El Síndic de Greuges va registrar 237 queixes d’anoiencs l’any passat, la majoria per polítiques socials i impostos

53

Jordi Puiggròs

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, ha lliurat l’Informe anual 2019 al Parlament de Catalunya. Com sabeu, aquest informe és el document que recull les actuacions més rellevants dutes a terme i les xifres més destacades amb relació a la tasca de defensa dels drets encomanada a la institució.

Les llistes d’espera, les preinscripcions escolars i els problemes per poder pagar-se un pis continuen sent les grans preocupacions dels catalans, i també dels anoiencs. L’informe revela que una de cada tres queixes que va rebre aquesta institució al llarg de 2019 van ser vinculades a la protecció de drets socials dels ciutadans, amb un repunt significatiu en relació a situacions límit de pèrdua d’habitatge. Tant és així que el Síndic ha fet una crida a “un gran pacte de país sobre emergència social en habitatge” que impliqui totes les administracions.

Queixes i consultes
A l’Anoia es van registrar un total de 237 queixes i consultes (96 queixes i 141 consultes) durant el 2019. La majoria tenen a veure amb polítiques socials (27,8%), seguides d’assumptes relacionats amb els tributs públics (23,6%), administració pública en general (19,8%), polítiques territorials (18,1%) i sobre el consum (16,5%).

Pel que fa als municipis, Igualada, amb 68 casos, seguida de Vilanova del Camí (42), Piera (25), Capellades (15) i Masquefa (15), són les poblacions amb més incidències a l’Anoia. D’altra banda, no hi ha diferències de sexe en les queixes i consultes, doncs es repeteixen pràcticament a la meitat entre homes i dones.

Les queixes en casos d’emergència habitacional han crescut l’any 2019. Concretament els que afecten famílies desnonades -sovint amb menors a càrrec- que són desnonats de la seva residència habitual i que triguen en poder ser reallotjats d’urgència pels serveis municipals. En alguns casos aquesta espera ha arribat a allargar-se fins a dos anys.