Les caramelles de Sant Martí de Tous reben la Creu de Sant Jordi de la Generalitat
L

12 d'abril de 2017

Si bé l’any passat les Caramelles Sant Martí de Tous van ser reconegudes amb un diploma oficial de la Generalitat de Catalunya com a entitat centenària i recentment ha estat inclosa la festa touenca dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, fa uns dies l’alcalde, David Alquézar, va rebre la comunicació oficial que enguany, les Caramelles de Tous rebran la Creu de Sant Jordi de la mà del President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Carles Puigdemont i Casamajó aquest mes d’abril.

Les Caramelles de Sant Martí de Tous

Les Caramelles de Sant Martí de Tous són una tradició festiva molt arrelada a la vila, a més de centenària, ja que es celebren des de finals del s.XIX. La seva importància rau en el fet que els participants, molt nombrosos en proporció al nombre d’habitants de la població, són d’edats molt diverses, afavorint un grup intergeneracional que implica famílies senceres, des dels més menuts, passant pels pares i els avis.

La primera referència de la celebració de les Caramelles de Sant Martí de Tous la trobem en una fotografia que es va fer l’any 1899 i en el qual es pot veure un grup de 50 cantaires acompanyats per dues lloques, el director i un acordionista.

La següent referència no la tornem a trobar fins l’any 1911, en què les Caramelles es tornaren a cantar; però existeix un altre testimoni documental rellevant, el qual prové d’una crònica apareguda en la publicació local El Sol de Tous l’any 1916.

L’any 1917, les Caramelles de Sant Martí de Tous es van consolidar com un gran esdeveniment i es comptava amb dues colles que sortien a cantar, l’Ateneu Agrícola i Joventut Catalana, el fet que n’hi participessin dues comportava una certa rivalitat, ja que compraven a veure quina colla tenia més cantaires o qui portava la millor orquestra. Aquest fet va ocasionar que les colles es gastessin força diners per lluir més, amb la qual cosa, molts es van picar els dits i conseqüentment l’any 1921 no se’n varen poder celebrar. A partir del 1918 té lloc un fet rellevant de les Caramelles, la incorporació de dones en el grup de cantaires, una gran evolució per a la festa, però, malgrat això, en els anys que fa es celebren les Caramelles a Sant Martí de Tous, hi ha hagut alts i baixos, com per exemple l’any 1922 en què els cantaires adults no sortiren i ho varen fer un grup de nens, així com també l’any 1936, que degut a l’inici de la Guerra civil no es van poder celebrar, i no es reprengueren fins l’any 40.

La Creu de Sant Jordi

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Què fan les caramelles?

Les Caramelles de Tous, tenen lloc el diumenge de Pasqua. Els cantaires i demés participants comencen a cantar a les 9 del matí i segueixen un recorregut pels carrers i places del poble, un total de 25 cantades aproximadament. Actualment les Caramelles de Sant Martí de Tous compten amb un 130 participants, dels quals 80 són cantaires i la resta són lloques, ballesters i músics. Les edats dels cantaires van dels 6 als 75 anys. El pilar de la celebració són els cantaires i el director musical.

Els ballesters acompanyen els cantaires pels carrers del poble i s’encarreguen de llançar toies i flors gracies a unes llargues ballestes que arriben als balcons i finestres.

Les lloques com els ballesters, són un grup de nois que acompanyen els cantaires i són els encarregats de recollir els donatius que reben durant el recorregut casa per casa.

Les pubilles i els hereus està format per infants de 6 o 7 anys, la funció dels quals és la de portar uns cistells carregats de flors i clavells.

I l’ orquestra , que en els inicis de les caramelles qui acompanyava els cantaires era un acordionista. Actualments els acompanya l’Escola de Música de Tous

Diumenge de Pasqua, caramelles

El proper diumenge de Pasqua, el 16 d’abril, Sant Martí de Tous tornarà a vibrar amb les  tradicionals caramelles, que cada any animen places i carrers del poble de la mà de cantaires de totes les edats i dels joves músics del poble. No hi faltaran, com mana la tradició, els nens i nenes d’ entre sis i set anys vestits d’hereus i pubilles, els ballesters i les lloques, i les toies i els clavells.

A dos quarts de deu del matí els caramellaires, precedits de l’ abanderat, començaran les cantades a l’entrada del poble. Després de la Missa Major, cap a les 12 del migdia, continuaran les cantades, de les quals destaquen la que es fa a la Plaça de l’Església i la de davant de l’Ajuntament. Les cançons que sonaran aquest any són l’ havanera El Canó de Palamós, la sardana Recordant la nostra Terra, el Cant de la Senyera i altres cançons populars catalanes.

La Comissió de Caramelles de Tous vol seguir contribuint, així, any rere any, al manteniment d’una de les festes més viscudes i arrelades al poble. Tan és així que després de rebre l’any passat de mans de la Generalitat de Catalunya el diploma de reconeixement com a entitat centenària, aquest any les Caramelles de Tous s’han afegit al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El dilluns de Pasqua, se celebrarà el tradicional aplec al santuari de Sentfores. Allà es podrà participar de l’eucaristia a les 11 del matí, gaudir del tradicional joc de bitlles i ballar sardanes al so de la cobla.

Compartir

1 comentari

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta