Festa Major d’Igualada: Entrevista a Èlia Ferrer, la nova “salero” d’Igualada

258

Èlia Ferrer és la nova “salero” d’Igualada. Per tant, representarà a l’Ajuntament d’Igualada i a la ciutat en els actes culturals de la Festa Major igualadina. Serà la segona dona que farà de “salero”. juntament amb la seva filla Èlia, de 4 anys, que l’acompanyarà com a “salereta”.

El “selero” i la”selereta”, acompanyats per l’anterior “salero”, Oriol Càlichs, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

Com ha estat la tria per ser la nova “salero” d’Igualada?

A mi em va venir l’Ajuntament d’Igualada, concretament va venir el Pere Camps, el regidor de cultura, i oficialment després l’alcalde Marc Castells, i em van proposar si volia fer-ho. La veritat és que em va fer molta il·lusió. Considero que és una cosa diferent de fer i que està molt bé.

Quin perfil de persona buscaven?

Suposo que busquen persones que estiguin vinculades a entitats culturals de la ciutat. Ells també volien que fos una dona i a vegades les dones costa que puguin assolir aquest tipus de papers. Només hi ha hagut una altra dona que hagi sugut “salero”, i va ser la Carina Alcoberro.

Quina és la seva relació amb la vida cultural de la ciutat?

Estic al grup de teatre Esbart Igualadí i fins l’any passat estava als diables d’Igualada, tocant la gralla. Però de tota la vida he estat involucrada en la cultura d’Igualada i a casa sempre també sempre hi hem estat lligats.

Cada quants anys es fa el relleu?

Normalment són dos o tres anys. Alhesores, suposo que el primer any et poses a to i aprens com funciona tot, i al segon ho deus viure més. El primer “salero” va estar quatre anys, el Ramon, però la resta ho han fet tres. Crec que és un paper que està bé, fer-ho dos o tres anys, però jo crec que hi ha molta gent a Igualada, i gent jove, que li fa gràcia fer aquest tipus de papers. Penso que s’ha de donar pas a tothom.

Et vas decidir ràpid?

Bé, m’ho vaig pensar, perquè ja sé què significa la Festa Major a nivell de dedicació, de quan estava a Diables, i són moltes hores i pràcticament cada dia. Alhesores és tornar a rependre això. També m’ha ajudat molt a decidir-me el fet que li vaig proposar a la meva filla de fer de “salereta”, i em va decantar molt això ja que em va dir que sí. Li va fer il·lusió i a mi fer-ho amb ella encara me’n fa més.

Com definiries la tasca que ha de fer el “salero” de la ciutat?

Donsc el “salero” és un personatge que anuncia els actes culturals de la Festa Major i és qui coneix i presenta tots els personatges a mesura que van entrant a les places i fa una mica d’explicació de cada entitat o personatge. També representa a la ciutat i en aquest sentit porto representat en el vestit el punt i la pell, que ha cedit curtits Badia, símbols de la ciutat.

Com veus l’organització de la Festa Major d’Igualada actualment?

La valoro positivament perquè crec que s’estan fent actes de cara a tos els públics.
I amb la Coll@nada, aquests joves es monten la seva Festa Major i sense ànim de lucre i amb pocs diners, i això té molt mèrit. A part, es fan actes de tot tipus, i això és important. S’han passat uns anys difícils a nivell econòmic, on tot costava més d’arrencar. Però la Festa Major la fa la gent. Es molt fàcil criticar però segur que no és fàcil muntar esdeveniments d’aquests tipus i que agradin a tothom. Tot el que es fa, sigui aquest ajuntament o els que l’han precedit, sempre s’ha d’’aplaudir perquè és difícil muntar una Festa Major.

Creu que la Festa Major és una celebració participada?

Crec que cada cop més, i que agrada cada cop més. També crec que la gent d’Igualda torna expressament de les vacances per asssitr a la Festa Major de la ciutat. Jo que treballo habitualment durant la Festa Major, noto molt que durant l’agost Igualada està buida i que a partir del dia 20 o 21 comença a arribar gent. Però que segurament podria participar més gent, també. Però això ja va a famílies, persones i cultures, una mica tot influeix. Depèn de molts factors, però veig que les famílies estan molt vinculades a la festa. Depen de l’acte,
del moment, del temps, de si ja treballen les empreses…tot va una mica lligat.

Quin és el seu acte preferit de la Festa Major?

A mi el que m’agrada més la pujada de la imatgeria, tot i que moltes vegades no hi he pogut assistir perquè treballo, i aquest any si que ho podré viure. L’altre acte que magrada molt és la cercavila de la tarda del dissabte. M’agrada moltíssim. Per mi és la millor cercavila, i també hi seré com a “salero”, fent la presentació a la Plaça de l’Ajuntament.

Algun consell de l’anterior “salero”? Hi ha hagut contacte?

Hi ha hagut contacte sí, de fet som veïns! Ens coneixem de tota la vida perquè a més ell havia estat amb l’Esbart Igualadí i ens coneixem de fa molts anys. De consell, em va dir que ho gaudís molt i que ho visqués al màxim ja que és una gran experiència.

Otger Gabarró