Diumenge a l’Ateneu, “Avui no sopem”, un gran repertori per una gran comèdia

48

Més de 20.000 espectadors ja han vist Avui no sopem, la comèdia protagonitzada per Jordi Banacolocha, Maife Gil, David Bagés, Susanna Garachana i Mercè Martinez, que arriba a l’escenari del Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada el proper diumenge, 5 de febrer, a les 19h. L’espectacle de Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez, en gira per tot Catalunya, és una comèdia en honor als avis, que parla de la decisió d’un matrimoni de jubilats d’anar a viure a pagès. Aquest fet desencadenarà un hilarant enfrontament amb els seus fills. El muntatge ha fet les delícies tant de crítica com de públic, que no han dubtat a qualificar-lo d’una “gran obra” interpretada per uns “actors genials”.

Avui no sopem

La Maria Teresa (Maife Gil) i en Vicenç (Jordi Banacolocha) són un matrimoni de classe mitjana resident a Barcelona. Estan jubilats i fa temps que es plantegen marxar de la ciutat i anar a viure a la masia del poble, però mai s’acaben de decidir. Per què? Una filla de gairebé quaranta anys (Mercè Martínez) que encara viu amb ells i un fill amb cara de pocs amics (David Bages) i la seva nova companya (Susanna Garachana) els ho impedeixen.

Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez han escrit una comèdia que emmarquen en un subgènere que no havien tocat mai però que els interessava molt: la comèdia familiar. Gómez la defineix com “una comèdia molt naturalista, així que l’espectador empatitzarà amb moltes de les situacions que es descriuen a l’espectacle; és una obra hilarant amb un final sorprenent”.

Un retrat dels conflictes familiars i els problemes de comunicació entre pares, germans, fills i noves parelles. Amb un humor natural que va de les històries familiars més quotidianes a les enveges, odis i ressentiments pròpies de qualsevol família.

Una comèdia a quatre mans

Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez han tornat a unir les seves forces per crear la comèdia Avui no sopem. Dirigida també per Gómez, és el primer cop que els autors s’enfronten a una comèdia familiar. L’origen del projecte es troba en un antic guió basat en un casament real que mai va veure la llum i que, ara, els autors han recuperat i actualitzat, conservant els personatges originals i modificant l’ambientació.

Pep Anton Gómez comenta que “Avui no sopem és el fruit d’aquella decisió, d’aquella necessitat, no tant d’explicar una història com d’explicar uns personatges, i ara, pensant-hi, m’adono que la majoria de vegades ha estat així, que tant al Jordi com a mi sempre ens ha tirat més el qui que no pas el què”. Potser per això “després de tots aquests anys, ja comptem amb un petit catàleg de personatges, que ens estimem amb un carinyo molt especial i que, curiosament, semblen tallats pel mateix patró, perquè són petits, porucs, detestables, mesquins, tendres, vulgars i normals; com nosaltres, em temo.”

Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez treballen junts des de fa quinze anys. El primer espectacle que van presentar va ser Excuses! (Teatre Romea, 2001), al que han seguit Mamaaá! amb Paco Morán i Joan Pera (Teatre Condal, 2002), Mitad y mitad (Teatre Condal, 2014) i El Eunuco (La Latina, 2015). Gómez a més d’autor, professor i director teatral i d’òpera és guionista de televisió.