Crítiques dels grups polítics al govern d’Igualada per “amagar” un augment de l’IBI

138

A la tercera va la vençuda. El ple municipal que havia d’aprovar les ordenances fiscals (impostos i taxes) del 2018 a Igualada es va suspendre en dues ocasions pels fets que aquests dies mobilitzen tot el país. Al final, el ple, amb caràcter extraordinari, va fer-se dimecres al migdia. Va ser llarg, tant, que l’alcalde va haver de marxar quan era a la recta final -”res greu”, va dir, “però he de marxar”- deixant-li la feina a Àngels Chacón.

El punt del ple que va aixecar més debat va ser, estava clar, el de les ordenances fiscals. I va arribar a ser un punt agre per la crítica, contundent, de bona part de l’oposició a la poca transparència a l’hora d’informar als ciutadans sobre l’IBI.

Si bé des de les files del govern es parlava d’una “moderació fiscal” de cara al 2018, el cert és que el rebut de la “contribució” pujarà un 1,8% de mitjana, quelcom que suposarà 400.000€ més per a les arques municipals. El govern es va quedar sol a l’aprovar les ordenances fiscals, amb tota l’oposició votant en contra. S’ha acabat, doncs, la lluna de mel dels Socialistes -i del PP l’any passat- amb l’equip de Marc Castells.

Del 0,94 al 0,92 de gravamen

La raó d’aquest increment, és, curiosament, per la “rebaixa” de dos punts del tipus de gravamen (del 0,92 al 0,90%). És a dir, sí que el govern “rebaixa” l’impost, que és el que va dir públicament fa unes setmanes en una nota de premsa, però en veritat el que fa és cobrar menys del que estava previst cobrar, però seguirà cobrant més…. El que ara descobrim és que el govern de Marc Castells volia cobrar 800.000€ més d’IBI, i al final cobrarà “només” 400.000€ de més.

La situació va empipar molt als regidors de l’oposició. Albert Mateu (CUP) tractava al govern de “trilers” amb aquesta argúcia a l’hora d’explicar les coses, mentre que, a les files d’ERC, Josep Maria Palau afirmava que “la nota de premsa que van fer podria ser una clara candidata al premi mundial del trilerisme polític”. Per Palau “és legítim voler recaptar més diners, però no ho és voler imposar a la ciutadania un relat que és just el contrari”.
A les files del PP, Joan Agramunt recordava que “des de que Marc Castells és alcalde, a Igualada s’han cobrat 4 milions d’euros d’IBI, és dels llocs del país on aquest impost és més car”. El regidor deia que “si haguessin baixat el gravamen a 0,88 l’impost s’hagués quedat igual, però hi ha una clara manca de voluntat política i la seva actitud a l’hora d’explicar-ho ha estat com a mínim enganyosa”.

D’altra banda, tant ERC com CUP van lamentar que no s’haguessin tingut en compte les seves propostes de fiscalitat progressiva. Mateu afirmava que “vostès no han introduït criteris de bonificació per rendes, sinó per a col·lectius”, i Darío Castañé (Decidim), apuntava que “es congelarà abans l’infern que el rebut dels igualadins”. El PSC, lluny de llençar petons a totes les gràcies de l’alcalde i el seu equip, com ha fet els darrers anys, es va mostrar molt crític, especialment per “la manca de mesures per incentivar el lloguer, com el recàrrec en el cas dels habitatges buits”, va dir Jordi Riba.

Cal dir que respecte l’IBI s’ha creat una nova línia destinada als propietaris que reformin habitatges del nucli antic per llogar-los, de manera que tindran una rebaixa del 80% en l’impost en un període de 6 a 10 anys.

Les taxes i preus públics augmenten un 1,9%, amb novetats respecte la taxa d’escombraries, que a nivell industrial serà variable en funció dels residus generats. També hi haurà una bonificació si els particulars utilitzen la deixalleria.

Jordi Puiggròs