Entrevista a Jaume Solano i Méndez, president de Rotary Igualada
E

29 de gener de 2017

“Hi ha molta gent que espera el concert de Rotary, i això ens omple d’il·lusió”

Tinc 67 anys, i sóc igualadí. De sempre he estat vinculat al sector de la construcció de maquinària, i a la indústria. Actualment presideixo Rotary Club a Igualada. Diumenge vinent, 29 de gener, farem el 22è Concert per al Servei a la Comunitat, a l’Ateneu Igualadí.

El concert solidari de Rotary és ja una cita clàssica en el calendari anual d’Igualada.

Sí, passats ja vint-i-un anys, hi ha molta gent que espera aquest concert, i això ens omple d’il.lusió. Ja fa tres anys que vam decidir traslladar-lo al gener, després de les festes de Nadal i Reis. Durant el mes de desembre hi ha moltes activitats, i aquest va ser el principal motiu de canviar la data. Per a nosaltres fer-lo al gener no ens implica cap inconvenient. Crec que la idea va ser un èxit, tant per a l’entitat, per la participació, com per Igualada. Durant el mes de gener hi ha menys activitats, i ajudar a omplir el calendari també ha anat bé. Tots hi hem sortit guanyant.

Dediqueu el concert d’aquest any a Beethoven, un dels grans de la música, i amb una de les seves peces més conegudes. I tot plegat amb uns protagonistes molt igualadins. Ho heu fet expressament, això?

Sí, totalment. Volíem que fos 100% de casa. Mireu, ofertes ens n’arriben moltes, de tot arreu. Però en aquesta ocasió vam reflexionar a l’entitat que, ja que els organismes beneficiaris del concert són sempre d’Igualada, estaria bé de fer un concert en el qual els protagonistes fossin també de casa. L’Orquestra Terres de Marca està formada per una trentena llarga de músics, la majoria igualadins i de la resta de la comarca, i vam apostar també per a que el pianista fos també d’aquí, en Joaquim Font, un jove igualadí que segur que ho farà molt bé.

Per què Beethoven, i no Mozart, o Shubert, o Bach?

Se’ns va donar la oportunitat de fer Mozart, o bé Beethoven. I vam preferir la més difícil, així de clar.

El concert solidari de Rotary és sempre un èxit, econòmic vull dir? Es compleixen els objectius?

En els darrers anys, que han estat complicats econòmicament, puc dir categòricament que han estat un èxit. Molta gent hi ha posat el seu granet de sorra. Les famílies han donat el seu suport, independentment del contingut del concert, o del destinatari dels ingressos. Estem molt contents.

Aquest any la Fundació Àuria és la beneficiària.

Sí, els diners es destinaran per a la rehabilitació de la tercera planta d’un edifici del barri de les Flors d’Igualada, on hi resideixen persones que tenen moltes dificultats. Un dels grans problemes és el de la mobilitat, i amb aquest ajut econòmic contribuirem a arranjar-ho, de manera que tothom pugui fer els seus exercicis de la millor manera possible. Actualment, els que poden són traslladats a l’edifici central de l’avinguda d’Andorra, però no sempre hi ha tota la disponibilitat necessària de monitors, o d’espais.

L’edifici, però, ja s’està rehabilitant…

Sí, la primera i la segona plantes ja estan rehabilitades. Ara la Fundació Àuria tenia previst d’iniciar els treballs a la tercera planta, el projecte ja està acabat. Nosaltres com a Rotary el que farem serà col·laborar-hi. El valor total s’aproxima als 40.000 euros.

Costa, de trobar destinataris que no repeteixin?

No, de cap manera. És cert que hi ha alguns anys en què s’ha repetit el beneficiari, però és que en aquell moment la causa s’ho mereixia. Per exemple, els casos de Càritas, o el Banc de Queviures. Però a la ciutat i a la comarca hi ha moltes entitats sense ànim de lucre que donen servei als ciutadans que necessiten ajuda. Més de les que ens imaginem.

La vostra iniciativa és prou coneguda?

Penso que sí. A tot el país hi ha més clubs Rotary que fan activitats similars. A Barcelona, per exemple, cada dia es fan 450 àpats solidaris a domicili o en menjadors especials, i que són recollits el mateix dia d’hotels i restaurants. I això ho fa Rotary. La nostra institució fa moltes coses, com també a nivell mundial una aposta molt clara per l’erradicació de la poleo. Ja gairebé ho hem aconseguit.

Aquí, per exemple, premieu cada any als millors alumnes de la selectivitat.

Sí, però fem més coses… Organitzem camps d’estiu, amb joves de diferents parts del món que venen a Igualada i comarca i comparteixen quinze dies amb nosaltres. L’any passat van venir 15 persones dels cinc continents. Ara ja preparem el pròxim camp d’estiu al juliol. I també hi ha joves d’aquí que marxen a d’altres llocs del món. Més de 250 joves d’aquí ja han donat a conèixer Igualada i comarca, en els darrers anys… La xifra és important.

Deveu doncs estar molt d’acord amb la força universitària que està agafant Igualada?

I tant. És més que positiu, és necessari. El jovent i la formació és una de les nostres grans raons de ser de Rotary. Compartim amb universitats d’arreu del món estudis de resolució de conflictes, i s’hi destinen molts diners en beques. Que a Igualada s’estigui canviant el seu model universitari, amb el nou Campus, és una gran notícia. Que hi hagi més alumnes universitaris serà un gran benefici per a Igualada.

Jordi Puiggròs

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta