Els Moixiganguers aconsegueixen la primera clàssica de vuit de la història

43

moixis.jpg

Els Moixiganguers d’Igualada han descarregat per primera vegada en vint anys la clàssica de vuit, l’actuació que consta del tres i el quatre de vuit i la torre de set. Ha estat aquest diumenge al barri de Gràcia de Barcelona, en motiu de l’aniversari de la colla local, els Castellers de la Vila de Gràcia, i acompanyats d’una altra de les colles grans del panorama casteller, els Capgrossos de Mataró. Després de desmuntar el tres de vuit a l’abril a Igualada, durant la diada d’aniversari de la colla, ahir els Moixiganguers van tornar a portar-lo a plaça i el van haver de treballar per descarregar-lo. Ara, els igualadins en tenen dos de descarregats, el d’ahir a Gràcia i el del concurs de Tarragona, i un de carregat, la temporada passada a Montserrat.

L’actuació va començar amb un pilar d’entrada caminat, i en primera ronda els morats van descarregar el tercer quatre de vuit de la temporada. Un carro gros molt solvent, que no va perdre les mides en cap moment. Els Moixiganguers han descarregat ja trenta quatres de vuit al llarg de la història, i aquest era el millor presagi per plantejar-se l’altre repte de la jornada: el tres de vuit. La colla l’havia assajat molt bé durant les darreres setmanes, i de fet el castell que es va veure a plaça no va fer justícia a les proves de Cal Tabola, que havien anat molt bé. El tres de vuit d’ahir va perdre les mides dels pisos superiors i va acabar remenant força després de l’aleta, però els morats el van saber defensar i el van poder descarregar amb molta confiança. Als igualadins els quedava arrodonir la jornada amb la torre de set, un castell insigne dels darrers mesos, que van descarregar amb total comoditat. De fet, el dos de set demana ja un pis més, la torre de vuit, que permetria repetir la que fins ara és la millor actuació dels Moixiganguers, descarregada al concurs de castells de Tarragona: el tres i el quatre de vuit i la torre de vuit amb folre. La cita que tenen els morats a Valls, el dissabte 13 de juny a la tarda, podria ser una molt bona oportunitat per plantejar-la. Abans, però, els Moixiganguers actuaran el diumenge 7 de juny a Vic.

Una de les actuacions del cap de setmana
La diada al barceloní barri de Gràcia ha estat una de les actuacions del cap de setmana. Els amfitrions van començar amb una torre de vuit amb folre, i en segona ronda van descarregar el 7 de 8, després d’un primer intent desmuntat del 5 de 8. La catedral la van repetir, i descarregar, en tercera ronda, i els graciencs van firmar una de les millors actuacions castelleres d’aquest diumenge. Els Capgrossos de Mataró, l’altra colla convidada, no han tingut la seva millor diada. Després d’un 3 de 8 que no els va portar problemes, els del Maresme es van plantejar la primera torre de 8 de l’any. El castell va començar remenat des de l’inici, i els capgrossos el van poder defensar fins a la carregada, però a la sortida de la canalla el castell no va poder aguantar més i va cedir pels pisos de dalt. Això va fer aturar la diada durant una hora, perquè els serveis mèdics van haver d’atendre alguns castellers des de les dependències municipals de la plaça de la Vila de Gràcia. Amb la caiguda, els capgrossos de Mataró es van veure obligats a rebaixar pretensions i van acabar amb un cinc de set.

Resum dels castells
Moixiganguers d’Igualada: pilar caminat d’entrada a plaça, 4/8, 3/8, torre de set i vano de 5
Castellers de la Vila de Gràcia: torre de vuit amb folre, id5/8, 7/8, 5/8, 3p5
Capgrossos de Mataró: 3/8, torre de 8 (c), 5/7, 2p4