Entrevista a Albert Mateu i Eva Pedraza, regidors de la CUP d’Igualada
E

21 de juny de 2016

cup regidorsLa Candidatura d’Unitat Popular (CUP) compleix el seu primer any amb presència a l’Ajuntament d’Igualada. La formació d’esquerres, amb els regidors Albert Mateu i Eva Pedraza, ha hagut de dedicar un cert temps a adaptar-se al dia a dia municipal, però no per això han liderat algunes accions des de l’oposició.
Primer any de mandat. Esteu satisfets d’aquests primers mesos de la CUP a l’Ajuntament?

Moltes coses internes de l’Ajuntament no les coneixíem, sobretot l’engranatge de les comissions informatives, les juntes de portaveus, com demanar informació d’alguns temes… Ara ja ens hi estem avesant, certament. Primer ens havíem de situar, perquè l’Ajuntament d’Igualada no és petit, té moltes àrees i organismes, i només som dos regidors. També és veritat que, a vegades, la gent pensa que pel fet de ser regidor te n’assabentes de tot, de l’Ajuntament, i no és així. Tens accés a informació, sí, però no crec que superi el 10% de la que hi ha…. Allí treballen 400 persones, cada àrea té els seus projectes, amb el seu grau d’autonomia. A nosaltres ens arriba poqueta cosa.

Els grups de l’oposició, a excepció dels Socialistes, coincideixen que estem davant un govern municipal que ven molt fum.

No hi ha un projecte sòlid, pensat a llarg termini. La gran ferida d’Igualada és la indústria, i en els darrers anys veiem que se la posa bonica, amb grans esdeveniments… Però no hi ha res al darrere. Això del fum no és nou, ja fa cinc anys que dura. És un govern basat en una gran política comunicativa, en el control del relat. No s’atenen massa o es parla poc de les qüestions problemàtiques, i sempre es parla d’allò que representen triomfs, propis o aliens. Qualsevol petit avenç es ven a “bombo i plateret”, i qualsevol triomf, sigui d’un artista, sigui d’un esportista, de qui sigui, va acompanyat d’una felicitació municipal que intenta captar el positivisme que genera. Crec que qualsevol persona que estigui una mica al cas del què passa a Igualada això ho veurà. Jo no he escoltat mai a l’alcalde parlar de les xifres de l’atur. Sempre utilitza l’esquer que vindrà una gran empresa, o que en el darrer mes ha vingut algú preguntant per una gran nau on instal·lar-se, però que no pot dir qui és… Hauria de ser més realista.

Ciutat industrial o de serveis?

La promoció econòmica és una matèria complicada. De fet, no és competència pròpia dels municipis. El govern sempre ha parlat molt, d’aquest àmbit, però estem igual que abans. No sé si hi ha de debò una recuperació industrial, però haurem de veure de quina manera torna, amb quins nivells d’ocupació, i amb quins sous. Sobretot quan parlem de sectors que han deslocalitzat molt la producció.

Doncs el govern defensa molt la recuperació dels sectors tradicionals.

Sí. Diuen que se’ls dóna suport perquè són sectors madurs, diagnosticats, quina ocupació tenen… No ho veiem igual, això, nosaltres. Hem posat en qüestió determinades ajudes econòmiques cap a aquests sectors, perquè veiem que no repercuteixen en cap creixement. Si ho fes un govern d’esquerres, parlarien de que no es pot viure de la cultura de la subvenció. Veiem un favoritisme cap a determinats sectors econòmics.

Creieu que el treball de l’oposició arriba prou bé al ciutadà? No penseu que hi ha temes que donarien per molt i acaben esmicolant-se en un no res?

