El Mestral i el Montclar seran els primers col·legis de l’Opus en ser mixtes

528

Els col·legis Mestral i Montclar es fusionaran a partir del curs que ve i es convertiran així en les primeres escoles de l’Opus a Catalunya que contaran amb una educació mixta. Fins ara, només els nens i nenes d’educació infantil compartien classe, un sistema s’incorporarà també a primària, secundària i batxillerat a partir del curs 2018-2019. Així ho avança el Diari ARA, en una informació en què s’explica que és una decisió que ja s’ha comunicat al Departament d’Ensenyament, a les famílies i al professorat. També segons aquesta informació, el Montclar acollirà les aules d’infantil i primària mentre que el Mestral ho farà amb les d’ESO i Batxillerat.

El principal motiu per la fusió dels dos col·legis és econòmic. La normativa actual exigeix que un mínim de 20 alumnes a primària i 25 a secundària per classe per poder mantenir el concert, i actualment estava en risc poder aconseguir aquestes xifres, sobretot en l’educació primària. Segons dades de crític.cat, el curs 2015-2016, el Montclar va rebre 765.000 euros i el Mestral 663.000 de la Generalitat, una quantitat que podia estar en risc de cara als pròxims cursos.

Aquesta decisió també implica altres novetats. També per primera vegada, professores donaran classe a nens i professors a nenes. Aquesta, però, no és només una novetat que afectarà a les escoles de l’Opus a Igualada, sinó que també s’implamentarà a les altres escoles catalanes de l’ordre.

El cas del Montclar i del Mestral també pot establir un precedent pel què fa a la possibilitat que més escoles de l’Opus comencin a ajuntar els alumnes de diferents sexes. Fins ara, totes les escoles que havien pres aquesta decisió s’havien deslligat de l’entitat religiosa, però aquest no serà el cas dels col·legis d’Igualada.

La decisió arriba poc després que el govern espanyol, en virtut de l’article 155, prorrogués el concert a les escoles que segreguen per sexe fins el curs 2021-2022, una decisió que va agradar poc a la Junts per Catalunya, ERC i la CUP que havien aprovat eliminar els concerts a partir d’aquesta legislatura.