Característiques desconegudes de les estries

68
Ivet Pons - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Ivet Pons.

Moltes de les persones que les tenen, les amaguen i procuren tractar-les amb cremes o tractaments estètics.

Les estries són atròfies cutànies que es presenten en forma de línies sinuoses d’un color blanquinós o tirant a morat, depenent de la fase d’evolució en què es troben, normalment localitzades al ventre o el pit.

Es produeixen, normalment, quan la pell s’estira en un curt període de temps, com per exemple quan es dóna un augment de pes considerable, la qual cosa fa que es trenquin les fibres elàstiques.

“Les estries es produeixen després d’una ruptura de col·lagen sent visible a la superfície de la pell”, va descriure la doctora Sweta Rai, de l’Associació Britànica de Dermatòlegs.

I tot i que sembla que això és tot ….

Hi ha característiques de les estries que potser no coneguis i ara te les explicarem:

Sabies que els homes també en tenen?

Normalment es poden presentar a prop de la columna vertebral, en alguns adolescents, i en les espatlles en els homes que practiquen el culturisme.

Podem tenir-les en qualsevol part del cos, fins i tot a la cara

Com són una conseqüència d’un estirament de la pell, es pot donar en qualsevol part d’aquest important òrgan. Encara que si és cert que on són habituals són en les zones corporals on sol acumular greix com són l’abdomen, el pit, els braços, els glutis i les cuixes.

Hi ha un tipus d’estries, d’un color violeta o vermell fosc que es presenten a causa d’una producció excessiva de cortisol, la qual cosa es pot donar en cas del consum prolongat de corticoides o produir-se per la Síndrome de Cushing. En aquests casos solen ser més marcades i poden aparèixer a la cara.

En l’embaràs les estries no tenen per què ser un problema

El fet que a una embrazadas li surtin estries es deu a uns quants factors i, per això, no és un fet provat que quedar-se embarassada signifiqui tenir inevitablement estries.

Hi influeixen factors genètics i el pes que s’adquireixi durant el període d’embaràs. També en el cas d’embarassos múltiples es tenen més possibilitats de tenir estries per l’augment de la panxa brusc que causa un excessiu estirament de la pell.

Tenint en compte aquests factors de risc és aconsellable prendre mesures des de l’inici de l’embaràs, realitzant tractaments que mantindran i augmentessin l’elasticitat de la pell. Les cremes que es comercialitzen contenen ingredients actius que mitjançant massatges, estimulen la circulació cutània i penetren a la dermis ajudant en la prevenció, encara que és impossible garantir la seva total eficàcia.

I això es deu al fet que la ruptura del col·lagen és pràcticament un fet inevitable en aquests casos. El que si s’aconseguirà, sense cap dubte, és que la pell estigui correctament hidratada i per tant més llisa i suau.

Algunes estries desapareixen per si soles i altres es poden tractar

Tot i que és un procés lent, que pot durar fins a un any, de vegades hi ha estries que desapareixen per si soles o s’atenuïn prou perquè deixin de ser un problema estètic.

Al Institut Yvette Pons tractem aquesta alteració de la pell, amb una aparatologia determinada, que aconsegueixen resultats molt satisfactoris, reduint visiblement aquelles estries que arriben a acomplexar a moltes persones.

Les estries poden influir en l’estat anímic de qui les pateix

Com moltes de les afectacions dèrmiques, les estries poden ser per a qui les té, un complex prou important per arribar a disminuir la seva autoestima.

El fet de sentir-nos vulnerables en situacions socials en què cal exhibir el nostre cos, ens pot arribar a limitar i provocar cert aïllament social. Degut en gran mesura als cànons de bellesa tan inabastables amb els que ens bombardegen diàriament amb la publicitat i la falsa realitat de les celebrities.

Yvette Pons