Entrevista a Ildefonsa Tarrida, alcaldessa de Carme
E

14 de maig de 2017

Ildefonsa Tarrida és l’alcaldessa de Carme des del juny de l’any passat. Tarrida va fer el relleu a Jordi Sellarès, que havia estat l’alcalde del municipi durant 9 anys, i al qual li feia de regidora des del 2011. A Carme només hi ha un grup municipal a l’Ajuntament, Junts per Carme, format per ERC, CiU i persones independents. Aquest cap de setmana el municipi està vivint la seva Firaverd.

Com va ser la seva arribada a l’alcaldia?

Va ser pactada la renúncia amb Jordi Sellarès? El passat 13 de juny vam fer el relleu amb Jordi Sellarès. Va ser en part accidental i en part en consens. Jo ja estava de regidora amb ell i quan vam confeccionar les llistes vam tenir molta feina en poder fer-ho i vam decidir fer una llista conjunta, Junts per Carme. Allà hi som gent de Convergència, gent d’Esquerra Unida, gent independent, i nosaltres mateixos, d’ERC. El Jordi ja havia quedat que només estaria un any i el relleu va ser pactat. Vam quedar que estaríem un any per ensenyar a la gent tota la nostra experi- ència perquè no es trobessin perduts però hi havia dificultats perquè agafessin el relleu. Llavors va ser quan vaig dir que ja l’agafava jo. Ara estem molt contents perquè la gent s’ha integrat molt bé, estem governant conjuntament i crec que ho estem fent molt bé. M’agradaria dir que hem trobat a faltar molt el Jordi per la seva experiència, i tot i això amb esforç ho hem pogut superar i amb la bona avinentesa entre el govern.

Com és governa sense oposició? Es necessita més entesa amb el propi equip de govern?

Et facilita molt les coses. En els sis anys que jo porto no hem tingut mai oposició i sempre hem governat junts. Jo tenia una mica de recan- ça per veure si ens avindríem i si hi hauria consens entre diferents ideologies i partits però així ha estat. Ho hem pogut fer i ens esta anant bé.

En aquest sentit, la ciutadania ha de fer el paper de l’oposició i de control del paper del govern?

El paper de la ciutadania és important i ens facilita molt les coses perquè així els passos no s’encallen. Hem començat ja mini processos de participació amb el regidor de participació, el Marc Sánchez. Fer processos sencers és molt feixuc però, per exemple, per la passada festa major vam fer un procés de participació on la gent deia què li agradaria que es fes per festes i no fer sempre el mateix. Ha sortit molt positiu, amb moltes idees i la comissió de festes en va prendre bona nota. Ho vam fer a través d’enquestes i vam publicar després els resultats finals, on vam triar les opcions que més reclamava la població. Aquest any continuarem en la mateixa dinà- mica i aprofitant la Firaverd continuarem en aquest sentit.

Quin és el principal motor econòmic de Carme?

Aquí els recursos són molt minsos. L’ingrés més important per l’ajuntament és l’IBI. A Carme no tenim fàbriques ni zona industrial i ara només queda una fàbrica d’ondulats. La població treballa fora de Carme i l’única feina pròpia de la població és aquesta fàbrica.

Com potencien l’economia, doncs?

Incentivar l’economia aquí és difícil. Hi havia un pla per fer un petit polígon industrial però va venir la crisi i això es va parar. Nosaltres ara incentivem més el turisme rural, el turisme de proximitat. A veure si això pot generar moviment per les botigues i els dos restaurants del poble. Tot això va lligat a la regeneració del casc antic. En aquest sentit hem rehabilitat un antic escorxador que serà en un futur el centre d’informació del poble.

Quines mesures es prenen des de l’Ajuntament per fomentar el turisme?

Estem apostant fort per la regeneració del casc antic i també per les Rutes de l’Aigua. Són tres rutes molt boniques que fomenten la nostra riquesa principal, que és l’entorn i la natura. Aquestes rutes passen pel mig de la natura, al costat d’un rec patrimonial del 1700 que està al descobert, i també passen per la Riera de Carme. Volem incentivar que la gent ens visiti i tingui ganes de tornar-hi. En aquesta línia, el Firaverd també va destinat a potenciar l’entorn on estem. Enguany la fira compleix 20 anys i estem contents perquè ve molta gent d’Igualada i comarca, però també de Barcelona. Aquest any potenciarem aquestes Rutes de l’Aigua, que són rutes fàcils, que es poden fer en família i amb una hora les fas. No tenen cap dificultat. Estaran en el programa de Firaverd per començar a donar-les a conèixer.

Quins són els objectius que té ara mateix l’Ajuntament de Carme?

Acabar tot allò que tenim començat. Tenim dos projectes molt importants per al poble i que tenen molta demanda de la gent. La rehabilitació de la zona esportiva, incloent-hi sobretot la piscina. Vam ser dels primers pobles en tenir-ne però ara ja ha quedat obsoleta. Volem rehabilitar-la i la Diputació de Barcelona ens va fer un projecte i ens ho finança. Hem planejat tres fases. La primera era la piscina petita i aquesta ja està assolida. Aquest any volíem tenir remodelada la piscina gran per la temporada d’estiu però no hi hem arribat a temps. Quan s’acabi la temporada d’estiu començarem les obres. La tercera fase és el projecte de remodelar el que en diem nosaltres la pista de tennis. Quedarà tot molt bé. L’altre projecte també subvencionat és la travessa des de l’entrada del poble. La primera fase d’aquest projecte és des de l’entrada fins al carrer Sant Martí i volem fer-ho pràcticament tot de vianants. Volem que els pares tinguin ganes d’acompanyar els nens i nens a l’escola a peu i que no els hagin de portar amb cotxe. Es faran les voreres més grans, es trauran alguns aparcaments i es plantaran arbres. El poble tindrà una altra imatge. Aquests són els dos grans projectes que acabarem abans que finalitzi la legislatura.

Quin percentatge de projectes us podeu autofinançar?

Políticament vam decidir que com que no tenim gaires recursos, que pràcticament tots els projectes fossin subvencionats i evitar al màxim endeutar-nos. Els que volem fer són subvencionats. El projecte de la travessia és d’un milió d’euros i això és inassumible per nosaltres. La piscina igual, i no ho podíem assumir. Un percentatge alt de les ajudes venen de la diputació i arrepleguem tot el que podem de la generalitat.

Què podrem trobar a la Firaverd?

En ser el 20è aniversari hem volgut tornar a agafar la filosofia dels inicis. Serà una fira molt dedicada a la natura i activitats que s’involucrin amb ella. Des dels planters, veure com es cuiden les plantes, quins tractaments es poden fer… i així, fer el circuit complet. Últimament havia quedat desdibuixat el sentit de la fira i aquest any hi haurà mes plantes de l’habitual. També hem volgut incloure l’apartat dels productes ecològics i després tots els artesans que vindran també tindran relació amb tot el que tracti amb la natura. I com he dit, incentivar les rutes de l’aigua, que per nosaltres és un somni complert.

Aprofito per subratllar que hi haurà la destacada participació dels dos últims alcaldes de Carme, Joan Hernán i Jordi Sellarès, que vindran a la inauguració de la Firaverd. Així, també vull agrair l’esforç al director de la Firaverd, Josep Pons, i a tothom qui ha col·laborat al llarg d’aquests 20 anys al seu bon funcionament.

 

Otger Gabarró

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta