Diumenge, visita guiada i gratuïta per a descobrir la Vil·la Romana de l’Espelt

58

villa_espelt_bcin.jpg

Aquest diumenge, 22 de novembre, s’ha programat una nova visita guiada per descobrir la Vil·la Romana de l’Espelt, amb motiu de la seva recent declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’activitat és gratuïta i correrà a càrrec de Jordi Enrich, arqueòleg que ha excavat la vil·la en diferents ocasions i expert en l’època tardoantiga. El punt de trobada serà a les 11h a les antigues escoles, a la carretera d’Igualada a l’Espelt a uns 200 metres abans del nucli urbà, a mà dreta. Cal tenir present que el recorregut no està adaptat per a cotxets ni cadires de rodes i que no cal inscripció prèvia.

El passat mes d’octubre, una vuitantena de persones ja van tenir l’ocasió de visitar la Vil·la Romana de l’Espelt, durant la primera visita guiada. La Vil·la Romana de l’Espelt és un jaciment arqueològic situat al Pla de la Torre, al veïnat de l’Espelt i al terme municipal d’Òdena. Aquesta vil·la va ser habitada en època romana des dels segles II i I aC fins al primer terç del segle V dC, en etapes de d’activitat desigual. Construïda en un lloc assolellat i dominant, prop d’un corrent d’aigua i d’una via de comunicació que permetia donar sortida a la producció excedent, és una de les villae de l’interior de Catalunya més extensament excavada i més ben conservada. Les excavacions, realitzades pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i la Diputació de Barcelona, van descobrir estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i d’altres destinades a activitats agrícoles.

Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals. S’hi va trobar un paviment de mosaic i nombrosos fragments de ceràmica. monedes i un fragment d’un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats també hi ha sivelles, agulles per al cabell, agulles d’os, fusaioles, recipients per cuinar, llànties, claus de porta, una safata de vidre, un dau de vori, pinces, un canelobre i altres objectes d’os, de ferro i de bronze. L’Ajuntament d’Igualada és titular de la Vil·la des de l’any 1966, quan en va comprar els terrenys a instàncies del CECI. La custòdia i difusió del seu patrimoni correspon, avui, al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, lloc on estan dipositats els objectes trobats.