El Clean Up Day recull a Igualada 300 quilos de residus a l’entorn de riu Anoia

43

150511_clean_up10.jpg

La jornada Let’s Clean Up Europe!, que es va dur a terme aquest diumenge al matí a Igualada, va servir per recollir tres-cents quilos de residus a l’entorn del riu Anoia. En concret es van recollir fustes, plàstics, pneumàtics, tèxtils i altres deixalles, com ara un matalàs o una bicicleta infantil, que van ser classificats en bosses i contenidors tenint en compte els criteris de separació de residus.

La jornada, organitzada pel departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament, amb la col·laboració del CECI i d’AENA, va comptar amb la participació d’una vintena de persones que van netejar des de sota del Pont de la Palanca i fins a arribar al Pont Nou de Montbui. Els participants van poder prendre consciència amb aquesta jornada de la quantitat de deixalles que s’aboquen al riu com a resultat d’actituds incíviques d’alguns ciutadans. Precisament, donar visibilitat a la problemàtica de l’abocament incontrolat de residus a l’entorn natural és un dels principals objectius d’aquesta jornada de neteja, coordinada per Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) i que es va dur a terme aquest diumenge a milers de municipis a tot Europa, simultàniament.

Tot i que cada vegada són més els ciutadans que han pres consciència de la importància de no llençar deixalles al riu com si aquest fos un abocador, encara és freqüent trobar-n’hi moltes. En ocasions, els materials abocats no representen un perill per a l’ecosistema però sí que suposen un efecte visual molt negatiu. És el cas de papers, fustes o runes. En altres casos, els materials abocats sí que suposen una amenaça pels organismes del riu, ja sigui perquè es tracta de materials contaminants com piles, olis de cotxe, productes químics o pneumàtics; perquè la seva presència pot ferir els organismes, si es tracta de vidres, ferralla o plàstics; o bé perquè causen perjudicis indirectes, com ara els vidres, que poden provocar incendis.