Els Mossos volen acabar amb les plantacions de marihuana a Igualada i comarca

329
Plantació de marihuana en una nau d’Igualada.

Semblen inofensives, potser molestes per l’olor que desprenen, i poca cosa més. Però comencen a preocupar, i molt. Parlem de les plantacions de marihuana, quelcom que ha proliferat ràpidament a l’Anoia. No només a llocs recòndits, de difícil accés, o amagats en poblacions rurals. També en ple terme municipal d’Igualada, com va succeir fa pocs dies.
“No es tracta de les pròpies plantacions en sí”, explicava fa pocs dies el nou Inspector en Cap dels Mossos a l’Anoia, Ramon Roig, entrevistat a “La Revista de La Veu”. El problema “és que punxen l’electricitat, que es planten milers de plantes i, sobretot, comencen a estar controlades per màfies. Això és molt perillós, i cal acabar-ho d’arrel, quant més aviat millor”, deia.

Marihuana per al nord d’Europa

Espanya i Catalunya han estat sempre països de pas per al trànsit de drogues. Darrerament, i mentre no es despenalitzi el tràfic de marihuana, ara la “moda” és aprofitar-se de suau legislació penal a Espanya en aquest tipus de delictes per construir grans plantacions en naus de polígons industrials o en soterranis de cases, sobretot si són aïllades, en urbanitzacions de caps de setmana. Només la fortor que deixen anar aquestes plantes quan floreixen delata la seva presència. Darrerament, però, comencen també a ser delatores les presències de cotxes d’alta gamma i gent que fàcilment es pot considerar de “mala pinta” voltant prop de terrenys, naus o cases. Són màfies, que s’encarreguen del tràfic de la droga cap a països del nord d’Europa, obtenint grans sumes de diners. Alguns anoiencs ja ho han denunciat, mantenint-se sempre en secret la seva identitat per part de la Policia. Els resultats han estat un èxit.

El darrer cas conegut, en ple barri de les Comes

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Igualada van detenir el dia 2 de maig un home, de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veí d’Igualada, com a presumpte autor d’un delicte contra la salut pública i d’un delicte de defraudació de fluid elèctric.

Durant el mes de març els mossos van tenir coneixement de la possible existència d’una plantació de marihuana al Polígon Les Comes. Els agents van obrir una investigació i van comprovar que de l’interior d’una nau sortia una forta olor de marihuana.

Després de diverses indagacions, el passat 2 de maig els mossos van fer una entrada voluntària amb el responsable de la nau. A l’interior hi van localitzar una plantació de marihuana amb 2.530 plantes. També hi havia una gran quantitat de sacs d’abonament, testos i una complexa instal·lació amb focus, extractors d’aire i filtres.

Arran d’aquests fets, l’home va quedar detingut per la seva presumpta relació amb un delicte contra la salut pública. També se’l va acusar d’un delicte de defraudació de fluid elèctric, ja que hi havia manipulació en el subministrament elèctric.

El detingut va quedar en llibertat després de declarar a comissaria amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan aquest el requereixi. És la primera vegada que ens trobem en un cas així -amb milers de plantes en un sol lloc- a Igualada. Probablement no serà l’únic.

Preocupació dels alcaldes

Alcaldes d’alguns municipis de la comarca ja han mostrat la seva preocupació als Mossos perquè els veïns es queixen de situacions similars. L’inspector Ramon Roig declara que “noto molta preocupació amb el tema dels cultius de marihuana. A Catalunya s’està
creant un focus de producció de marihuana, que després s’exporta al nord d’Europa, perquè el marge de benefici és molt alt. Tenim un problema. El que abans eren cultius familiars, ara ja són de clans, i això acaba en màfies. Més producció vol dir més competència, i això afegit a clans vol dir problemes greus. Hem d’evitar-ho a tota costa. Jo m’ho he pres com un repte. Tolerància zero a l’Anoia. Amb els alcaldes que m’he trobat, tots m’han demanat el mateix”.

Marihuana a punt per vendre trobada en una casa de Piera.

Milers d’euros de benefici… i poc càstig

Una plantació de dues mil plantes pot comportar fàcilment uns guanys de milers d’euros. En negre, és clar, i cometent un delicte flagrant. En canvi, la legislació actual no castiga amb la mateixa proporció. Ja han pogut llegir que el propietari de la nau de les Comes va quedar en llibertat. Amb càrrecs, però lliure.

“El problema és que la legislació actual no ajuda”, explica Roig. “Normalment, es tracta de finques ocupades, i ja sabem que en aquests casos la solució tarda molt en arribar. I el més important, tots punxen l’electricitat. El codi penal castiga això, però està pensat sobretot per a les persones que obrien el comptador per un tema de necessitat… És necessari una revisió d’aquest article del codi penal, perquè si es pot demostrar que s’ha punxat l’electricitat per dur a terme un delicte relacionat amb drogues, estigui molt més penat”, recalca el màxim responsable de la comissaria igualadina.

Per tota la comarca

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de l’Anoia han localitzat diferents plantacions en els darrers mesos.

Entre el dia 29 de gener i el 8 de febrer, van detenir 9 homes, d’entre 19 i 58 anys, un menor d’edat, i també hi ha una persona investigada de 25 anys. Són de nacionalitat espanyola, dominicana i anglesa (Regne Unit), veïns de Santa Maria de Miralles, Carme, Terrassa i Barcelona. La Policia va trobar a Santa Maria de Miralles 1.180 testos a punt per ser utilitzats. A les Pinedes de l’Armengol (Torre de Claramunt), 66 plantes de marihuana i una bossa de cabdells secs de 1,875 quilograms. I a Montserrat Park (El Bruc), 154 plantes de marihuana i 43,12 quilograms de cabdells.

Plantació a la Torre de Claramunt.

El mes d’abril, van arrestar a quatre persones per cultivar 4.551 plantes de marihuana en tres habitatges als municipis del Bruc i Can Ros de Cabrera d’Anoia.

“Abans, entraves en una casa i t’hi trobaves cent plantes. Ara ja no és així. Si no li posem remei, serà un problema”, diu Ramon Roig. Demana col·laboració ciutadana. “Els ciutadans han de saber que si ens avisen, hi anirem. És primordial que ens informin”.

Jordi Puiggròs