Canvi climàtic i ocells
C

25 de juliol de 2016

DANIEL MACIÀ MARTÍ opinió - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.CatQue el canvi climàtic és un fet, ja molts pocs ho posen en dubte, i any darrera any els seus efectes és faran més evidents i entre aquests els anomenats fenòmens meteorològics extrems.

Nosaltres volem fer referència als efectes del canvi climàtic en els ocells i és per això que s’estan duent a terme estudis per comprovar-los. Un dels darrers estudis que ha estat publicat per la revista Science, i que ha utilitzat dades aportades per molts aficionats a l’ornitologia a traves de diferents projectes, entre ells el SOCC (Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya) a casa nostra, i el SACRE (Seguimiento de Aves Comunes Reproductoras de España) a Espanya, han servit per arribar a les posteriors conclusions. Cal dir-vos que des d’aquí (Anoia) participem en tots dos projectes. Si ens fem la següent pregunta: perquè els ocells són uns bons indicadors dels efectes del canvi climàtic? La resposta és molt senzilla: trobarem ocells ocupant diferents habitats i repartits arreu dels territoris.

L’estudi publicat a la revista Science ha demostrat els afectes del canvi climàtic sobre 146 espècies diferents d’ocells a Europa i d’aquestes, 96 a Espanya. A Espanya, del total d’espècies que és podrien veure afectades, 56 d’elles és veurien afectades negativament i les altres 37 és podrien veure beneficiades. Per fer aquest estudi s’han utilitzat les dades obtingudes dels diferents projectes de seguiment, tal com hem comentat anteriorment, que s’estan duent a tot Europa, les dades climatològiques des de l’any 1980 a 2010 i les preferències dels ocells pel seus ecosistemes, i s’han creuat totes aquestes dades per obtenir el Indicador d’Impacte Climàtic amb el resultat que hem assenyalat.

Aquest no és l’únic estudi que s’està duent a terme actualment  relacionat amb els efectes del canvi climàtic sobre els ocells. Un altre dels estudis vincula la disponibilitat d’aliment que podrien tenir moltes espècies, ja que estan lligades, vinculades o depenent de la presencia d’insectes doncs són la seva principal font d’aliment. Si aquests insectes avancen la seva activitat, degut els efectes del canvi climàtic, quan arribin les espècies migradores estivals és poden trobar amb una falta de recursos alimentaris per tirar endavant els seus polls amb el conseqüent problemes de supervivència que comportaria aquest fet. Aquest efecte s’anomena deute climàtic i que actualment ja s’està donant a terme entre el ocells i les papallones.

Un altre del efectes del canvi climàtic serà sobre els habitats, ja que com és de esperar algunes espècies es veuran obligades a desplaçar-se a les zones adequades per tirar endavant, i aquests desplaçaments comportarien la competència amb altres espècies i els recursos alimentaris disponibles en aquell ecosistema.

slide_socc3Fins ara hem comentat els resultats d’aquest estudi a Europa; però i a l’Anoia?. Segons les dades recollides per l’autor d’aquest article, en dos punts de seguiment de la nostra comarca i des de fa uns anys, s’ha observat la desaparició de les següents espècies; la Cogullada fosca, el Còlit ros i el Bitxac comú, més conegut com a caga mànecs. També la reducció de la població del Sit negre i la Tallareta cuallarga, tot i que molt possiblement aquests canvis són deguts a modificacions en l’hàbitat que ocupaven. Caldrà de continuar seguint la seva evolució. Cal dir, que la Tallareta cuallarga i segons l’estudi comentat anteriorment, és una de les espècies en regressió en el sud d’Europa i en augment, per exemple, a la Gran Bretanya.

Dir-vos que nosaltres podem ajudar a reduir els efectes del canvi climàtic amb petits actes i que són tant senzills com reduir l’ús del cotxe en desplaçaments curts. Moltes vegades perdem més temps buscant un lloc on aparcar que no anant a peu. Consumir productes de proximitat, reciclar, reduir, etc. Tots els coneixem i només cal que és posem en pràctica.

Daniel Macià Martí

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?