El Centre d’Innovació Anoia acull la formació d’una setantena de vigilants del bosc

55

vilanova.jpg

Divendres es va posar en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra els incendis forestals. Una iniciativa de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els Ajuntaments, Consells Comarcals i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Aquest Pla forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal evitar-los i limitar‐ne els seus efectes.
L’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals ha dissenyat un conjunt d’accions informatives, dissuasives i d’anticipació, dirigides a evitar l’inici dels incendis forestals. Aquest pla conté propostes per al desplegament i distribució en el territori, de personal especialitzat i del material necessari per a complir la seva tasca d’informació i vigilància amb eficiència i seguretat.
A tal efecte, es contracta personal per cobrir el territori forestal amb una vigilància mòbil i un reforç de vigilància fixa en espais d’especial interès. Aquestes persones reben una formació i informació específica que enguany s’ha impartit al Centre d’Innovació Anoia.
A la comarca de l’Anoia, 25 persones formaran part del dispositiu d’informació i vigilància forestal i el seu centre de control estarà ubicat al Parc de Bombers d’Igualada.
La campanya d’informació i prevenció d’incendis s’allargarà fins el primer de setembre.
Les dades de la campanya d’aquest estiu
A la campanya d’aquest any hi participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 265 ajuntaments, 118 ADF, 9 Federacions d’ADF, 10 consells comarcals i cinc consorcis territorials. La Generalitat de Catalunya també hi col·labora a través de diverses Direccions Generals cedint instal·lacions.
El dispositiu d’enguany el formen 93 rutes amb vigilància mòbil, 24 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais d’especial interès, i 9 centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de gairebé 473.000 ha forestals repartides en 265 municipis de la demarcació de Barcelona.
Cadascuna de les nou zones en que s’ha dividit la demarcació de Barcelona (Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Maresme, Osona, Penedès-Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental) disposa d’un centre de control situat en un parc de bombers que centralitza els avisos d’incendi i la resta d’incidències detectades per les unitats d’informació i vigilància i punts de guaita. També es disposa de dos centres de suport al Pla situats a la sala central de control del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa i l’altra a la seu de la Diputació de Barcelona des d’on es realitzen funcions de control central del dispositiu.