Compromís dels candidats igualadins amb les persones amb discapacitat

46

IMG_2340.jpg

El Grup Àuria va organitzar ahir dimarts 19 de maig una trobada amb els candidats a l’alcaldia d’Igualada per buscar el compromís dels partits i poder debatre les propostes programàtiques sobre els drets, els problemes i les necessitats de les persones amb discapacitat, les seves famílies i les entitats socials.
Àuria ha volgut conèixer, a través dels alcaldables a les properes eleccions locals, quines propostes i compromisos adquireixen de cara al proper mandat en programes i mitjans que promoguin l’accessibilitat, la participació i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i les seves famílies. També s’ha demanat l’augment de la contractació pública de persones amb discapacitat aplicant la compra socialment responsable, l’actualització en els pagament per part de l’administració i la necessitat de cooperar i col·laborar amb les entitats socials i del teixit associatiu i empresarial de l’entorn.
Els representats de CiU, PSC, ERC, PP, Decidim Igualada, CUP i PxC es van comprometre amb el Grup Àuria i amb totes les entitats socials de la ciutat, com l’ARMPA, amb propostes de millora per al col·lectiu.
Jordi Pont, de CIU, va exposar el “pas endavant” que significa en transport públic l’arribada d’alguns autobusos al Taller Àuria i es va comprometre per la propera legislatura “aconseguir l’ampliació de totes les franges horàries”. Pont va assegurar que, actualment, les persones que superen el 33% de discapacitat ja poden accedir a la tarifació social.
Jordi Riba, candidat socialista, va recordar “el compromís de llarg recorregut” que l’Ajuntament d’Igualada, “tingués el color que tingués”, ha tingut amb el col·lectiu de persones amb discapacitats. Riba va remarcar “la feina que queda per fer, com és el cas de redacció del pla de mobilitat, en la redacció del nou POUM o en la inclusió d’aquest col·lectiu en els serveis públics ordinaris”.
Josep Maria Palau, candidat d’ERC, va afirmar “estar compromès amb les persones amb discapacitat” i va deixar palesa la necessitat d’ampliar la quantitat de recursos econòmics. Palau va dibuixar “un pla de millora a tots els barris, que inclogui l’accessibilitat a la via pública”.
Joan Agramunt, candidat del PP, va reivindicar “la voluntat del seu partit de prioritzar des de l’administració pública la destinació del màxim de recursos possibles a les persones amb discapacitat així com l’accessibilitat al transport i edificis municipals o les bonificacions fiscals”.

Montserrat Roca, número dos de Decidim Igualada, va destacar que “els polítics cal que escoltin les persones amb discapacitat” per fomentar la rehabilitació en aspectes d’eficiència energètica i accessibilitat i prioritzar els plans d’ocupació.
Joan Llorens, de la CUP i educador social, va demanar a totes les forces polítiques “posar l’accent en les capacitats de les persones i no en les mancances”, demanant també l’accessibilitat i la participació en tot el teixit associatiu. Va evidenciar la urgència de donar suport a un col·lectiu “fràgil” que necessita de totes les forces polítiques i entitats. Segons Llorens, “una societat és més rica per la cura que té del més dèbil i fràgil”.
Robert Hernando, candidat a PxC, es va comprometre a “conèixer les necessitats reals del col·lectiu per dur a terme les actuacions més adequades”, prioritaritzant l’eliminació de les barreres arquitectòniques i l’ampliació de places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.
Després del debat, es va obrir el torn de preguntes del públic assistent: persones amb discapacitat, famílies, professionals i entitats del sector. Les famílies del Grup Àuria van demanar més compromís de totes les forces polítiques cap el suport dels seus fills i filles per a la millora de la qualitat de vida, apoderant-les i tenint-les en compte en la vida associativa de la ciutat. També van reivindicar el dret a vot com a ciutadans de ple dret i els van demanar implicació en la defensa dels seus drets.