Calaf inaugura una exposició dedicada a Laureà Figuerola

28

Calaf ha inaugurat, aquest dijous 4 de maig al vespre, una exposició commemorativa que l’Ajuntament ha organitzat amb motiu del bicentenari del naixement de Laureà Figuerola. La mostra fa un recorregut pels orígens calafins, així com per la trajectòria acadèmica, institucional i política d’aquest reconegut economista i polític nascut a Calaf el 4 de juliol de l’any 1816.

A més, s’hi pot visitar una àmplia mostra de pessetes cedides per la Numismàtica Borràs de Manresa i per l’arxiu Graells Castellà de Calaf. I és que Laureà Figuerola és conegut per ser el polític que l’any 1868, sent ministre d’Hisenda, va instaurar la pesseta com la moneda oficial de l’estat espanyol en un moment on al país circulaven 97 monedes diferents.

L’exposició es complementa amb mobiliari de l’època de la pròpia família Figuerola i de l’establiment Agriplant Huguet. A tots ells va fer un especial agraïment la regidora d’Economia i Finances, Montserrat Mases. la pesseta com unitat oficial de canvi.

Va ser ella qui, abans de donar per inaugurada l’exposició, va presentar l’historiador calafí, Jaume Mas, que va pronunciar una conferència centrada en explicar els orígens de Figuerola i la seva família, així com l’entorn polític i econòmic en els seus primers anys de vida. A més, va exposar els motius pels quals aquest il·lustre personatge va patir un fort desgreuge. L’historiador local va recordar que “no és fins als anys 70 que Calaf no li fa un reconeixement i li dedica un carrer. Això es degut a dos motius. El primer és que era un polític progressista i l’altre és que era lliurecanvista en un moment en que la societat catalana estava dominada per la burgesia que era proteccionista”.

Aquesta ha estat la primera conferència d’un cicle que l’Ajuntament de Calaf, en el marc de l’Any Figuerola, ha programat amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la figura de Laureà Figuerola.

Com i quan visitar l’exposició

L’exposició s’ubica a la capella del Centre Cívic i es pot visitar fins al 4 de juliol, quan es donarà per finalitzada la celebració de l’Any Figuerola. Estarà oberta les tardes de dilluns a divendres, de 17.00 a 20.00 hores. També es poden concertar visites guiades al Punt d’informació turística, al telèfon 93 868 08 33 o al correu calaf.turisme@calaf.cat.