Centenars de cors van bategar a la plaça del Mercat de Vilanova del Camí el dia 8 de març

10

Una gran cortina amb gairebé 500 cors va presidir la plaça del Mercat de Vilanova del Camí el dia 8 de març. És el resultat de més de tres setmanes de feina i de la suma de diferents col·laboracions d’entitats i particulars amb punt de trobada i logístic al Casal de la Gent Gran.

La regidora d’Igualtat Sílvia Cáceres va encetar els actes institucionals del 8M que enguany es presentaven amb el lema “Batec de dona”. Cáceres va agrair la col·laboració de totes les persones que s’han anat vinculant al projecte i que l’han fet créixer. La regidora va adreçar un especial reconeixement i gratitud a Vicky del Carmen, que va tenir la idea original del taller de cors i ha estat una de les ambaixadores de la iniciativa també fora del municipi. Concretament va coordinar la col·laboració dels joves del CFGM de Tèxtil de l’Escola Milà i Fontanals i de la seva tutora, l’Ester que tampoc es va voler perdre l’acte.

Les regidores d’Igualtat de Vilanova del Camí i d’Òdena, Sílvia Cáceres i Vanessa Massons van ser les encarregades de llegir el manifest davant el nombrós públic que es va concentrar a la plaça.

També hi van ser presents l’Alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte i l’alcalde d’Òdena i responsable dels temes d’Igualtat a la MICOD, i altres regidors i regidores dels ajuntaments de Vilanova, Òdena i Masquefa.

L’acte va comptar amb l’actuació de la vilanovina Sheila Grados que va interpretar tres peces relacionades amb la lluita de les dones: “Mujer de mil batallas”, de Manuel Carrasco; “La puerta violeta”, de Rozalén i “I will Survive”, de Gloria Gaynor.

Tot seguit i gràcies a la col·laboració de Sisco Moreno es va fer una fotografia aèria intentant dibuixar un cor gegant amb les persones assistents. L’acte es va acabar amb l’enlairament d’una cinquantena de globus amb el desig de seguir avançant en la lluita pels drets de les dones.

A continuació, homes i dones van formar una columna que va anar fins a Igualada per participar a la manifestació feminista del 8M.

Les Joves de Vilanova del Camí es sumen als actes del 8M amb la performance “Ens Volem Vives!”

L’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres amb el suport de l’Espai Jove de Vilanova del Camí i la regidoria de Joventut, s’han sumat amb una performance artística, als actes del 8 de març que es recullen a l’agenda de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.

Sota el lema “Ens volem vives!”, les joves han representat a víctimes de violència de gènere apel·lant a que tan sols en els dos mesos i escaig que portem de 2019, ja són una desena les dones assassinades a mans de les seves parelles o altres homes. Una xifra, que es suma a les 56 dones assassinades el 2018 a l’estat espanyol i que en els últims 10 anys, des de 2009, augmenta fins a 631 dones víctimes d’aquesta lacra social.

Estirades a terra i immòbils representant aquestes dones que ens han deixat, les joves duien una pancarta al pit contextualitzant aquestes situacions de violència i protestant amb lemes propis dels moviments feministes. Es podia llegir: “Disculpeu les molèsties, ens estan matant!” o “Yo elijo como me visto y con quien me desvisto”, entre d’altres. Mentre que els nois, que van voler participar de la dinàmica, van entomar el trist paper del forense que dibuixa al terra la silueta de la víctima.

L’acció es va dur a terme el dijous 7 de març a les 14:30h durant la sortida de l’alumnat de l’Institut Pla de les Moreres i es va repetir el dissabte 9 de març a les 11:30h a la plaça del Mercat, l’objectiu segons el jovent, era arribar al màxim de ciutadania possible per sensibilitzar sobre la temàtica.

Aquesta acció, es va complementar amb un photocall impulsat per l’Oficina Jove de l’Anoia i que ha circulat per diferents punts de la comarca, on es qüestionava a la població amb la pregunta: “I tu? Què fas pels drets de la Dona?”. Tothom podia fer-s’hi una foto i deixar missatges responent la pregunta o donant tota mena de suports. El photocall va estar present en l’acció de protesta a l’Institut, així com, en la barra de la festa de Carnaval que gestionava La Xispa, la Comissió de Joves de Vilanova del Camí.