El fiscal demana 9 anys d’inhabilitació a l’exalcalde de Cabrera Jaume Gorrea per presumpta prevaricació

453

Torna la polèmica a Cabrera d’Anoia. La població del sud de la comarca no deixa de sorprendre en la seva rocambolesca situació política, que ja va viure una moció de censura que va convertir Salustiano Monteagudo (PSC) en alcalde, i diversos episodis foscos amb acusacions a regidors de vendre’s per diners. És un no parar.

L’última és que el fiscal ha enviat un escrit a la titular del jutjat número 3 d’Igualada, Mireia Peña, demanant nou anys d’inhabilitació a l’exalcalde Jaume Gorrea (ERC) per un presumpte cas de prevaricació en saltar-se totes les normatives i, conscientment, atorgar “a dit” la concessió d’unes obres. L’impulsor d’aquesta acció és el propi Ajuntament de Cabrera, per ordre de l’actual alcalde, Salus Monteagudo, enemic irreconciliable de Gorrea des de fa anys.

Escrit demolidor del fiscal

La fiscalia demana a través del Procediment Abreujat 7/2018, al que ha tingut accés La Veu, imposar una pena de nou anys d’inhabilitació per a Gorrea, alcalde des del 2009 fins al 2015, per un presumpte delicte de prevaricació.

Segons l’escrit d’acusació, el llavors alcalde va concedir a l’empresa Construccions J. Riera unes obres de sanejament del camí de Canaletes a Sant Jaume Sesoliveres, sense haver passat l’alcalde tots els tràmits pertinents, per un valor de 209.000€.

El 19 de desembre de 2011, l’alcalde va aprovar l’expedient d’obres a través d’un decret “urgent i negociat sense publicitat”, i ho va fer, segons el fiscal, “plenament conscient que el decret que havia aprovat era clamorosament contrari a la normativa aplicable”, a més que el Secretari municipal “el va informar degudament, tant de forma oral com també a través d’un informe”.

Per a pagar les obres, Gorrea va aprofitar una partida de diners d’una subvenció del PUOSC de la Generalitat. L’informe del Secretari, segons consta a l’escrit del ministeri fiscal, deia que “la competència per la contractació i tramitació de l’expedient corresponia al ple i no a l’alcalde, ja que era un projecte superior al 10% dels recursos ordinaris del pressupost de l’Ajuntament”. A més, el secretari també va advertir a Gorrea que “la utilització del procediment negociat sense publicitat era contrari a la normativa perquè el preu del projecte era superior als 200.000 euros i el projecte d’obres no tenia prou finançament perquè, encara que l’aportació del PUOSC estava aprovada, faltava l’autorització del departament d’Economia i Finances”. Malgrat tot, el fiscal relata que Gorrea “va seguir endavant amb l’expedient tot i saber que no tenia competències per acordar l’adjudicació i tramitar l’expedient, coneixent la falta de finançament suficient i coneixedor que era improcedent”.

Gorrea: “No recordo cap informe del Secretari”

En declaracions a La Veu, Jaume Gorrea ha explicat que “aquest és un cas que l’any 2011 ja es va portar a l’Oficina Antifrau, fa temps que es remena, però vull deixar clar que no es tracta de cap manera d’un cas de corrupció, sinò um tema administratiu”.

L’exalcalde creu que en aquest assumpte “algú devia estar mal assessorat”, i explica que “l’informe del Secretari que apareix en l’expedient jo no recordo haver-lo vist mai”. Gorrea afageix també que “no se’ns va comunicar dins l’Ajuntament que la subvenció que hi havia concedida del PUOSC es perdia en dos mesos si no es feia res. Vam fer una visita al departament de Governació de la Generalitat poc després i allí se’ns va dir. El govern municipal teníem una obra necessària per fer, un ajut disponible i pràcticament quinze dies de límit. Es va decidir tirar-ho endavant”. El camí “estava en molt males condicions i calia actuar”.
Jaume Gorrea aclareix que “això no va ser una decisió unilateral meva, tots els regidors del govern d’ERC i de CiU n’estaven al corrent i d’acord, es va consensuar”. L’exalcalde ja va comunicar aquesta reflexió al jutjat, quan va declarar per aquesta causa.