El Consorci Sanitari de l’Anoia liderarà un projecte sobre l’autolesió no suïcida a Catalunya

66

L’autolesió no suïcida (ANS) és un fenomen creixent, especialment entre els adolescents i adults joves. En l’actualitat, l’ANS és considerada un problema de salut pública. Les conseqüències potencialment negatives associades a l’ANS inclouen, per exemple, infeccions, hospitalitzacions o la mort accidental. A més, l’ANS s’associa a més dificultats acadèmiques, rebuig i estigmatització per part dels iguals, problemes interpersonals, malestar psíquic i constitueix el predictor més robust de futurs intents de suïcidi. No obstant això, els motius pels quals alguns adolescents i adults joves inicien i/o mantenen l’ANS són encara poc coneguts. Malauradament, els estudis en l’àmbit de l’ANS en el nostre entorn són pràcticament inexistents. En aquest context, fa aproximadament un any que es va crear el Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA), format per psicòlegs i psiquiatres d’hospitals catalans. Aquest grup te l’objectiu de millorar el coneixement sobre l’ANS, consensuar protocols d’avaluació i tractament, així com sensibilitzar a la població i als professionals sanitaris de la importància d’aquest tipus de conductes.

Liderats pel Dr. Vega,  Psicòleg Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), el grup GRETA va presentar el projecte ‘Autolesió no suïcida en adolescents i adults joves a Catalunya: prevalença, característiques i implicacions clíniques’ a la convocatòria PERIS del pla de recerca i innovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte, en el que també participa Althaia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Sant Joan de Déu, la Corporació Sanitària Parc Taulí i l’Hospital Clínic, ha estat uns dels que ha rebut finançament pel seu desenvolupament i, concretament, rebrà 132.784 euros.


L’objectiu general del projecte és estudiar la prevalença i les característiques de l’ANS a una mostra representativa d’adolescents i joves adults de tot Catalunya, tant de l’àmbit comunitari com clínic. Per tal de portar a terme el projecte, es reclutarà a una mostra àmplia d’estudiants de diferents instituts i universitat de Catalunya i a un grup de pacients en tractament en algun dels sis centres participants en aquest projecte. De manera innovadora, es desenvoluparà una aplicació per telèfons mòbils que permetrà l’avaluació momentània de l’ANS. També es construiran dos web. Una d’elles servirà pel reclutament de la mostra i l’avaluació inicial i l’altre proporcionarà informació fiable sobre l’ANS als participants en l’estudi i a la població en general. S’espera que els resultats obtinguts puguin ajudar a: (i) conèixer la prevalença d’ANS en joves estudiants de Catalunya, (ii) facilitar el disseny i implementació d’estratègies de detecció precoç d’aquells ‘joves en risc’ en l’àmbit de la prevenció primària i secundària i, (iii) propiciar el consens d’un protocol d’avaluació i tractament de l’ANS en l’àmbit clínic. Els resultats derivats del present projecte també podrien afavorir algunes accions dirigides a sensibilitzar sobre la importància de l’ANS en la població general i, en concret, en poblacions de risc.

Dins de la línia de recerca en Neurociències del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), i que també encapçala el Dr. Vega, aquest projecte es suma a un altre finançat pel MINECO on també s’estudia l’ANS, i situa al CSA com un dels centres de referència en l’estudi de la conducta suïcida.