Bon inici de Dakar de Nani Roma-Àlex Haro i Armand Monleón

31

El Dakar 2017 va començar aquest dilluns amb temperatures que van oscil·lar entre els 40 i 45 graus de sensació tèrmica a Chaco. Es va iniciar a Asunción del Paraguai i va ingressar a l’Argentina a través de Formosa. Els competidors van completar la jornada després de 454 quilòmetres, 39 dels quals cronometrats. El dimarts després de marxar des de Resistència, on l’autòdrom Santiago Yaco Guarnieri va albergar al primer bivac, els participants van recórrer un tram especial de 275 quilòmetres per després totalitzar 800 fins arribar a San Miguel de Tucuman, passant per Santiago de l’Estero.

Entre els participants, l’especial atenció a l’Anoia es la participació del pilot igualadí Armand Monleón amb KTM i de l’osonenc Nani Roma copilotat per l’odenenc Àlex Haro amb Toyota Hilux. Armand es va mostrar a la primera etapa caut i a l’expectativa per deixar anar els nervis en la primera presa de contacte, va completar el tram cronometrat en 30 minuts i 45 segons, finalitzant la jornada a la vintè cinquena posició i a dos minuts i 25 segons del primer classificat.

Monleón comentava al final de l’etapa del dilluns: “Ha estat una etapa curta però impor· tant. Portem molts dies sense entrenar amb la moto de ral·li i molt de temps preparant aquesta carrera. Els nervis estan a flor de pell però el més important és tenir un bon feeling des del primer quilòmetre i anar agafant, poc a poc, el ritme. Ara estem una mica a l’expectativa de l’entrada en les etapes importants. La d’avui ha estat una etapa amb un últim tram de 340 quilòmetres d’enllaç, i amb aquesta calor mai és fàcil. Però anem amb un bon programa nutricional i ben hidratats, i amb aquest pla funcionem bé “.

Pel que fa a Nani Roma i Àlex Haro van acabar tercers i estaven satisfets com així ho comentaven: “L’etapa ens ha servit per trencar els nervis de tot l’any esperant l’inici d’aquesta edició. Hem sortit molt concentrats pensant en evitar qualsevol problema de primer dia de carrera. Ara recollim el fruit de tot el treball previ amb el Toyota Hilux”. “L’stage inicial ha servit per verificar que tot està perfecte i estem contents perquè hem fet un bon treball de pretemporada”. La pista estava molt més trencada del que pensàvem, amb trams difícils i tècnics, però hem gaudit del recorregut amb l’entusiasme del públic. Hem començat bé, fins i tot millor del que havíem planejat, i al final se’ns ha fet curta l’especial”.

A l’espera que comencin les etapes de navegació i l’agulla de l’altímetre vagi pujant i es dispari fins arribar a més de 3.000 metres d’altitud, el Dakar 2017 transita per la zona nord d’Argentina entre la calor asfixiant i la pols tan incòmode per als pilots. En la segona etapa amb sortida a Resistència i arribada a San Miguel de Tucumán, ha augmentat considerablement el quilometratge respecte a la jornada inaugural perquè els pilots han hagut de fer front a 803 quilòmetres, dels quals 275 han estat cronometrats. Armand Monleón, en la seva segona participació al Dakar, ha conclòs divuitè.

Al final d’aquesta segona etapa deia: “Ha estat una etapa molt ràpida, sobretot al principi, amb molt fesh-fesh i molta pols. És important anar agafant ritme i col·locar-se en un bon grup per començar les etapes de Bolívia, que segur que marcaran les diferències. És important estar en un bon grup. Cal remarcar que avui, en els primers 20 quilòmetres, he atrapat a la Laia Sanz. Quan estava en el seu núvol de pols, m’ha vist i s’ha apartat. Bon detall de la Laia, estic molt agraït”.

Al final de l’etapa, Nani Roma i Àlex Haro feien una valoració de la mateixa: “Ha estat una etapa molt ràpida, amb una part inicial molt tècnica pel fang, en què hem tingut un problema amb l’aigua de l’eixugaparabrises, que no funcionava . No sé què ha passat, perquè el motor funciona i hi ha aigua. S’haurà deixat anar algun tub. Això ha fet que a la zona de fang hàgim anat una mica penalitzats. La resta de l’etapa hem anat perdent un temps lògic. Malgrat aquest contratemps, el pilot i copilot de Toyota es mostraven satisfets del dia. Hem anat bé i es· tem contents de com van totes les coses. En principi tot està OK, el cotxe va molt bé, amb Àlex també. Tot està funcionant perfecte fins ara, al mar· ge del petit problema d’avui. Però a tothom li passen coses i cada un tenim petits problemes. Intentem que siguin pocs i que siguin lleus “.

Nani i Àlex diuen estar ja preparats per a l’etapa de demà. “Serà una etapa on hi haurà navegació, de manera que serà més difícil el tema, i en la qual les coses poden canviar molt”. Així doncs, a l’hora d’escriure aquestes línies aquest dimarts al final de la segona etapa, bones etapes de Nani Roma amb Àlex Haro i Armand Monleón en aquest interessant Dakar que tot just acaba de començar.

Josep Maria Vidal