Energies i benestar: Entusiasme, expansió i excés d’eufòria: l’entrada de Júpiter a Sagitari a la tardor

55

Un dels esdeveniments astrològics de l’any és l’entrada de Júpiter a Sagitari (no astronòmicament). Sagitari és a més a més el signe on Júpiter es troba a casa seva, perquè és el planeta regent del centaure. Es dona el cas que això pot donar a Sagitari l’empenta que li manca des del trànsit de Saturn pel seu signe, que el va castigar fort fa un parell d’anys. El trànsit de Júpiter per Escorpí ha fet sortir a la llum temes macabres i escabrosos (abusos, assassinats, corrupcions, trames ocultes de poder, judicis, etc.). Ara Sagitari –això val per tots aquells que el tinguin com a signe solar, ascendent o tinguin molts planetes en aquest signe- es veurà rescabalat per uns bons mesos. Concretament del 8 de novembre de 2018 al 2 de desembre de 2019, data aquesta en que el planeta Júpiter abandonarà Sagitari per entrar a Capricorn on l’esperen Plutó i Saturn per la triple conjunció de 2020.

Júpiter porta abundància, noves idees, facultat de convèncer els altres per a l’expansió dels projectes, que sempre són personals i tenen dimensions col·lectives. Serà el moment per fer coses grans per aquells que el tinguin com a planeta important en la carta natal. Júpiter és l’equivalent de Zeus (Theos, d’aquí la paraula entusiasme, estar ple de joia divina) i és expansiu, generós, porta l’abundància i també les conseqüències negatives d’aquesta. Cal vigilar els excessos amb la beguda (júpiter regeix el fetge) i l’entusiasme, la fe desmesurada en les pròpies forces –la Hibris grega que tenia en la Nemèsi la seva contrapartida de càstig- i en la nostra capacitat d’influència sobre els altres. La possibilitat d’eleccions a Catalunya per Nadal podria ser la conseqüència més destacable d’aquest excés i desmesura, una aposta al tot o res.

Aquesta conjunció del 2020 serà molt important i transcendent a nivell mundial, i també a Catalunya i Espanya. L’11 de setembre de 2020 es preveu multitudinària i pot esdevenir, amb escreix, la manifestació més gran de totes les viscudes fins ara. Cal tenir en compte que el vell ordre es pot veure reforçat per la presència de Plutó i Saturn que en conjunció auguren una reunió de poders: econòmic, institucional i militar. I que les estructures es reforcen i repleguen amb fermesa abans de caure o transformar-se. La victòria al Brasil de partits militaristes i l’aixecament de la ultradreta a Europa en un temps gran de llibertats ens mostra la tendència a nivell global del vell ordre a reforçar-se davant les ambicions populars de llibertat (i sovint de llibertinatge). Júpiter i Saturn eren a l’antiguitat els planetes que, segons les grans civilitzacions, donaven impuls als grans cicles socials. Els Cronocators (els controladors del temps) tenen un cicle molt curiós ja que marquen l’inici i la mort dels cicles interminables. Aquest cicle els astròlegs Mayes (sí, hi havia vida intel·ligent a Amèrica abans de l’arribada dels europeus) l’anomenaven del Katun.

L’11 de setembre de 2011 Saturn a Balança i Júpiter a Peixos tot just entrant cap a Àries estaven en oposició. Feia justament dos mesos que s’havia vist la manifestació contra la sentència de l’Estatut, acte que inicia tot el cicle polític actual. Cal dir que a sobre Urà (planeta associat a les revolucions ja que va ser descobert en vigílies de la Independència d’Amèrica i la Revolució Francesa) estava en conjunció a Júpiter. Urà busca canviar els marcs de convivència per models més liberals. És a dir que independència i canvi d’estatus estaven en conjunció a Júpiter i oposats a Saturn, el vell ordre. Saturn sempre representa els límits, la forma necessària de les coses, però també la fredor i l’estancament. El desembre de 2020 viurem la triple conjunció de Saturn, el vell ordre, Plutó, el gran transformador, i Júpiter, l’expansió, afegit a la tensió amb Urà a Taure.

A nivell personal, amb l’entrada de Júpiter a Sagitari comença aquest període expansiu que es clourà amb la entrada a Capricorn el 2019. Tenim una mica més d’un any per construir quelcom molt gran i que valgui la pena. Bessons tindran Júpiter en oposició als seus plans i també Peixos i Virgo tindran Júpiter en quadratura per la qual cosa poden tastar la pitjor cara de Zeus, l’embriaguesa i la creença desmesurada en les pròpies possibilitats i forces. El malbaratament de recursos i la inflació de problemes ja existents seran algunes de les manifestacions d’aquest moment sincrònic (sempre en funció d’altres aspectes i dels trànsits natals per cada individu clar). I si mentre Sagitari semblarà tocat per una vareta màgica que li permetrà convertir la pedra en or aquests signes, com a arquetips no com a signes solars solament, veuran que els seus conjurs es desboquen com la màgia del ratolí Mickey Mouse a Fantasia.

Bernat Roca