Calonge de Segarra recupera una antiga mina de carbó
C

27 de maig de 2019

Durant les darreres setmanes s’han realitzat el treballs arqueològics sota la direcció de Núria Cabañas, arqueòloga de Cat Patrimoni, per recuperar, documentar i estudiar la que va ser una de les principals mines de carbó de la conca minera de l’Alta Segarra. Aquesta mina que a partir de 1926 rep el nom de Mina Vicenta i explotada per la Unión Minera, està documentada ja a la segona meitat del segle XIX i de la que es conserven tres fotografies de primeries del segle XX: 1903, 1910 i 1913.

Ja el 1903, el Dr. Ignasi Llorens, metge de Calaf, en la seva obra Topografia Mèdica de Calaf, editada el 1904, li dedica una capítol, Minas de Carbón, per il·lustrar la duresa i les condicions de treball en aquest tipus d’explotacions mineres. Aquest article ens permet actualment copsar com era i com es feia l’extracció del lignit des del fons de les galeries subterrànies.

Aquesta mina, fins fa unes setmanes se’n desconeixia la seva ubicació. Després de ser localitzada en el marc dels treballs que s’estan realitzant per documentar i situar el ric patrimoni miner de la conca minera calafina, immediatament, i amb l’empenta i el suport de l’Ajuntament de Calonge de Segarra, es va començar a treballar per procedir a la seva excavació arqueològica amb l’objectiu posar en la seva recuperació i veure la possibilitat de fer-la visitable.

Els treballs han consistit, fins a la data d’avui, en la localització de la boca mina, excavar l’entrada i la galeria principal de la mina. Aquests treballs van permetre comprovar el bon estat de la boca mina i de la galeria principal, coberta amb un volta de canó construïda amb maons. Al final d’aquesta galeria es va descobrir una àrea d’extracció i explotació dels lignits. Es tracta d’una galeria profunda i àmplia on encara es conserven els puntals de fusta originals, piquets, i on es pot observar i documentar com es treballava en l’arrencament i extracció del carbó present en les estretes vetes que es localitzen entres capes de roca i d’argiles.

Un cop finalitzada l’excavació es va fer la documentació de la part accessible de la mina, realitzant la topografia i l’anàlisi de les estructures conservades. La seva bona conservació permet albirar que aquesta mina pugui ser visitable, després de realitzar diferents obres de conservació i museïtzació, amb la finalitat última de posar en valor el ric patrimoni i la història de la mineria del carbó a les terres altes de l’Anoia, esdevenint així la primera mina visitable.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?