Crec que hi ha una certa manca d’hàbit de discrepar, en aquesta ciutat. En privat et trobes molta gent que burxa, o que critica, però quan és l’hora de fer-ho públic, és una altra cosa. S’hauria d’opinar més sobre els temes, des de diferents sectors de l’opinió pública. I a vegades els mitjans també haurien de ser més valents. Mireu, en el tema de denúncia sobre la inexistència d’un contracte municipal amb Aigua de Rigat, hem donat suport, amb altres grups municipals, des del primer moment a Aigua és Vida, que ho ha gestionat. El govern ha acabat rectificant, i per a nosaltres això és una victòria. En canvi, s’ha imposat el relat del govern. Però els que han pressionat som nosaltres. També ens preocupa que regidors del govern estiguin percebent unes quantitats de l’empresa gestora.

Es refereix a dos regidors que són consellers d’Aigua de Rigat?

Sí. Ens agradaria que el govern aclarís per què hi ha dos regidors que poden cobrar fins a 9.000 euros a l’any de l’empresa. Hem demanat quin regidor ha estat cobrant i per quantes reunions, i se’ns ha negat, aquesta informació. A més, hi ha qui cobra 9.000 euros més per assessorament de l’empresa. Que un regidor del govern, tinent d’alcalde, amb dedicació exclusiva, cobrant 55.000 euros a l’any, en cobri fins a 18.000 euros més de l’empresa, que, sense contracte, presti un servei públic a l’Ajuntament…. I que els grups de l’oposició no puguem saber a canvi de què cobra aquests diners. Home, si aquesta gent ha de ser la que ha de pilotar la transició del tema de l’aigua, ens preocupa. I molt.

Caldria fer com a Terrassa, on ja s’ha activat un referèndum en què el poble decidirà què s’ha de fer amb l’aigua?

La participació és una assignatura pendent, a l’Ajuntament. Nosaltres seguirem donant suport a Aigua és Vida. De moment, s’han encarregat ja dues auditories, que és el que s’havia demanat. El que passa és que pel govern nosaltres som sempre els del “no”, i ens retreuen que ens preocupem per coses petites, quan no és així. L’aigua, l’Infinit, en són un exemple. També la gestió dels residus.

Aviat s’haurà de decidir quelcom, sobre això. Caldrà pagar molts més diners de cànon.

No és només és un tema de sensibilitat ecològica, sinó per un tema econòmic. Som els últims a nivell de recollida selectiva a Catalunya. En el contracte vigent de la neteja de la ciutat ja hi havia inclosa una prova pilot al nucli antic de recollida porta a porta, un model que a més llocs s’està portant a terme amb èxit… No sabem que pensa fer, el govern, en això.

Se us té en compte, en el dia a a dia de l’Ajuntament?

En general anem a remolc de la màquina del govern, que moltes vegades nodreix d’informació a la resta de grups a la compareixença pública dels dimecres, davant la premsa. Ni el ple, ni les comissions, ni les juntes de portaveus. Mai ens hem reunit amb el govern, res especial, més enllà d’una trucada el dia abans del ple del pressupost preguntant-nos què faríem… I pel tema de la imputació de tots els regidors pel tema del 9N. Allò que van dir que governarien com si no tinguessin majoria absoluta, res de res. Hi ha hagut un acord buit de contingut amb els socialistes, i prou. El que diuen que s’han aconseguit ajuts a universitaris o a barris gràcies a ells no és cert, perquè això ja estava pressupostat pel govern de CiU.

Tenim l’ajuntament més independentista entre les capitals de comarca, com s’ha dit?

Això és una mica una cortina de fum. Quan Madrid va demanar les actes de ple respecte la moció del 9N, aquí de seguida van córrer a donar-les. A municipis on governa la CUP es va oferir més resistència… Tot plegat forma part d’aquesta “façana”.

Entrar a l’ajuntament us està servint per créixer a la ciutat?

És molt interessant que la CUP hagi entrat a l’Ajuntament, perquè pensem que a la ciutat mancaven alguns discursos. Hem introduït el feminisme, el medi ambient, la gestió pública dels serveis bàsics… És molt positiu que se socialitzin aquests debats. Nosaltres seguim fent les nostres assemblees, tenim un grup estable que va treballant.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta