El Museu de la Pell acull divendres la segona Jornada d’Història Industrial, centrada en L’electrificació de Catalunya
E

11 de novembre de 2015

MUSEU.jpg

Aquest divendres, 13 de novembre, se celebrarà la segona Jornada d’Història Industrial al Museu de la Pell d’Igualada, que enguany es dedicarà a L’electrificació de Catalunya, dins la celebració de l’Any Internacional de la Llum. La inscripció és gratuïta i es pot demanar més informació al telèfon 93 804 67 52.
El Museu de la Pell d’Igualada, amb la col·laboració del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l’assessorament científic del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de la Universitat de Barcelona i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) organitza novament una trobada anual al voltant d’investigacions acadèmiques de la història de la societat industrial, per tal de conèixer el passat i les arrels de la identitat igualadina.
La primera edició es va definir com una proposta global d’aproximació a aquesta temàtica; l’actual significa la consolidació del projecte amb una reflexió anual de caire monogràfic. El procés d’electrificació de Catalunya va ser un fet cabdal en la història econòmica i social del país. La construcció de preses, la irrupció de la xarxa de distribució al llarg del territori o l’arribada a les indústries i a les ciutats van implicar canvis irreversibles en el paisatge i la transformació rotunda de la vida productiva i quotidiana. Per aquestes raons i perquè aquest és l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum, la jornada versarà sobre el procés d’electrificació de Catalunya i arribarà al detall de la implantació local de la mà d’investigadors referents. Una oportunitat magnífica de conèixer un període apassionant de la història del nostre país.
Vuit ponències a càrrec de reconeguts especialistes
La Jornada, que s’iniciarà a les 9:30h, comptarà amb la conferència inaugural La Farga, 207 anys d’història, a càrrec d’Oriol Guixà i Arderiu, conseller delegat de La Farga i que serà presentat per Pere Pascual Domènech, catedràtic de la UB. Quatre intervencions centraran la sessió del matí: La revolució de la llum, els pioners de l’electrificació a Catalunya, amb Jordi Maluquer de Motes, catedràtic de la UAB; El Pallars, la gran central elèctrica de la indústria catalana, 1911-1940, amb F.Xavier Tarraubella i Mirabet, historiador; L’alliberament hidroelèctric i la industrialització catalana, amb Carles Sudrià i Triay, catedràtic de la UB; i Els públics de l’electricitat a
Catalunya en el primer terç de segle XX, amb Jordi Ferran Boleda, de la Societat Catalana de la Ciència i de la Tècnica. Les ponències de la tarda es dedicaran a l’electrificació de la Catalunya Central i a dos exemples igualadins: La xarxa elèctrica a les comarques de la Catalunya Central , a càrrec de Joan Carles Alayo i Manubens, de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la UPC; L’electrificació de la Igualadina Cotonera, amb Ramon Ramon Muñoz, de la professor UB; i La Electra Igualadina, com a darrera intervenció, amb Pere Pascual Domènech

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?