Dues projeccions més d'”Avi, et trauré d’aquí” a Estats Units
D

27 de març de 2017


El documental “Avi, et trauré d’aquí” estrenat el 2013 al programa “Sense ficció” de TV3, i que es fa ressò de la promesa i la lluita del capelladí Joan Pinyol per exhumar el cos del seu avi matern del Valle de los Caídos, es projectarà doblement aquesta setmana als Estats Units. D’una banda dimecres 29 de març a la Universitat de Carolina del Nord i de l’altra divendres 31 a la Universitat de Minessota. En tots dos casos amb la participació activa de la Montserrat Armengou, directora del documental juntament amb el Ricard Belis, que aquests dies imparteix el seminari “Documental i la recuperació de la memòria històrica” a la NYU, la Universitat de Nova York, a King Juan Carlos Chair in Spanish Culture and Civilization.

Aquest documental, una producció pròpia de Televisió de Catalunya que es va projectar també el passat 14 de febrer a la Universitat de Nova York, al NYU King Juan Carlos I Center, mostra la lluita dels familiars dels milers de republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar-ne els cossos i deixa al descobert el dispositiu que va posar en marxa el règim franquista per omplir de víctimes de la Guerra Civil el nou mausoleu, obrint i profanant tombes per tot l’Estat sense demanar permís als familiars.

“Avi, et trauré d’aquí!” va ser la promesa i la lluita del Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars. Es va estrenar al programa “Sense ficció” el 19 de març de 2013 amb un rècord d’audiència de 541.000 espectadors i va ser guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació. El mateix 2013 va participar en el Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, i va ser una de les tres pel·lícules que el 2014 van integrar la secció “Sense ficció” del festival DocsBarcelona. Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona i el 2014 va participar a DocsBarcelona + Medellín.

Des de la seva estrena, s’ha projectat a Madrid, Badajoz, Navarra, Catalunya (Fornells de la Selva, Sant Carles de la Ràpita) o Còrcega. El 2013, va ser recollit pels membres d’un Grup de Treball de Desaparicions Forçades de les Nacions Unides que va visitar Barcelona, juntament amb “Torneu-me el fill”, també dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis.

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, tant tècniques com de voluntat política, són moltes. Per aquest afectats, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat. Per tots ells, la projecció de la seva lluita arreu del planeta és, ara com ara, un pols a favor de la seva causa.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta