Un article de
Veuanoia

El riu Anoia
E

15 de març de 2016

DANIEL MACIÀ MARTÍ opinió - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.CatQuan sentim anomenar el riu Anoia, pensem en un espai força degradat i amb un estat de conservació que deixa molt que desitjar. Alguns trams són així però en d’altres el seu estat de conservació és força bo. Són molts els treballs que s’han fet, destacant les jornades que és van organitzar a Sant Sadurní d’Anoia, l’any 1990, i que tenien com objectiu donar a conèixer els problemes que afectaven al riu Anoia. La meva participació va ser en la presentació del treball: “L’Anoia, un riu amb esperança”.

En aquest treball s’exposava, com s’està fent avui, que en alguns dels trams del riu Anoia el seu estat de conservació és força bo i que es poden recuperar els trams més malmesos. Alguns d’aquests trams, força ben conservats, són el Molí de la Roda i/o la zona de la resclosa de Cal Fitero, entre d’altres, espais on trobem bosc de ribera, en molt bon estat, amb roures, pollancres, albers, etc., i on podrem observar un gran nombre d’espècies.

Cal dir-vos que majoritàriament hem dedico a l’observació dels ocells més això no vol dir que si observo algun mamífer, rèptil, amfibi o papallona, aquests no passin a incrementar les dades recollides en cada sortida. Aquests espais els tractarem un altre dia. Avui faré referència al riu Anoia al seu pas per Igualada. L’any 2010, una vegada acabada la seva restauració, tot i que crec que faltarien arbres per completar- la (bosc de ribera), és va començar el treball per fer-n’he el seguiment de la seva recuperació, fent servir els ocells com indicadors de la qualitat de l’hàbitat i per anar observant els canvis que si anaven produint, any darrere any.

Al començament és van recollir poques observacions, degut als canvis produïts causats per les obres que si havien dut a terme, però el nombre d’espècies va anar augmentant i en la darrera sortida del mes de febrer, la zona de seguiment va des del Tanatori a la sortida del Museu d’Igualada (carrer del Rec), es van observar un total de 22 espècies diferents d’ocells. Entre les espècies observades en aquesta sortida hi ha la Coareta torrentera (Motacilla cinerea) i el Rascló (Rallus aquaticus), dues espècies que és consideren indicadores de la qualitat de l’hàbitat. Però aquestes no han estat les úniques. Han estat moltes més i, per que podeu fer-vos una idea de la seva recuperació, entre totes elles una de molt coneguda que també ha estat possible observar: hem refereixo al Blauet (Alcedo atthis), en castellà “Martin Pescador” o, com l’anomenava el malaurat Felix Rodríguez de la Fuente, professor per molts de nosaltres, la “Flecha azul”, i que tots el relacionem amb els rius ben conservats. El riu Anoia, al seu pas per Igualada, és una zona on molts aprofitem per fer passejades, practicar l’esport o observar la natura i és per aquest motiu que és va instal·lar, per part de l’Ajuntament d’Igualada i el Centre d’Estudis Comarcals de l’Anoia, a l’entrada, el plafó amb el títol: “El Riu Anoia. Un hàbitat per a les espècies”, que coincideix amb el mateix nom del projecte de seguiment iniciat el 2010 i on podem observar les espècies més freqüents i/o més conegudes i fàcils d’observar.

Recordar-vos que teniu disponibles a la Biblioteca Central d’Igualada totes les fitxes i treballs relacionats principalment amb els ocells i en general amb tot el Patrimoni Natural de la comarca d’Anoia.

Vull fer un incís com a comentari final. El riu Anoia, al ser un espai molt visitat, hauria d’estar en un estat millor de conservació doncs actualment hi podem trobar una alta acumulació de deixalles.

DANIEL MACIÀ MARTÍ

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta