El Bisbat de Vic s’ha inscrit en els darrers anys prop de 140 propietats a l’Anoia
E

27 de setembre de 2018

Unió de Pagesos (UP) denuncia que el Bisbat de Vic -també el de Solsona- ha immatriculat en els últims anys en els registres de la propietat prop de 430 patrimonis a les comarques del Bages, l’Anoia i el Berguedà, entre els quals 203 ermites, esglésies i capelles, 52 cases rectorals i rectories, 95 terrenys i finques, 50 cementiris, a més d’horts, coberts i alguns habitatges. Unes 200 immatriculacions, del que consta al sindicat, es van realitzar entre el 2014 i el 2015. El sindicat ja va anunciar a l’abril, quan va tenir coneixement dels primers casos d’immatriculacions al Bages, que n’informaria quan disposés de dades. En el cas de l’Anoia, segons ha pogut saber La Veu, hi ha registrades fins a 140 propietats que han estat “immatriculades”.

UP ha explicat en roda de premsa que denunciarà aquestes actuacions al Parlament, en la compareixença a la Comissió de Justícia a l’octubre. La decisió de la compareixença del sindicat va sorgir arran de la reunió que va mantenir, a iniciativa d’Unió de Pagesos, amb els portaveus dels grups Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Ciutadans i Catalunya en Comú Podem, en la qual els va traslladar la informació sobre aquestes actuacions dels bisbats.

El sindicat va demanar als grups que instessin el Ministeri de Justícia a sol·licitar als registres de la propietat les notes simples de totes les immatriculacions fetes per l’Església a Catalunya a través de l’article 206 de la Llei Hipotecària en els últims 25 anys. El sindicat també va sol·licitar als grups suport per proposar als ajuntaments l’aprovació d’una moció contra les immatriculacions i en defensa dels béns patrimonials.

A la Comissió de Justícia prevista a l’octubre també hi participaran membres de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Navarrès i de la Coordinadora Estatal Recuperando, entitats que representen afectats per immatriculacions a Navarra i a la resta de l’Estat. Unió de Pagesos va mantenir una reunió a Barcelona amb l’entitat el 12 de setembre per informar-se del treball que du a terme aquesta en defensa dels afectats.

Unió de Pagesos considera positiu l’anunci del Govern estatal el 21 d’agost de publicar una llista del béns immatriculats, en compliment de l’acord de la Comissió de Justícia del Congrés, però la llista és insuficient. Per tenir informació de l’abast dels patrimonis immatriculats cal disposar de notes simples informatives dels registres de la propietat, ja que cal conèixer la data de la immatriculació, l’autoritat que la va fer, el titular actual (bisbat o parròquia local) i la descripció dels béns (església, casa rectoral, hort, solar, terreny i cementiri).

Joan Vidal: “Enviarem el que tenim als ajuntaments”

El coordinador d’UP a l’Anoia, el tousenc Joan Vidal, ha explicat que “a l’Anoia es tracta bàsicament d’esglésies, però també hi ha petits cementiris de pobles, algun pis i alguna finca, també. Tot el que tenim ho farem arribar als ajuntaments. S’ha d’analitzar tot el material i veure què es pot fer, però el cert és que hi ha algunes propietats que són més socials que religioses”.

Què és la immatriculació?

S’entén per immatricular, fer la primera inscripció d’una finca que no consta prèviament inscrita al Registre de la Propietat.

Si bé el més habitual és que les finques rústiques o urbanes estiguin inscrites al Registre de la Propietat, no sempre és així. Per dur a terme la immatriculació de finques és necessari seguir algun dels procediments previstos a la Llei Hipotecària, modificats per la Llei 13/2015, del 24 de juny, de Reforma de la Llei Hipotecària i de la Llei de Cadastre Immobiliari. Convé esmentar el procediment especial previst per a la immatriculació de finques de què disposen les administracions públiques i les entitats de dret públic amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents de qualsevol d’aquestes, si bé desapareix, amb la modificació del 2015, el privilegi que compartia l’Església Catòlica amb les administracions. D’aquí que entre el 2014 i el 2014 l’Església s’afanyés a “immatricular”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?