“Els CDR”, per Jaume Singla

155

Una de les coses que els ciutadans acabem de descubrir, es que malgrat el que ens deien, el govern de la Generalitat, no va preparar les estructures d’estat que estàven previstes en el full de ruta. Ho ha corroborat aquesta mateixa semana l’ex conceller Santi Vila.

També hem vist que es va proclamar la Republica catalana –i molts ciutadans ho vàrem celebrar amb festa i tranquil.litat- però hores d’ara no la veiem per enlloc. Ni tan sols al DOG (Diari Oficial de la Generalitat).

Tenim la autonomía suspesa, eleccions autonomiques convocades per al 21 de desembre i Mesa del Parlament i Govern de la Generalitat han de desfilar per la Audiencia Nacional (antic TOP) i pel Tribunal Supremo, de Madrid.

La semana pasada alguns deiem no al 155, i altres deien no a la DUI i eleccions autonomiques ja. Una semana després tenim una declaración d’independencia que ningú no sap on es, un article 155 mes dur i eleccions autonomiques a l’horitz i amb el temor que si les eleccions les guanyem els sobiranistes, no es retirarà l’rticle 155…. Fins que a Catalunya guanyin els hereus del franquisme borbónic.

Literalment: hem tornat al postfranquisme anterior a la arribada de Josep Tarradellas.

Els politics de Catalunya han tirat a la brossa els mes de dos milions de vots del 1 d’octubre? Els mes de mil ferits d’aquella jornada han estat inútils? No ho tinc gaire clar, però d’entrada no sembla que tot aquell esforç hagi reexit.

Fins ara, la voluntat dels catalans sempre havia superat totes les prohibicions de l’Estat. Dotze mil policies no varen ser capaços de trovar les deu mil urnes del referéndum. Ni tampoc varen poder deturar una jornada electoral on la voluntat ciutadana de votar, es va imposar per damunt de la ferotge violencia de les forces d’ocupació. Els ciutadans de Catalunya es varen imposar per damunt de la força. Els politics, en canvi, no han sabut fer valdré la voluntat popular.

Una cosa bona però va deixar l’1 d’octubre: la capacitat organitzativa dels catalans. Una capacitat expressada a través dels centenars de CDR muntats per al referéndum i que passat aquest, continúen treballant sota el nom de Comités de Defensa de la Republica.

Serà sobre la base del treball dels CDR, sobre el que aixecarem –o no- la Republica catalana. La aixecarem com aixequem els castells: des de sota. Amb força, equilibri, valor i seny.

Jaume Singla