La Companyia Escomesa, formada per exalumnes de l’institut Joan Mercader, estrena l’obra Estralls

13

El passat diumenge 12 de febrer la companyia Escomesa va estrenar l’obra de teatre Estralls, del dramaturg Jordi Casanovas, al Centre Unió Agrícola d’Òdena.

La nova companyia Escomesa està formada per exalumnes de l’Institut Joan Mercader que havien format part de l’activitat extraescolar de teatre. Va ser gràcies a aquesta activitat i al guiatge de la directora Tàtels Pérez que els alumnes van descobrir la màgia del teatre, i diuen que n’estan molt contents i agraïts, a l’institut i a l’AMPA, que sempre ha apostat fort pel teatre. Per això, continuen assajant a l’institut, encara que ja no en siguin alumnes, i, des del principi, tenien clar que la directora havia de ser la Tàtels. Al mes de setembre ja es van presentar a la Mostra Butaka Jove d’Olesa, en un showcase en què les vibracions van ser molt positives. I, efectivament, el dia de l’estrena Estralls va ser un èxit tant de públic –la sala era plena– com d’actuació –l’obra va agradar i va commoure.

Estralls és una obra escrita pel dramaturg Jordi Casanovas, conegut sobretot per la “Trilogia sobre la identitat catalana” (Una història catalana, Pàtria i Vilafranca). És un text que relata la cruesa de la guerra. Al principi, l’espectador pot sentir-se desorientat perquè no se segueix un fil argumental cronològic, però a mesura que van encaixant les peces viu l’experiència de nou personatges desgraciats que es troben la guerra al damunt i la gestionen com poden. Es tracta d’una obra difícil, pel tema que tracta –la destrucció, la deshumanització i l’anorreament inherents a qualsevol conflicte bèl·lic– i per la fragmentació de la trama, però va ser portada a escena amb solvència i amb unes interpretacions d’un nivell altíssim. En aquest sentit, s’hi notava la mà experta de la directora Tàtels Pérez, que ha participat en diversos projectes teatrals (Llibert, premi Butaca, entre altres) i que any rere any ha aconseguit unes actuacions de gran nivell de l’alumnat de l’Institut Joan Mercader.

“Vam decidir escollir aquesta obra perquè els conflictes bèl·lics són un tema massa oblidat a la nostra societat i volíem reprendre’l amb força, fugint d’estereotips, sense victimismes; mostrar la força que té la guerra per convertir en no-res allò que toca. Hi vam apostar, també, per aportar el nostre granet de sorra a fer obrir els ulls a qui els tingui tancats i veure que acollir qui fuig de conflictes com el de Síria, el Sàhara Occidental, o tants altres és necessari. Perquè nosaltres també volem acollir.”

Pels que no vau veure l’estrena d’Estralls, sapigueu que es tornarà a representar al mes de maig a Igualada. No us la perdeu!