La CUP es queixa de la gran despesa estèril que va suposar la Igualada School of Peace

447
La tinent d’alcalde Àngels Chacón, durant la presentació d’aquests cursos.

Entre el 19 de juny i el 14 de juliol del passat estiu va tenir lloc a Igualada la primera edició de la Igualada School of Peace, impulsat per l’Ajuntament d’Igualada. Sota aquest nom, el Campus Universitari va acollir quatre setmanes de conferències sobre conflictes internacionals i cultura de la Pau, amb alguns ponents de prestigi nacional i internacional, i sessions quasi exclusivament en anglès dirigides a llicenciats, a estudiants de Grau i Màster i a persones que treballen en oenegés, cossos diplomàtics o organismes internacionals. Un curs que havia de ser “pioner a nivell internacional” i que pretesament seguia “l’estratègia d’anar diversificant l’oferta formativa universitària a la ciutat d’Igualada”, en paraules de la tinent d’alcalde Àngels Chacón, que en va fer la presentació acompanyada de la coordinadora del curs, Èlia Susanna, filla de l’exalcalde de la ciutat per CiU Josep Maria Susanna.

No hi ha registre d’inscripcions

La CUP va presentar una sol·licitud d’informació per escrit sobre els resultats del curs que va ser resposta amb un informe signat per la regidora Àngels Chacón al mes de febrer. D’entre diverses informacions donades en resposta, la primera a destacar, segons els cupaires, és que “vam demanar les dades d’inscripció i assistència al curs i el govern ens ha respost que ‘no es va dur a terme cap registre d’inscripcions. És a dir, entenem que va ser tal desastre d’assistència que ens responen això, perquè qualsevol persona pot intuir que si organitzes un curs, el mínim que fas és tenir un llistat d’inscrits. La resposta és surrealista”, ha manifestat el regidor cupaire Albert Mateu.

76.000€ de despesa i cap ingrés

De l’informe de resposta se’n desprèn que la senyora Susanna, filla del qui fou alcalde convergent entre 1995 i 1999, va facturar entre 2016 i 2017 un total de 27.522€ a l’Ajuntament per tasques relacionades amb el curs. La resta de la despesa, fins a 75.960€, ha estat per pagar conferències (vora 30.000€ a repartir entre 11 conferenciants), el seu transport i allotjament (3.140€) i a despeses de publicitat i comunicació (14.120 dels quals facturats per una empresa de comunicació). La sol·licitud d’informació feta per la CUP també s’interessava pels ingressos, obtenint com a resposta que el curs ha comptat amb una ajuda de 7.000€ de la Diputació i la resta, vora 70.000 euros, ha anat a càrrec de l’Ajuntament.

“Hem d’entendre, per tant, que no hi ha hagut ni un sol inscrit en la modalitat de pagament, de manera que les úniques persones que han acudit a alguna sessió ho han fet de franc gràcies a la crida a la desesperada feta poc abans que arranqués el curs”. Efectivament, pocs dies abans de l’arrencada es va obrir l’assistència de manera gratuïta al públic en general, malgrat la intenció inicial era que, a banda de la matrícula d’aquells qui optessin pel reconeixement de crèdits universitaris, de preu més elevat, l’assistència esporàdica de qualsevol ciutadà valgués 6€ per sessió d’hora i mitja.

Un procediment gens habitual

Una altra qüestió que la CUP denuncia és l’objectiu d’apostar pel curs en sí mateix: “Mai s’havia dit que el Govern pretengués portar a la ciutat estudis de l’àmbit de la sociologia o la ciència política com aquests estudis per la Pau, però quan hi ha hagut una proposta en aquest sentit de la filla d’un exalcalde convergent, al govern li ha faltat temps per comprar la proposta”. Els cupaires creuen que l’aposta pel curs “és un clar vestit a mida per la senyora Susanna: com que ella fa la proposta, perquè és un àmbit del que en sembla ser experta, el govern la contracta a ella. La pregunta és: què va ser primer? La proposta de la senyora Susanna o aquest ‘interès inesperat’ del govern per la cultura de la Pau? Pensem que la resposta és ben clara, i de nefastos resultats.”

Coïncidint amb aquesta denuncia dels cupaires, la pàgina web de l’Igualada school of Peace and Global Studies anuncia que obra les inscripcions per a la segona edició “després de l’èxit de l’any passat”.