El Ple de Calaf aprova provisionalment el reglament d’ús i la taxa dels horts urbans

32

Amb 5 vots a favor per part de l’equip de govern, 3 abstencions per part de CiU i 2 vots en contra per part del CiG-VV, en el darrer ple es va aprovar el reglament i les ordenances que regularan l’ús i el preu del futur projecte d’horts urbans de Calaf.

Joan Caballol, regidor de CiU, va manifestar el suport del seu grup abstenint-se, però va demanar que entre les tres tipologies de parcel·les: general, ús educatiu i social també s’hi inclogués una reservada per a la gent gran perquè aquestes no quedin excloses al “competir” amb altres persones dins l’àmbit social. A més, també van demanar revisar el reglament de forma participada i incloent-hi a la comissió algun membre de l’oposició. Sobre la taxa van manifestar estar satisfets per les modificacions fetes en el preu a partir de les seves observacions.

Per la seva part, GiC-VV van votar-hi en contra perquè tal com va declarar Josep Casulleras consideraven que “el reglament estava verd” i, específicament, van demanar “més concreció pel que fa a la tipologia de parcel·les i usuaris”. En relació a la taxa, van recordar que amb temes de gestió econòmica i fiscalitat mai podrien aprovar res perquè no les troben transparents.

La regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Teresa Torrijos, va respondre que la informació del reglament i les taxes es va enviar amb temps per permetre als dos grups de l’oposició fer aportacions i modificacions i incloure-les, tal com s’havia fet amb les que va fer CiU. En canvi, Torrijos va explicar que el representant del GiC-VV a la reunió de la Junta de Portaveus prèvia al Ple va manifestar que no s’havia llegit el reglament i que per tant, dubtava de si realment els interessa col·laborar. D’altra banda, la regidora, va acceptar la proposta de la parcel·la per a la gent gran i va garantir que el reglament es podria revisar i fer participatiu un cop posat en marxa el projecte.

Desafectació del parc de bombers nou

Un dels altres punts destacats del Ple, va ser la proposta de desafectació de la finca del Polígon Industrial les Garrigues on està ubicat el nou parc de bombers. Actualment, aquestes dependències són utilitzades per la Generalitat sense que en sigui propietària i l’Ajuntament utilitza el parc vell de bombers com a magatzem de la brigada municipal tot i que és un terreny i edifici de la Generalitat a causa d’un error tècnic heretat de fa anys amb els registres de la propietat. Per això, tal com va explicar Jordi Badia, la proposta de l’Ajuntament – després d’haver arribat a un acord amb la Generalitat – era “fer una reversió de la situació actual i permutar un terreny i edifici per l’altre” i així, no haver d’esperar a la resolució de la via judicial oberta entre les dues administracions. CiU va votar-hi en contra perquè consideren que això suposa la “pèrdua de patrimoni per part de l’Ajuntament i que en tot cas, s’hauria de fer un cessió d’ús” per resoldre el problema actual que garantiria que si mai la Generalitat deixa d’utilitzar el parc de bombers nou com a tal, tant el terreny com l’edifici tornarien a ser de l’Ajuntament tal com diu el conveni que ells van signar·. GiC-VV també hi va votar en contra, pel mateix motiu.

L’alcalde va lamentar aquest posicionament i va recordar que “si no es ratifica aquest acord extrajudicial, mantindrem una situació irregular que en un futur pot portar problemes perquè utilitzar un edifici – el parc vell de bombers – que no és nostre com a magatzem, si hi ha un accident laboral, pot tenir conseqüències”. A més, va afegir que “si es manté la via judicial i es perd, aleshores sí que sortirà molt més car recuperar aquest edifici”.

Finalment, no és va aprovar la desafectació ja que hi van haver 5 vots a favor per part de Junts per Calaf i 5 vots en contra per part de l’oposició – la regidora del GiC-VV no hi era – i és necessitava aprovar-ho per majoria absoluta.

Altres temes del Ple

Un altre punt va ser l’aprovació de les esmenes fetes per la Direcció General d’Administració de Seguretat del Reglament intern del cos dels Vigilants Municipals de Calaf. Aquestes es van aprovar amb els vots a favor de Junts per Calaf i CiU. GiC-VV va votar-hi en contra perquè manifesten que no van rebre la documentació “rellevant i essencial” per entendre el que es votava.

Per acabar, hi va haver un extens torn de precs i preguntes on, entre els diferents temes,  es va parlar sobre l’adjudicació de les obres de la sala d’actes, l’aforament i aparcament del projecte de la Mesquita, el permís d’obertura de les botigues en diumenge o la retransmissió dels plens en directe, entre d’altres.