Ells ho tenen clar – Jaume Singla

35

En aquest moment l’independentisme es debat entre quantes llistes i com estaran formades, han de participar a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. El debat s’està fent criticant-nos els uns als altres. Cada vegada que surt un líder de CDC, d’ERC o de les CUP a donar la seva opinió, li plouen crítiques des de tots els cantons. Passa gairebé igual si qui surt és el president de l’ANC, la presidenta d’Òmnium o el president de l’AMI. Sembla que als independentistes ens costi molt posar-nos d’acord en alguna cosa, i això, als ciutadans que volem construir un nou país, ens fa neguitejar molt.
Ens fa neguitejar encara més, constatar com els dits unionistes, els que volen seguir amb la farsa de l’autonomisme, no els costa res posar-se d’acord per a fer llistes úniques. Els unionistes, siguin de dretes o d’esquerres, ho tenen més clar que nosaltres: l’important és mantenir a Catalunya dins d’una Espanya que ens escanya. Ens escanya per a seguir mantenint el seu somni imperial d’anar pel món parlant únicament “en español” i seguir castrant les possibilitats de creixement social i econòmic de Catalunya.
Sense donar un sol argument per a seguir mantenint l’actual statu quo, les forces unionistes s’estan agrupant sota el mateix paraigua amb l’objectiu clar que cap de les -per ara- tres llistes sobiranistes, sigui la guanyadora el 27 de setembre. Tant li fa que es donin paradoxes com que el mateix Pablo Iglesias que dilluns es negava a pactar amb Alberto Garzón d’Izquierda Unida, dimarts públicament es petonegés amb Joan Herrera d’ICV. Com es paradoxal que els mateixos que aplaudeixen el referèndum grec, ens neguen el referèndum a Catalunya. O que estiguin per l’alliberament del poble palestí o el sahraui, però no del poble català.
Analitzant els resultats de les municipals, hom s’adona que Ada Colau va poder derrotar a Xavier Trias -en part- gràcies a participar als debats públics i publicitat institucional que sense ICV no hi hauria tingut dret. Podemos no te presència al Parlament de Catalunya però la seva unió temporal amb Iniciativa li obrirà les portes als debats televisats catalans…. mentre que Mas, Junqueras i la CUP seguiran vetats a La Sexta, Antena 3, Tele 5 i no diguem Televisión Española.
Ara que diuen que l’Herrera i l’Iglesias discuteixen el logo de la papereta de vot, els proposo posar-hi un cavall de fusta. El Cavall de Troia, que porta l’enemic a dintre.
Quan vaig fer la cadena humana, no li vaig preguntar al del costat si era de dretes, d’esquerres o d’extrem centre. I en fer la “v” baixa amb samarreta vermella, no li vaig preguntar al del costat si el seu vermell era de Ferrari o era una samarreta com la de l’Ovidi Montllor. Tots plegats vam fer pinya amb un objectiu comú: la llibertat.
Ells, els unionistes, tenen molt clar el que es juguen el 27S. Cal que també ho tinguem nosaltres…. i actuem en conseqüència.
Jaume Singla