El Gegant Andreu de La Llacuna viatja a Costa Rica
E

8 de novembre de 2018

El passat 18 d’octubre, els gegants de La Llacuna van creuar l’Atlàntic i van anar fins a Costa Rica, on s’hi van estar fins el 3 de novembre. En concret, el Gegant Andreu de La Llacuna va ser el representant anoienc en diverses trobades culturals organitzades en el país llatino-americà.

Aquesta gira de 18 dies ha estat marcada per dos aspectes molt importants. Per una banda, el foment de la cultura gegantera catalana a les escoles de Costa Rica i per una altra banda, la participació a les Trobades geganteres d’arreu del país “Encuentro de mascaradas”.

Durant tota la estada a Costa Rica es va participar en un total de dotze centres educatius, tant públics com privats situats en diversos indrets del país. Aquests centres educatius anaven des d’escoles d’acollida de nens i nenes sense pares o procedents de famílies des estructurades fins a instituts, centres nocturns, Universitats, etc.

Per altra banda també es va particiapar en diverses cercaviles per tot Costa Rica en motiu del “Encuentro Nacional de la Mascarada Tradiconal Costarricense”. Any rere any el 31 d’octubre, a la ciutat de Cartago, es celebra aquest esdeveniment. Aquest any va ser la seva 19ª edició i va concentrar gegants, gegantons, màscares, i altres artistes d’arreu de Costa Rica, tres grups de dansa de Panamà i els dos gegants catalans (Andreu de La Llacuna i Joanot de Calella) acompanyats pel grup de grallers i timbalers. Aquesta és la trobada folklòrica més gran del país amb la participació de més de 1.200 artistes i amb l’assistència d’un públic que pot superar fàcilment les 20.000 persones. No obstant, durant els dies previs i posteriors es realitzen una gran quantitat de cercaviles en commemoració al dia de la Mascarada Tradicional Costaricense. Així doncs, es va participar en actes a les localitats de Tres Rios, Desamparados, San Antonio de Eskazú, Santo Domingo de Heredia, Cartago, Limón, Paraiso, etc.

Les Mascaradas

Per Costa Rica, les tradicionals “Mascaradas” que estan ja tant arrelades al país, és un impuls ferm per mantenir i conservar l’essència i la identitat d’un país que no es vol deixar influenciar per tradicions nord-americanes com el Halloween i lluiten amb totes les forces per recuperar unes tradicions tant seves com són les “mascaradas ballant a ritme de Cimarrona”. Per tant, s’ha de dir que aquest quart intercanvi cultural (ja s’hi havia anat el 2007, 2009 i 2014) ha servit per enfortit, encara més, les relacions entre la cultura popular i tradicional costa-riquenya i el món geganter català.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta