Entrevista a Davide Federici, director general de Dolcevita SCP

189

“La vida és plena d’oportunitats, seguint el nostre instint ho hem aprofitat”

Em dic Davide Federici. Tinc 54 anys, estic casat i tinc dues dues filles. Sóc italià de Roma.

Què hi fa un Italià a l’Anoia, concretament a Calaf?

La vida està plena d’oportunitats, jo i la meva parella Valentina per sort n’hem tinguda una molt atractiva i seguint el nostre instint l’hem aprofitat.

Després de casar-nos vam viure a Roma durant 10 anys. La família de la Valentina vivia a Barcelona i tenia una masia a prop de Calaf on passaven el cap de setmana i nosaltres algunes temporades de vacances. Tot anava molt bé a Roma, teníem dues feines molt bones i una preciosa filla de 4 anys, però aquella masia en mig de la natura 10 km del poble més proper tenia un atractiu irresistible per a dues persones com nosaltres i un dia vam decidir canviar tot el nostre entorn material per un entorn més proper a la nostra filosofia de vida. Ara, després de 17 anys, a la masia Can Barrusca viuen 10 persones: la nostra família, la del germà de la Valentina i els meus sogres.

M’han dit que tens una empresa de gelats artesans, ja la tenies a Itàlia o al venir a Catalunya l’has creat?

L’empresa de productes artesans que tenim a la masia es va crear quan vam venir a viure aquí, volíem viure i treballar en el mateix entorn. A Roma teníem unes feines i empreses totalment diferents que ni de lluny tocaven el sector de l’alimentació.

Els teus gelats són artesans. Vol dir que no porten additius? Quina durada tenen?

Tots el nostres productes estan elaborats artesanalment però això no vol dir que no continguin alguns additius. El terme “additiu” està malentès per la mala informació que hi ha a l’entorn de la nutrició i l’alimentació i pel fet que el consumidor normalment no dedica suficient temps per aprofundir la seva cultura nutricional.

Entre els anomenats per llei “additius” la majoria són productes naturals i inofensius com la goma garrofí marcat com e410 i la goma guar marcat com e412 que són espessant i gelatificant natural que fem servir en els nostres gelats. N’hi ha que sí que són perillosos per a la salut però la llei que en regula l’ús ho barreja tot.

Et dediques només a fer gelats o també fas altra rebosteria?

No fem altra rebosteria, el nostre obrador elabora des de fa 17 anys pasta fresca sobretot farcida d’alta qualitat dirigida a l’hostaleria però tenim també formats per al consumidor final; el projecte del gelat va començar només fa 1 any.

Com va sortir aquesta idea? O ja ve d’herència familiar?

Quan vam venir a viure a Catalunya volíem treballar a la masia sense necessitat de desplaçar-nos i tastant els productes de pasta fresca que es feien per aquí vam pensar que faltava un producte de qualitat digne de la fama de la pasta fresca artesana italiana.
Fer gelats va sortit per casualitat després d’una col·laboració inicial amb dos amics italians, la idea de fer un gelat de pal de qualitat superior ens va estimular. Ara tenim una línia de gelats de pal cremosos que no tenen res a veure amb un polo de gel i una línia per hostaleria. El primer pas per diferenciar-nos ha sigut eliminar tot el sucre blanc refinat i substituir-lo amb sucre integral panela d’origen bio en tots els nostres gelats. Amb això hem fet la diferència, la panela no interfereix en el sabor del gust del gelat a diferència del sucre refinat i li dona una dolçor delicada i no agressiva. Actualment no existeixen altres productors de gelats que hagin fet aquest pas tan intrapendent, soms els primers, però no tinc cap dubte que això caracteritzarà el futur del gelat artesanal. També estem sortint amb gelats de pal amb només fruita i estèvia.

Quantes persones hi treballeu?

Som quatre, la Valentina (administradora i cap de producció), la Nuri, la Jenni i jo mateix.
Quina marca tenen els teus gelats?

Els gelats de pal es diuen “Slurp” una paraula anglesa onomatopeica molt utilitzada en els còmics de tot el món que recorda el soroll de llepar un gelat i significa literalment “xuclar, llepar rumorosament”.

“Ambrosetti” és el nom comercial de la pasta fresca i dels altres formats de gelats per a botiga (barra de litre i cofret de 500 ml) i per l’hostaleria (cubeta de 2,400 ml)

Per què li vas posar aquesta marca? Quin significat té?

“Slurp” és només un marca simpàtica per un producte d’impuls, “Ambrosetti” per a nosaltres té un valor més sentimental, és el cognom de la meva mare… la nostra marca de tota la vida.

Pia Prat