanya, es va dir que faríem. Ens queda un 40%, a aquestes altures de mandat, la qual cosa vol dir que hem fet més de la meitat. Anem avançats.

I econòmicament?

Doncs estem bé, sanejats. Hi ha tots els semàfors en verd de la Diputació de Barcelona, que ens audita un cop cada any. El que passa és que tenim un sobrefinançament degut al pla “Viure al Poble”, que al llarg d’aquest any i el vinent s’anirà posant en el seu lloc. Aquest pla, amb la pròrroga que es va fer, acabava el desembre del 2015, i la intenció era acabar totes les obres en marxa.

Han estat doncs, quasi dos anys molt intensos.

Sí, el cert és que sí. Per exemple, en el capítol d’esports està gairebé tot fet, només ens queda el desè aniversari de la Tuga, que serà l’any que ve i es farà tot un cap de setmana molt ple d’activitats.

Quines són les inversions més importants per aquest any 2017?

N’hi ha dues que ens fan especial il·lusió. Una d’elles és la principal, diríem, de tot el mandat, que és el cobriment de la pista poliesportiva. D’aquesta manera passarem a tenir a Castellolí un lloc on poder fer competicions esportives sense risc que faci mal temps, però al mateix temps un lloc gran per a fer esdeveniments socials i culturals.

Com que està al costat de l’escola, també en podran gaudir com a pati o local si la necessiten. Aquesta obra es comença aquest any, passat l’estiu, finançada per la Xarxa de la Diputació, i s’acabarà en el primer trimestre de l’any que ve. D’altra banda, per primera vegada farem un aixecament arqueològic del castell. En l’anterior legislatura ja es va recuperar un espai com l’Església Vella.

I amb notable èxit, pel que s’ha pogut veure en algunes ocasions.

Pensem que sí. Hem guanyat un espai per poder fer-hi esdeveniments de tot tipus, des de misses fins a concerts, actes culturals… A diferent escala, volem fer el mateix amb el castell. Sempre l’hem tingut molt a prop, és la part més alta de Castellolí, però mai s’hi ha fet res. Aquest any 2016 es va aconseguir que, amb una cessió per a 50 anys, el castell passi a ser públic, de l’Ajuntament. La veritat és que la família propietària ho ha posat molt fàcil, i és d’agrair. Per al primer trimestre d’aquest any tenim 50.000 euros de la Diputació per a una primera fase d’aixecament arqueològic i recuperació d’una primera part del castell.

En què consistirà?

Començarem primer per a garantir la seguretat. Penseu que el castell s’està promocionant molt a nivell del projecte del Consell Comarcal “Anoia Terra de Castells” i cada vegada ve més gent. Primer es garantirà que l’estructura estigui segura per a les persones, i després es mirarà què hi ha sota terra, a veure què s’hi troba. Penso que serà molt motivador per a tots els castellolinencs. Ens permetrà saber com era el castell per dins, perquè ara no ho sabem encara, no està documentat.

Altres projectes?

Doncs per exemple marcar bé la Ruta de les Fonts, de la mateixa manera que ja tenim la Ruta de la Pedra Seca. D’altra banda, tots els esforços que s’han fet al llarg d’aquest any passat en el Campus Motor, el Parcmotor i el polígon industrial de Can Parera, pensem que en el 2017 es començaran a veure els primers fruits. També estem endegant un altre polígon, el del Pla del Marino, que esperem aquest any començar a desenvolupar-lo urbanísticament. Com a Castellolí podríem dir que liderem de forma comuna amb molts més agents el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PEC), per a fer possible que siguem un referent en el vehicle autònom i connectat. L’Ajuntament i el Parcmotor són socis directes d’aquest pla, i esperem que se’ns doni aquest projecte, que duraria quatre anys i es finançaria amb diners europeus. Seria molt positiu per a l’Anoia i per a Castellolí, segur.

Parla d’aquest nou polígon del Pla del Marino, quan el de Can Parera encara està per omplir…

Hi ha iniciatives per començar a omplir el de Can Parera, i esperem que vegin la llum aquest any. Però en referència al Pla del Marino el que cal és fer el projecte, tenir-ho previst com cal, perquè això s’ha de fer amb temps. Cal fer la previsió de la urbanització, la parcel·lació, i deixar-ho a punt pel dia de demà. Que a la que hi hagi una empresa interessada es pugui urbanitzar de seguida. De fet, aquest polígon terciari és un dels compromisos del PEC per part de Castellolí, de manera que hi hagi un espai prop del circuit i del polígon on s’hi puguin instal·lar empreses de serveis, o tecnològiques. Inicialment ja se’n va voler fer un, de polígon de serveis, i va tenir certa polèmica. Tothom estava d’acord en què un polígon així era necessari, on hi havia el problema era a la ubicació. Estava a la part superior del poble, amb l’autovia pel mig, l’impacte era molt gran, i els informes ho desaconsellaven… El del Pla del Marino està al costat de l’A-2, però en la banda del circuit, és més, quan estigui desenvolupat serà l’entrada principal de Parcmotor. També estem parlant de 7 hectàrees, quan abans eren quaranta. No té res a veure.

Tenir instal·lacions així a la llarga haurà de reportar beneficis importants per al municipi. Què fareu, quan els tingueu?

El somni de qualsevol família és poder treballar al costat de casa, i si pot ser sense ni haver d’agafar el cotxe. També serà molt positiu que el nostre poble sigui notícia per temes positius, això és un motiu d’orgull. Castellolí dóna un nom a un circuit de motor, i això és molt important… Home, el gran somni seria assolir que tots els serveis fossin gratuïts, com la llar d’infants, que ens consta molts diners.

I una residència d’avis?

En el programa electoral ho tenim com a projecte, però com a Centre de Dia. Però mira, tocant de peus a terra, diré tres coses que sí que ens serien molt útils a curt termini: un caixer automàtic, un supermercat, i una gasolinera… Aquí, quan t’estàs quedant sense benzina, te n’has d’anar passat el túnel del Bruc, o bé a Igualada. Crec, però, que aquestes coses ens acabaran venint soles, perquè les empreses portaran diner i això provocarà que hi hagi una entitat financera; ara la gasolina es porta en cubes, però si hi ha una mica més d’activitat a Parcmotor s’acabarà posant una benzinera; i si hi ha més gent, algú apostarà per un supermercat.

La situació política al poble ja està més calmada?

A nivell social estem molt bé. Antigament, fa cinc o sis anys, hi havia molta divisió, i això va fer que ens presentéssim a les eleccions. Avui ja no és així, afortunadament. I, en el fons, aquí el que hi ha és un molt bon equip de col·laboradors. Hi ha el govern municipal, però cada quinze dies ens reunim molta gent que hi diu la seva, i entre tots ens ho fem. L’important no és l’alcalde, ho som tots, i tothom és benvingut.

Jordi Puiggròs