La contra: dos igualadins triomfen al poble més fred de Catalunya

3020

Som el Ricard Borràs i L’Hamida Zaim, dos igualadins de 41 anys que en fa 9 que vàrem començar el primer projecte junts de restauració a la Vall de la Cerdanya, a la província de Girona, amb un petit restaurant que es deia Cal Jet i al cap de 4 anys ens vàrem traslladar a l’actual restaurant DAS1219 a la plaça Major 1 de Das.

El nom del restaurant: Das1219. El Das, és ben clar, el poble de la Cerdanya, on està ubicat però el número que l’acompanya 1219, d’on ve? Per què li vas posar?
Fa referència a que Das, és el poble més fred de Catalunya i que tots els pobles de Cerdanya tenen el cartell amb el nom del poble i la seva altura, ens va agradar la idea de posar-ho també com a nom del restaurant.

Ricard, ets xef. Explica’ns una mica les categories que existeixen en un restaurant pels que no entenem gaire de jerarquies del món gastronòmic.

Dintre de la nostre cuina comptem amb 6 persones on les feines son des de la partida de primers freds, primers calents, segons plats i postres, més la persona de neteja de cassoles i plats.

Cadascun dels cuiners hem començat a la partida de primers freds i postres fins assolir la partida de segons plats que son els guisats i les carns.

Aquesta professió et ve de saga familiar?

De ben petit els meus pares regentaven dos restaurants, el meu oncle també tenia varis locals de restauració, on els meus cosins encara segueixen la tradició. De ben petit ja anava tastant els guisats de la cuina.

Com ha anat a parar un igualadí a Das, un poble tan petit de la Cerdanya?

Després d’obrir el primer local “Cal Jet”, ens varen oferir varies possibilitats de locals fora de la Cerdanya però teníem clar que ens volíem quedar a la zona i les nostres inquietuds ens varen portar a obrir el restaurant de DAS1219.

Tens molt d’èxit. Molts igualadins donen veus de tu i venen a veure i menjar en el teu restaurant. Explica’ns alguna anècdota que es pugui dir 🙂
Una de les millors anècdotes va ser trobar-nos un diumenge al migdia a 34 igualadins dinant en diferents taules. Després de saludar a totes les taules vàrem fer una sobretaula tots a la terrassa, entre riures i cares d’alegria!!

Et defineixes com a cuina d’altura. Explica’m una mica.

La nostre cuina esta basada amb cuina de temporada i productes de proximitat, on els bolets, caça i productes més punkis com les xicoies ,els coscolls o les geromitres formen part dels nostres plats setmanals i segons l’estacionalitat de cadascun d’ells. Formen part de la nostre cuina d’altura.

Els plats que tens a la carta van molt cenyits al producte de temporada i a la zona a la que estàs ubicat?

És la base de la nostre cuina, on tothom que ve a les terres del Pirineu vol trobar a la carta uns plats de muntanya amb producte local.

Explica’ns una mica la teva fórmula gastronòmica, com organitzes els plats, són productes d’aquí a la Cerdanya o fas producte d’especialitat pròpia…

Nosaltres treballem amb una carta amb plats clàssics que sempre els mantenim i son d’elaboració pròpia com els Raviolis de Foie amb Crema de Tòfona Negra i Ceba caramel·litzada. Cada setmana elaborem entre 8 a 10 plats nous segons els productes de mercat i de la zona. Durant els mesos de més calor fem plats més frescos, utilitzem productes de la zona com el Sorbet de Remolatxa, i durant els mesos de fred elaborem plats més copiosos, on a la cuina les cassoles no paren de fer “xup xup” …. Brous, Guisats i Arrossos…

Tinc entès que a la teva bodega tens unes 180 referències entre vins nacionals i estrangers, caves i xampanys. Com t’ho fas? Aconselles un beure en funció del plat que tria el client o simplement els hi ofereixes la carta de vins i ells ja veuen l’assortit i van directament a la bodega a triar-lo?

Un dels racons que més ens agrada és el Celler, entre 300 referències de vins, caves i xampanys tot ben acompanyat amb licors i destil·lats fan que sigui un espai per anar a visitar i entretenir-se. Cadascun dels comensals agafa el vi que més li convè amb l’ajuda de l’Hamida i el nostre personal.

Aquest sistema ens agrada molt ja que tastem coses noves i raïms d’allò més curiosos i desconeguts com el Mandó, Trepats, Garruts…

Els clients que et venen al restaurant, son persones que tenen casa com a segona residència aquí a la Cerdanya, i igualadins que venen recomanats…; tens molt client fix de Puigcerdà i pobles de la contornada?

A la Cerdanya la restauració es basa amb el cap de setmana, el client és de segona residència encara que cada any tenim mes afluència de gent de vacances que s’allotgen a petits hotels, cases rurals o bé per passar un dia a la muntanya ja que estem a 1h 30 min de Barcelona o 1h 15 min d’Igualada.

Si la temporada d’esquí és bona de neu, durant la setmana tenim força feina ja que tenim les pistes de Masella a 5Km. I durant els mesos d’estiu el senderisme, BTT i Golf és també on ens ajuda a tenir més afluència de clients.

Pia Prat Jorba | @piaprat