Diumenge, Festa dels Tres Tombs a Igualada

88

12030229385_1b45a9fd04_b.jpg

El proper diumenge torna la festa dels Tres Tombs, el punt àlgid de les festes de Sant Antoni Abad, que cada any organitza l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. Els nostres Tres Tombs estan documentats des del 1868, i són considerats una de les més mostres vigents més antigues de la tradició traginera, molt arrelada a Catalunya.

De fet, la festa pròpiament dita comença avui divendres. A les 12 del migdia, hi haurà repic de campanes i dispar de morterets anunciant l’inici de les festes. A les 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament, presentació de les Festes Gremials, Banderers i proclamació de les Pubilles. 
Els banderers d’enguany seran Jaume Pons i Genovés, portador de la bandera petita i el seu germà Jordi, portador de la bandera gran. 
Pel que fa a la pubilla, aquest honor correspon a l’odenenca Blanca Jorba i Riera, acompanyada de les seves dames d’honor, alhora les seves germanes Magda i Berta.
En el mateix acte tindrà lloc una conferència de l’igualadí Pere Carles i Freixas.
A partir de demà, els actes són els següents:

Dissabte, 17 de gener 
A les 10 del matí recollida de les banderes, al carrer Nou, 5  i, portades per Jaume i Jordi Pons, acompanyats per la Banda de Música d’Igualada i pels Trabucaires igualadins “Els Voladors”, es dirigiran a l’arxiprestal Basílica de Santa Maria, acompanyats també per la pubilla i dames d’honor.
A les 11 del matí, es celebrarà el Solemne Ofici concelebrat pels rectors de Santa Maria, Soledat i Sagrada Família, amb la típica benedicció de panets. 
Hi participaran amb els seus cants la Schola Cantòrum d’Igualada. Al finalitzar es cantaran els goigs de Sant Antoni. 
En sortir s’acompanyarà a les banderes al seu domicili. Davant de l’Ajuntament i a casa dels banderers s’oferirà els Ball de Bastons, a càrrec de la colla del “Ball de Bastons d’Igualada”. 
A les 6 de la tarda, començarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat.  
A l’arribada a casa dels banderers, aquests obsequiaran a tots els presents amb coca i barreja. 
 
Diumenge, 18 de gener
Des de les 9 fins 2/4 d’11 del matí, esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau.  
A partir de les 11 del matí, concentració per a l´inici dels Tres Tombs, als carrers habituals, al voltant de la plaça Castells. 
A les 12 del migdia, inici dels Tres Tombs, obrint la comitiva les banderes gremials i les pubilles.  
En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents. 
A les 4 de la tarda dinar de germanor al restaurant Sesoliveres. Els comensals seran obsequiats per part del Gremi, amb el tortell de Sant Antoni. 
 
Dilluns, 19 de gener
A les 8 del vespre i a l’església de la Soledat, missa en sufragi pels socis traspassats. 
 
Dissabte, 24 de gener
A 2/4 d’11 de la nit  i al Teatre Municipal l’Ateneu, ball de socis.  En l’entreacte es parlarà amb els banderers i pubilles. 
Del 10 al 21 de febrer, exposició als baixos de la Biblioteca Central d’Igualada, dels treballs participants en el Xè concurs de dibuix “Surt a veure els Tres Tombs”. El dissabte 14 de febrer, a les 12 del migdia i a la Biblioteca Central entrega de premis.
Del 18 d’abril al 3 de maig, exposició  a la seu social de l’Agrupació Fotogràfica  d’Igualada (Plaça de la Creu, 18 baixos) dels treballs participants en el  concurs de fotografia “Típics Tres Tombs 2015”. El mateix 18 d’abril es farà l’entrega de premis. 
El diumenge, 31 de maig, a 2/4 de dues de la tarda, dinar de germanor a la Tossa de Montbui. Durant la primera quinzena de juny es farà també l’habitual excursió gremial.