Entrevista a Joan Roig Targa, responsable de Cooperació Industrial de LEITAT Anoia
E

15 d'octubre de 2017

“Acostem la innovació al teixit industrial amb projectes d’abast internacional”

Tinc 46 anys casat i soc pare d’un nen. Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Fa més de 17 anys que treballo per a la innovació industrial, des de l’òptica dels Centres Tecnològics. Soc el responsable de Cooperació Industrial de LEITAT Anoia.

Joan, treballes a l’empresa LEITAT. D’on va sortir aquest nom? Són les inicials d’alguna cosa?

LEITAT és una associació privada d’industrials constituïda a l’any 1906. Originàriament era un acrònim (Laboratorio de Ensayos e Investigaciones Textiles del Acondicionamiento Tarrasense) però ha acabat essent reconegut internacionalment com a marca. Al 1906, un grup de industrials preocupats per la qualitat, la certificació i els projectes de recerca en l’àmbit del sector tèxtil llaner, van decidir fundar una associació de suport a la competitivitat de les empreses que van denominar Acondicionamiento Tarrasense. Aquells industrials van saber anticipar solucions a necessitats de col·lectius empresarials i van establir les bases del concepte actual de LEITAT.

LEITAT és un centre tecnològic que promou la implantació de la innovació industrial fomentant la modernització de les estructures productives i el desenvolupament de nous productes a nivell multisectorial. Explica’ns-ho una mica més al detall.

La recerca i desenvolupament tecnològic de LEITAT permet que tecnologies diverses siguin aplicables a diferents sectors amb una major rendibilitat de la tecnologia, generant i amplificant noves oportunitats, inclòs en sectors mai abans interconnectats.
Els sectors als qual ens orientem són: Alimentació, Cosmètica, Packaging, Detergència, Químic i Materials, Medi Ambient, Energia, Tèxtil, Esport, Salut, Farmacèutic, Veterinari, Transport, Construcció, Seguretat i Marítim.

Quants treballadors formeu part de LEITAT a nivell Catalunya? I a Vilanova?

A LEITAT, a nivell de Catalunya, treballen uns 250 col·laboradors i col·laboradores dels quals 12 treballen a la seu ubicada en el Centre d’Innovació de l’Anoia de Vilanova del Camí, de forma estable, si bé la mobilitat entre les diferents localitzacions és habitual en funció dels projectes que s’estiguin executant.

Quin volum de facturació teniu a nivell global?

El volum d’ingressos oscil·la al voltant dels 17 i 20 M€, en funció de la dimensió d’alguns projectes de dimensions singulars i importants.

Feu exportacions i importacions? A quins països?

Com a centre que realitza projectes de R+D industrial, no realitzem importacions i exportacions de forma convencional com una empresa. De totes maneres, bona part de la nostra activitat està relacionada amb projectes d’abast internacional essent majoritàriament experiències dins la Unió Europea.
Cal mencionar que participem en projectes europeus amb un total de 544 socis, un pressupost global de 346M€ i col·laborant amb 38 països.

LEITAT és una empresa molt gran a nivell nacional de la qual una de les seves branques és al centre d’innovació de Vilanova. Com esteu organitzats?

Les nostres estructures organitzatives de recerca estan organitzades a través d’Unitats de coneixement (Applied Chemistry & Materials; Circular Economy; Energy & Engineering; Health & Biomedicine), Iniciatives Singulars (Human & Environmental Health & Safety Center; Barcelona Institute of Packaging) i Projectes promoguts (IAM 3D Hub; Centre d’excel·lència en nanotecnologia a Xile). Al CIA de Vilanova hi tenim persones i recursos corresponents a les Unitats Process Engineering & Demonstration i Bioresources & Agrifood Technologies que formen part de la Circular Economy Business Unit.

Properament fareu una jornada d’innovació. És la tercera que organitzeu, com va sortir la idea? Cada quant es fa? Aquest any quina novetat heu incorporat que no teníeu l’any passat? Quines empreses hi són involucrades? Perquè?

La Jornada d’Innovació Empresarial a l’Anoia, sorgeix com a una necessitat e interès d’acostar la innovació a tot el teixit industrial del territori. Creiem que la innovació és clau de cara a la competitivitat de les empreses, pel que iniciatives com aquesta, permeten parlar d’innovació des del punt de vista de les mateixes empreses, acostant-la a totes aquelles que fins ara no s’ho havien plantejat. La jornada és anual, tot i que durant l’any organitzem altres activitats de portes obertes, adreçades tant a empreses, instituts, entitats i població de la comarca. Cada any mirem de seguir un format similar, on el paper protagonista el tinguin les empreses, des de microempreses, pimes fins a grans empreses. Aquest any la ponència marc es entrarà en “Nous instruments de productivitat i competitivitat: cap a la Indústria 4.0” per donar pas tot seguit a la taula rodona, on donem veu a aquelles empreses de la comarca que ja estan treballant en la innovació industrial, aquest any amb empreses del sector adober, paperer, aeronàutic, construcció i TIC’s.

Us hi esperem a tots!

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta